Nerealni cilj rezultira nezakonitim radnjama

Igor Pureta Igor Pureta

U kompetitivnom svijetu nadmašiti prodajni cilj je mantra koju treba ostvarivati svaki dan, a pri tome treba ipak paziti da poslovanje bude etično!

Je li sve što radite etično?

U kompetitivnom svijetu nadmašiti prodajni cilj je mantra koju treba iz dana u dan ostvarivati. Ljudima kojima prodaja leži to i nije problem. Problem nastaje kad poslodavac postane toliko gramziv da mu je svaki cilj premali. Izgleda da se upravo to dogodilo u Wells Fargo banci pa se saga o njim nastavlja. No jedan detalj posebno je zanimljiv za hrvatsku stvarnost. Od financijske krize su mnoga poduzeća uvela odredbu o povratu isplaćenih bonusa i nagrada svojih menadžera. Naravno, u situacijama ako se otkrije nedolično ponašanje, nemar ili materijalne pogreške. U stvarnosti su se te odredbe rijetko provodile.

Međutim, krajem rujna odbor banke Wells Fargo izjavio da se i tu nešto mijenja. Predsjednik Uprave John Stumpf pristao je odreći se svih još neprenesenih dionica, u vrijednosti 41 milijuna dolara. Uz to, i bonusa za 2016. te plaće tijekom neovisne istrage. Carrie Tolstedt, koja je nadgledala maloprodaju banke, morat će se odreći neprenesenih dionica u vrijednosti 19 milijuna dolara te bonusa za 2016. Istina je da se banka na ovaj korak odlučila tek nakon znatnog pritiska parlamentarnog odbora za banke. Mnogi su ovaj potez ocijenili povijesnim. Sama banka kažnjena je sa 185 milijuna dolara. A bivši zaposlenici banke izjavili su da je ova ilegalna praksa rezultat ogromnog pritiska da se ostvare nerealni cilj prodaje.

Zajednički cilj poslodavaca i države

Menadžment i vlada trebaju imati isti cilj

Iako se to iz naše perspektive čini slabo mogućim moguće je da država i poslodavci imaju zajednički cilj. Vlasti države Michigan brzo su reagirale na poziv udruženih gospodarstvenika o kojem sam već pisao na ovom blogu. U studenom je koalicija sastavljena od deset jakih poduzeća koji posluju u Michiganu uputila poziv vlastima da povećaju obavezan udio obnovljivih izvora energije za barem 5%. A već u prosincu vlasti su odgovorile povećavši obavezan udio obnovljivih izvora energije na 15% do 2021. Osim što je očito moguće da javna uprava nađe vremena i odgovori na ovaj izazov – sjetimo se da nije bilo nikakvog zahtjeva – odgovor je bio pozitivan za sve stanovnike države. Jačajući politiku čiste energije država je osigurala dodatnu sigurnost poduzećima i ulagačima zainteresiranima za ulaganja u Michigan. Gospodarski čelnici pozvali su zakonodavce da podupru i proizvodnju obnovljive energije unutar države, kao i osiguraju nezavisnim proizvođačima električne energije udio u proizvodnji.

Ipak, obavezna raspodjela 50/50 između državnih i privatnih proizvođača za sada nije prošla. No, sa svega 10% obaveznog udjela izvora obnovljive energije Michigan je do 2015. ostvario 3 milijarde dolara investicija u obnovljivu energiju, a potrošačima uštedio skoro 1 milijardu budućih troškova. Stoga bi s ovim povećanjem na 15% obaveznog udjela Michigenu budućnost trebala biti itekako svijetla. S novim uštedama potrošača, očekuje se i poticaj gospodarskom rastu diljem države.

Cilj poduzeća mora imati smisao

Vizija poduzeća mora biti smislena

U trećem dijelu trilogije o poduzetnicama iz Brazila i kako cilj može spojiti društvenu odgovornost i poduzetništvo govorimo o Dariene Rodrigues. I gđa Rodrigues se bacila u poduzetničke vode namijenjene osobama s invaliditetom. Godinama je radila kao fizioterapeutkinja te su joj se pacijenti s invaliditetom uvijek žalili kako ne mogu pronaći odjeću. Bili su prisiljeni nositi trenirke koje su sami prilagođavali. Stoga je poželjela svojim pacijentima pružiti odjeću koja će im omogućiti više fleksibilnosti. Prve hlače za koje je mislila da će im biti korisne skicirala je i prije nego što je razmišljala o pokretanju vlastitog poduzeća. Pacijentima su se hlače svidjele što ju je potaknulo na razmišljanje o novim proizvodima. Dućan je službeno otvoren 2013. A danas modna linija Lado B Moda Inclusiva putem virtualne trgovine nudi seriju proizvoda za ljude s različitim invaliditetima.

Artikli su posebno napravljeni kako bi odgovarali specifičnim potrebama. Također nastoje spojiti udobnost i funkcionalnost kako bi ljudima s invaliditetom olakšali život. Dariene planira ponuditi i franšizu poduzetnicima u drugim državama, ali prednost će uvijek dobiti poduzetnici s invaliditetom. Time želi potaknuti poduzetništvo među onima koji uistinu razumiju želje njihovih potencijalnih klijenata. Današnja moda ni ljudima bez invaliditeta ne ostavlja puno prostora za ukus i ljepotu, pa je lijepo vidjeti da se netko brine o tome!

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.