Plan za osvajanje posljednje granice

Igor Pureta Igor Pureta

Svaki start-up ima svoj plan, a od sada mogu planirati i osvajanje svemira.

Menadžement bez granica

Britanska start-up poduzeća više se ne moraju ograničavati samo na planet Zemlju. Izreka "samo je nebo granica" za njih je postala stvarnost. Zahvaljujući novom ulagačkom fondu Seraphim Capital čiji je plan usmjeriti start-up poduzeća na svemirsku industriju. Direktor fonda je Mark Boggett. Objasnio je da se poduzeća u svemirskoj industriji sada mogu procjenjivati kao i ostala poduzeća koja se bave ovozemaljskim poslovima. A ta industrija predstavlja područje značajnog rasta za britansko gospodarstvo. Nedavno objavljen izvještaj udruženja UKSpace tvrdi da ovaj sektor posljednjih sedam godina raste stabilnom stopom od 8,6%.

A u posljednjih 15 godina se utrostručio i sada zapošljava 37.000 ljudi. Fond za sada raspolaže s 80 milijuna funti i fokusirat će se na mala poduzeća s velikim potencijalom za rast. Nedavna objava Britanske vlade da do 2018. planira otvoriti komercijalni kozmodrom trebala bi dodatno potaknuti poduzeća da zgrabe ovu priliku. Hoćemo li i mi uspjeti ugrabiti dio tog kolača izgradnjom nove svemirske luke u Udbini?

Plan poduzetnog tinejdžera obradovao mnoge obitelji

Menadžment prakticiraju i tinejdžeri

Imao je samo šesnaest godina kada ga je dirnuo članak kako svaki tisućiti Britanac neće imati za hranu toga Božića, pa je osmislio plan. Plan nije mogao i smio biti kompliciran, ali je trebao moći pomoći ljudima. Nakon premišljanja svakako je odlučio pomoći potrebitima, a uz to ih naučiti kako je moguće kupovati vrlo jeftino, samo ako znaš kako. Mladi Jordan Cox je pri tome pokazao nevjerojatnu snalažljivost i želju da pomogne drugima. Uoči Božića 2013. Jordon Cox iz Londona odlučio je prikupljati kupone s popustom za kupovinu kako bi kupio hranu i potrepštine za potrebite. Prateći svoj plan, uspio je kupiti artikle vrijedne 600 funti za svega 4 penija! Nakon što je mjesec dana provodio sate tražeći kupone u časopisima i po internetu u lokalnoj trgovini Tesca napunio je troja kolica.

A sve je poklonio udruzi Doorstep koja pomaže ugroženim obiteljima. Njegova opsesija kuponima započela je nakon rastave roditelja da bi pomogao majci koja je teško izlazila na kraj sa svojom plaćom. Sve njihove obroke planira unaprijed te je tjedne nabavke uspio smanjiti sa šezdeset na svega deset funti! Jordon je upisao i studij Entreprise i Entrepreneurship u lokalnom Brentwood Innovation Centre.

Plan šefice MMF-a je viša cijena nadnice

Početkom travnja direktorica MMF-a Christine Lagarde rekla je kako bi plan SAD-a trebao biti viša savezna minimalna satnica. Osim toga, smatra Lagarde, SAD bi trebao donijeti više zakona koji bi pogodovali obiteljima ako želi potaknuti gospodarstvo. MMF je već nekoliko puta do sada preporučivao SAD-u povišenje minimalne satnice koja je, kada se provede usklađivanje s rastom inflacije, 19% niža nego što je bila 1980. Osim toga, SAD je jedina razvijena zemlja koja ne jamči plaćeni porodiljski dopust. Prema mišljenju MMF-a ove mjere su neophodne ukoliko SAD želi ostvariti svoj plan u povećanju globalnog gospodarstva za 2% tijekom ove godine. Prošli mjesec Lagarde je ukazala na primjere država koje su povećale udio žena u radnoj snazi nudeći povoljnu brigu za djecu te promovirajući jednake plaće. Istakla je kako bi američko gospodarstvo vjerojatno raslo stopom od 5% kada bi udio žena u radnoj snazi bio jednak udjelu muškaraca.

Pojedine države, poput države New York, već su izglasale minimalne satnice znatno veće od saveznog minimuma. A za to se zalažu i neki sadašnji predsjednički kandidati, poput Hillary Clinton i senatora Bernieja Sandersa. U međuvremenu su se javili i oni koji smatraju da visoka minimalna dnevnica guši gospodarstvo i da postoje puno bolji načini kako riješiti taj problem.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.