7 faza preobrazbe iz stručnjaka u rukovoditelja

Tanja Pureta Tanja Pureta
svi-su-novi-menadzeri-zbunjeni-i-osjecaju-nemoc

Svi novi menadžeri prolaze kroz nekoliko faza, među kojima je i ona kad se smatraju nesposobnima. Razmišljaju jesu li donijeli ispravnu odluku prihvaćanjem promaknuća. Je li Uprava možda pogriješila kada im je ponudila menadžersku poziciju? Nisu sigurni kako se nositi s novom ulogom te se osjećaju nesigurno i doživljavaju brojne neugodne emocije. U nastavku saznajte kroz koje faze prolaze novi menadžeri te što iz svake mogu naučiti.

Iz stručnjaka u voditelja tima

Priča uvijek počinje idilično. Menadžer poziva djelatnika na razgovor. Tijekom tog razgovora naglašava njegove uspjehe i pozitivne karakteristike te mu priopćava da je promoviran u voditelja tima. Navodi da je svoje sposobnosti već pokazao te da očekuje da će i na novom mjestu nizati samo dobre rezultate. Onda se srdačno rukuju i djelatnik je veoma ponosan i sretan jer je njegov dobar rad primijećen i nagrađen. Razmišlja kako će mu sada sve biti lakše jer će na novoj poziciji moći realizirati neke svoje stručne ideje. Neće za sve morati pitati šefa kada je sada on šef.

Nakon zdravica i čestitki, novi rukovoditelj dolazi na posao. Ima novi ured, a njegov tim, s kojim je do jučer na istoj razini dijelio sve, u drugoj je sobi. Osjeća se dobro, ali pomalo i zbunjeno - zna da mnogo toga treba napraviti, ali ne zna od čega početi. Do njega dolaze različiti zahtjevi od podređenih, nadređenih, kao i njegovih kolega - voditelja drugih odjela. Razmišlja kako bi vrlo rado imao neki kompas koji bi ga uputio kako ispravno početi. Pokušava riješiti manje i jednostavnije zadatke, dok zahtjevnije odgađa za trenutak kada će imati više vremena sustavno ih riješiti. Posao se gomila, svi su nezadovoljni jer misle da novi rukovoditelj ne radi ništa od onoga što bi trebao. On brani da ima i previše posla te da ne stigne sve napraviti.

Faza stagnacije

Ova prva faza se naziva fazom stagnacije ili umrtvljavanja, jer novi menadžer još nije preuzeo svoju novu ulogu. Bavi se rješavanjem hitnih operativnih poslova. Umjesto da prikupi potrebne informacije, organizira posao s nove razine te postavi konkretne kratkoročne i dugoročne ciljeve za svoj odjel. U ovoj fazi novi rukovoditelj bi svakako trebao tražiti pomoć od nadređenih i kolega kako bi definirao svoju novu ulogu. To se najčešće ne događa, jer rukovoditelj smatra da bi time pokazao svoju nesposobnost.

Faza negiranja

Stoga prelazi u novu fazu, a to je najčešće povratak na zadatke koje je radio prije unapređenja. Ipak je to ono što najbolje zna raditi, a ima jaku potrebu ponovo se osjećati uspješnim. Ova faza se naziva negiranje, odnosno minimiziranja važnosti onoga što se dogodilo, jer se djelatnik ponaša kao da nije rukovoditelj. Međutim, stižu upiti od nadređenih zašto se on još bavi svojim poslom. Taj je posao trebao već davno delegirati i posvetiti se pravom vođenju odjela. Jednako su nezadovoljni i podređeni, jer očekuju neke smjernice koje ne dobivaju. Kolege voditelji drugih odjela također očekuju pravu koordinaciju kako bi se uspješno ostvarivali ciljevi na razini organizacije, što također stoji.

Faza suočavanja

Nastupa faza suočavanja s činjenicom da se ne može više baviti svojim starim poslom. Shvaća da to više nije nešto što se od njega očekuje, već da treba početi rukovoditi. No još uopće nema jasnu viziju što to uopće znači. Ova faza je najčešće popraćena negativnim emocijama. Novi rukovoditelj se osjeća pomalo prevarenim, jer nije očekivao da će biti ovako teško te se osjeća ljuto i tužno. Strah ga je da neće uspjeti ispuniti očekivanja. Pritom ni ne zna točno koja su očekivanja pa tako ni kako bi ih trebao ispuniti.

U ovoj fazi je krajnji rok da nešto poduzme kako bi lakše krenuo u novu fazu, fazu prihvaćanja nove uloge. Vrijeme je da se novi rukovoditelj ili prisjeti znanja iz rukovođenja ili da prođe trening vještina uspješnog rukovođenja. U suprotnom će faza u kojoj se rukovoditelj konačno počinje ponašati sukladno svojoj novoj ulozi trajati dugo. Zbog toga što će biti obilježena učenjem iz pokušaja i pogrešaka, što je težak, a nerijetko i skup način učenja.

Faza prihvaćanja

U fazi prihvaćanja rukovoditelj si počinje zadavati najprije manje ciljeve, poput razgovora sa svojim podređenima i nekih jednostavnijih delegiranja. Ako ovi prvi zadaci urode plodom i ako ima potrebna predznanja, bit će vrlo brzo ohrabren i za zahtjevnije zadatke. Ako ne, moguće je da se, obeshrabren neuspjesima, na kraće ili dulje razdoblje ponovno vrati u prethodne faze.

Faza ispitivanja

Nakon uspješno prevladane faze prihvaćanja slijedi faza ispitivanja. Tijekom faze ispitivanja novi rukovoditelj počinje iskušavati neke svoje ideje u praksi i pratiti njihov učinak. Ovo je vrlo kreativna faza u kojoj rukovoditelj osjeća samopouzdanje i gotovo prvi put radost što se bavi rukovođenjem. Opasnost ove faze je ulazak u pretjeranu sigurnost (ponekad i bahatost prema drugima), što svakako nije dobro. Uvijek je dobro zadržati zdravi oprez kako bi se situacija realno sagledala, što je preduvjet donošenja dobrih odluka. Također, uvijek je dobro da novi rukovoditelj zadrži poštovanje prema svima s kojima radi, jer je iskrena suradnja preduvjet uspjeha.

Faza rekapitulacije i faza poistovjećivanja s rukovoditeljskom ulogom

Rukovoditelj već ima dovoljno iskustva da ih analizira, identificira učinkovita i neučinkovita ponašanja, donese nove zaključke, postavi nove ciljeve. Osim toga, u ovoj fazi rukovoditelj može prvi put u potpunosti osjetiti značenje svoje nove uloge.

To je ujedno i ulazak u zadnju fazu - potpunog poistovjećivanja s novom ulogom i njenog kompetentnog obavljanja.

Za kraj (ili početak) - ne brinite, i drugi su bili zbunjeni i osjećali nemoć

Za svakog novog rukovoditelja važno je znati ove faze s kojima će se suočiti. Osjećaje koje pritom može imati i načine kako može uspješno prijeći u novu fazu. Ta znanja mogu mu pomoći u lakšem prihvaćanju nove uloge. Osim toga i u spoznaji da su zbunjenost, osjećaj nemoći, prebacivanje odgovornosti ili nemogućnost izlaska iz operative stanja prirodni. Drugim riječima, da se nisu samo izuzetno pojavila kod njega i nisu odraz njegove nesposobnosti. Ona su pravilo s kojim se suočavaju svi novi rukovoditelji. Iz te spoznaje može crpiti svoju hrabrost i mudrost u svim izazovima koji ga čekaju.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.