Aktivnosti poboljšavaju život oko nas

Igor Pureta Igor Pureta

Kad govorimo o aktivnostima često zaboravljamo da aktivnosti nisu samo tjelesne već i mentalne te društvene. Ove potonje mijenjaju svijet!

Menadžer treba ljude držati aktivnima

Kad govorimo o aktivnostima često zaboravljamo da aktivnosti nisu samo tjelesne. Upravo u zajednici u kojoj živimo i radimo aktivnosti i entuzijazam mogu donijeti onu presudnu prevagu koja čini razliku. Neki su usmjereni na čekanje da neke više instance poput države ili udruga naprave svoje, a drugi se sami prime posla. Već sam nekoliko puta pisao o Detroitu i tome kako se njegovi stanovnici bore da grad održe na životu i udahnu mu potrebnu dozu živosti. Nakon bankrota, Detroit je uglavnom fokusirao svoju obnovu i poticanje gospodarskih i društvenih aktivnosti na centar grada. Mnogi drugi kvartovi ovog velikog grada ostali su po strani i čekaju da se rezultati oživljavanja aktivnosti preliju na njih. No, građanima i poduzetnicima iz kvartova Livernois i McNichols dosadilo je čekati da motivacija stigne do njih te su odlučili uzeti stvari u svoje ruke.

Odlučili su potaknuti građanske i poslovne lidere da ulažu i novac i svoje vrijeme direktno u njihove kvartove. A lekcije koje su aktivisti iz centra grada izvukli iz svojih aktivnosti primijenit će kako bi pokrenuli i oživjeli svoje kvartove. Pronašli su već partnere na Sveučilištu Detroit Mercy, Detroit Economic Growth Corporation i zakladi Kresge Foundation. Najavljeno je osnivanje Live6 Alliancea koji će tražiti načine kako revitalizirati ove povijesno trgovačke zone. Glavni ciljevi su im kreiranje javnih prostora za okupljanja, stabilizacija naselja, privlačenje i zadržavanje poduzetnika te sigurnost. A kasnije planiraju svoje aktivnosti proširiti i na okolne kvartove. Pomozi si sam pa će ti i Bog pomoći!

Aktivnosti velikih igrača poticaj su ostalima

Velika poduzeća su primjer malima

Najveću američku banku, JPMorgan Chase, u posljednje vrijeme prate mnogi skandali pa se prate gotovo sve aktivnosti njihovog vodstva ne bi li ih se ulovilo s prstima u pekmezu. I oni su naučili lekciju pa sve više i više u prvi plan dolaze aktivnosti koje su pozitivne i za banku i za društvo u kojem djeluju. Tako su prije tri godine odlučili kroz narednih pet godina uložiti 100 milijuna dolara u revitalizaciju Detroita.

Ovih dana su objavili da će taj iznos i povećati za dodatnih 50 milijuna dolara. Kroz udruživanje s raznim lokalnim partnerima osigurali su sredstva za obnovu nekretnina, pokretanje i razvoj malih poduzeća te preškolovanje nezaposlenih. Ulaganja su uključivala financiranje razvoja zajednice, revitalizaciju kvartova, razvoj radne snage te širenje malih poduzeća. Jedan od primjera je i ulaganje u zakladu The Entrepreneurs of Color Fund koji dodijeljuje sredstva malim poduzećima u vlasništvu pripadnika manjina. Peter Scher iz odjela Korporativne odgovornosti u Chaseu smatra da su za uspješne rezultate ključni bili koordinirani napori svih lokalnih partnera. Još drži i kako je ovo svakako model koji se može replicirati na druge gradove. A Davea Blaszkievicz, predsjednik zaklade Invest Detroit smatra: "Uspjeh priziva uspjeh. Uslijed sudjelovanja banke poput Chasea, više ulagača dolazi na tržište."

Start-up aktivnosti u Africi

Poduzetnička klima afričkog kontinenta je sve življa

I dok je zapadnoj, razvijenoj ekonomiji, puna kapa jednoroga i njihovih aktivnosti koje su više usmjerene na trošenje ulagačkih novaca nego na stvaranje dobiti u ostatku svijeta još nisu došli do te faze. Upravo obrnuto, jako se vesele start-upovima i njihovim uspjesima. Poduzeće Africa Internet Group (AIG – nadam se samo da ih jedan drugi AIG – American International Group – neće tužiti za bilo što) je s nedavnim novim ulozima Goldman Sachsa, Rocket Interneta i MTN Grupe procijenjeno na oko 1,1 milijardu dolara te je tako postalo prvi afrički jednorog. AIG obuhvaća deset internetskih poduzeća, od odjeće i obuće, taxi usluga, nekretnina do portala s oglasima za posao.

Jumia, klon Amazona, najuspješnija je među njima te već pokriva 11 afričkih država uključujući Egipat, Kamerun, Ganu, Keniju i Maroko. Jedan od najznačajnijih ulagača u AIG je njemačko poduzeće Rocket Internet kojega zovu i tvornicom za kloniranje startupa. Očito im upravljanje učinkom tih malenih poduzeća i poduzetnika ide od ruke. Drugi značajni ulagač je francuska osiguravajuća kuća AXA koja je ovim ulaganjem postala i ekskluzivni osiguravatelj AIG-a. Ovo pokazuje da u Africi ne nedostaje potražnje. I dok su ulaganja još uvijek vrlo rizična, buduća potražnja je izuzetno velika. Iako je AIG prvi afrički poslovni jednorog, ubrzo se očekuje dolazak novih poput nigerijskog Interswitcha, poduzeća za provedbu digitalnih plaćanja. A i bivši zaposlenici AIG-a pokreću vlastite startupe.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.