Besplatna edukacija za sve je nužna za rast

Igor Pureta Igor Pureta

Gdje god se okrenemo svi pričaju o tome kako je edukacija najvažnija stvar osim, naravno, brzo stečenog novca, lagodnog života i još par stvari :-).

Znanje je važno, ali slabo se nosimo s njegovim dijeljenjem.

Gdje god se okrenemo svi pričaju o tome kako je edukacija najvažnija stvar. Naravno, osim brzo stečenog novca, lagodnog života i još par stvari :-). Američke ambasade su se udružile s Courserom, online obrazovnom platformom. Žele da do stanovnika i studenata zemalja poput Indije, Kine ili Bolivije stignu razni besplatni tečajevi i edukacija. Na preko 30 lokacija zaposlenici ambasade i Fulbrightovi stipendisti bit će moderatori u raspravama koje će okupljati studente online tečajeva. "Cilj američke vlade je promovirati mirniji, bolji svijet. Svi znamo da je jedan od najboljih načina da to i postignemo osigurati svim ljudima dostupnost visokokvalitetnog obrazovanja", rekla je Meghann Curtis iz američkog ministarstva obrazovanja. Za neke je obrazovanje blagoslov, a za neke prokletstvo.

Coursera osigurava edukativne materijale za moderatore te će pratiti uspjeh studenata putem platforme. Globalno, oko 90% polaznika online tečajeva koje nude elitna sveučilišta ne završe tečaj. Želja je da ovim kombiniranim pristupom pomoći polaznicima da uz podršku moderatora i kolega ustraju i uspješno završe interaktivne tečajeve. Američka ambasada u Boliviji organizirala je video razgovor s američkim poduzetnicima te natjecanje za lokalne studente u pripremi poslovnih planova. Nekako sumnjam da na Courseri postoje tečajevi brzo stjecanje novca i lagodan život. Edukacija jedan od načina kako da poboljšate svoj status u društvu. Pridonesite razvoju tog društva i posjetite neki od portala za obrazovanje i pogledajte kako možete proširiti svoje znanje.

Znanje za sve putem mobitela

Svi mogu usvajati znanje mobitelom

Cjeloživotna edukacija je jedan od važnih ciljeva svih organizacija, vlada i stranaka na ovoj planeti. Problem je samo što svaka od njih ima neku figu u džepu vezanu za sadržaj edukacije i koje znanje želi pružiti svojim građanima. Teško je odlučiti kome bi ona trebala biti namijenjena ili tko bi to sve trebao platiti. Internet i mobilni telefoni pružaju mogućnost da edukacija stigne do puno više ljudi pa je i ovaj kenijski primjer pohvalan. Preko 90% domova u Keniji ima mobilne telefone. Stoga se kenijski startup Eneza Education udružio s pružateljem mobilnih usluga Safaricomom kako bi kreirali proizvod nazvan Shupavu291. Radi se o proizvodu kojim će preko 10 milijuna učenika dobiti neograničen pristup do 844 lekcije. Proizvod je lansiran u ožujku ove godine i odobrio ga je Kenya Institute of Curriculum development. Za njegovo korištenje nisu potrebni pametni telefoni, već je dovoljan bilo kakav mobilni telefon.

Osim toga, predsjednik Uprave Safaricoma, Bob Collymore, obratio se UNHCR-u. Zajedno su kreirali instant network učionicu. Na njoj su riješili problem povezanosti, konfiguracije i opreme dok su implementirali ovaj edukacijski program u udaljenim mjestima. Kao rezultat toga preko 23.000 učenika te 378 nastavnika u svjetskim najvećim izbjegličkim kampovima može koristiti ovu uslugu i stjecati toliko potrebno znanje i obrazovanje. Učenici tako imaju pristup raznom nastavnom sadržaju i vježbama iz područja koje sami izaberu te wikipediiji. Uz to imaju i priliku postavljati pitanja nastavnicima putem platforme Ask a Teacher.

Edukacija kao ispunjeni san

Širiti znanje je nečiji san

Kanađanin Geoff Morgan, 39 godina, nakon studija je proveo 14 godina predajući u Europi, Južnoj Americi i Bliskom Istoku. Tijekom vremena je postao svjestan, kako sam kaže, koliko su Kanađani sretni što se tiče dostupnih edukacija. Stoga je razvio izuzetan osjećaj odgovornosti. Po povratku u Kanadu, 2009. obratio se nekolicini prijatelja i rođaka kako bi prikupili novac. Novac je namijenjen izgradnji po jedne škole godišnje u zemljama u razvoju. Odgovor je bio neočekivano pozitivan. Morgan je uskoro pokrenuo udrugu Building Walls of Wisdom te već iste godine izgradio prvu školu u Keniji. Udruga je od tada izgradila već 14 škola u pet zemalja. Sve rade u suradnji s lokalnim vlastima kako bi se osigurali potrebni nastavnici. Izgradnja jedne škole stoji 10.000 – 35.000 dolara. Sav je novac prikupljen donacijama. "Najveći san djeci u tim zemljama je edukacija i fantastično je što im mi taj san možemo ostvariti", kaže Morgan.

Prvoklasna online edukacija

Znanje pomoću online tečajeva

Kod nas se sveučilišta bore s informatizacijom podataka o studentima, a online edukacija im je tek daleka misao. Mnoga svjetska sveučilišta već nude online predavanja, čak i besplatno. Ali Ben Nelson, pokretač projekta Minerva baziranog u San Franciscu, pokrenuo je ambiciozan plan preobrazbe visokog školstva i prvoj generaciji polaznika nudi svoju verziju Harvarda – besplatno!

Naredne će generacije školovanje stajati 10.000 USD godišnje. To je još uvijek znatno ispod cijena američkih top sveučilišta. Trenutno je Minerva u potrazi za vrhunskim studentima. Surađuje sa srednjoškolskim ustanovama širom svijeta, a u prvoj generaciji upisat će svega 15 - 19 polaznika. Studenti će živjeti zajedno i to svake godine u drugom gradu, a predavanja će biti online i temeljena na diskusijama. Fokus će biti na višoj razinu intelektualnih vještina poput logike, rasuđivanja i zaključivanja, retorike i empirijske analize.

Iako je još uvijek u fazi traženja akreditacija, pokazatelj velikih planova su i stručnjaci angažirani na projektu, od Larryija Summersa, nekadašnjeg američkog ministra financija te predsjednika sveučilišta Harvard, bivšeg američkog senatora Boba Kerreyija koji je izvršni predsjednik projekta Minerva, dok će predavače okupiti Stephen Kosslyn, bivši pročelnik Centra za napredne studije biheviorističkih znanosti sveučilišta Stanford te nekadašnji dekan društvenih znanosti na sveučilištu Harvard.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.