Ako želimo kvalitetno doprinositi, kako u našoj užoj zajednici, tako i puno šire, važno je neprestano obnavljati i jačati naše zalihe energije, volje i entuzijazma.

Nedavno sam imala priliku razgovarati s jednom menadžericom koja radi u velikoj i uspješnoj organizaciji. Iznimno voli svoj posao, uživa raditi s ljudima, razvijati njihove potencijale i promatrati kako postaju odlični stručnjaci. Njezin trud i rad te kvalitetno donošenje odluka odražava se na impresivne rezultate i poslovne uspjehe odjela. Njeni lojalni djelatnici svako jutro s veseljem dolaze na svoje radno mjesto.

Dok je pričala o svom poslu oči su joj sjajile, jasno sam mogla osjetiti njezin entuzijazam i snažnu želju za daljnjim doprinosom. No, istovremeno, kako je razgovor tekao dalje i postajao osobniji, njezino lice i glas su poprimali sjetniju notu, a u zraku se mogla osjetiti određena doza nezadovoljstva i frustracije. Imala je snažnu želju i osjećala odgovornost da svoj posao u svakom trenutku obavlja maksimalno kvalitetno i efikasno. S obzirom na količinu i težinu zahtjeva koji su se svakodnevno postavljali pred nju, nerijetko je izabirala ostajati na poslu do kasnih popodnevnih, pa i večernjih sati, raditi vikendom i sl. Počela je primjećivati da se osjeća umornom, da je manje efikasna i otežano joj je donošenje odluka na poslu, da se ponekad slabo koncentrira, i da joj sve teže postaje motivirati se. U jednom trenutku sam ju upitala koliko vremena stigne odvojiti za sebe. Odgovor je glasio: „Dobro je ako se stignem kvalitetno naspavati.“. U tom trenutku sam se sjetila priče koju su mi roditelji čitali još kao djevojčici, a ona mi je puno pomogla u izgradnji sebe.

Naše zdrave i dobrobit ispaštaju

Bajka priča o siromašnom seljaku koji je jednog dana u gnijezdu svoje omiljene guske našao blistavo žuto jaje. Prvo je pomislio da se radi o nekakvom triku. Odlučio je baciti jaje, ali se predomislio i odnio ga na procjenu. Ubrzo je dobio vijest da je jaje od čistog zlata! Seljak nije mogao povjerovati da je imao toliko sreće. Još je više bio iznenađen kad se sljedećeg dana ponovilo isto. Postao je jako, jako bogat i sve se činilo prelijepim da bi bilo istinito. No, što je bio bogatiji, to je postao i nestrpljiviji: ne želeći više čekati zlatna jaja iz dana u dan, seljak je odlučio rasporiti gusku i dobiti ih sve odjednom. Kad je otvorio gusku, u njoj nije bilo ničega. Nije bilo više zlatnih jaja, ali ni načina da ih dobije. Seljak je uništio gusku koja ih je proizvodila.

Koliko često se u životu zanesemo zlatnim jajima za koje otkrijemo da smo ih sposobni proizvoditi, a zaboravimo nahraniti gusku koja ih proizvodi? Koliko često i posljednje atome snage trošimo kako bismo ispilili, srušili i osvojili što više stabala u našoj šumi mogućnosti, a pritom zaboravimo odmoriti se malo i naoštriti svoju pilu? Koliko često zanemarimo brigu o svom tijelu i svom umu jer ne nalazimo vremena za njih u silnim obvezama koje nas svakodnevno bombardiraju? Donošenje odluka o našem zdravlju i dobrobiti ispašta dok mislimo da u šaci imamo ono što nam je najpotrebnije.

(Ne)Ulaganje u sebe odražava se na druge

Vjerujem da će mnogi od nas na prethodni niz pitanja dati odgovor – često. Briga o obitelji, djeci, poslu, kolegama ili prijateljima nas ponekad toliko zanese da zaboravimo brinuti o sebi. I što se onda događa? Vremenom postajemo iscrpljeniji, kako fizički, tako i psihički, postaje nam sve teže baviti se svim onim što uobičajeno radimo bez velikih poteškoća. Najobičniji razgovor s kolegom prelazi u napor, gubimo strpljenje u igri s djecom, ne stignemo posjetiti roditelje i uskoro se počinjemo osjećati nezadovoljnima. Nezadovoljni jer se ne možemo načuditi gdje je nestala ta energija, entuzijazam i osmijeh koji su nekoć bili neizostavan dio svakog našeg dana. Pitate se gdje? Nestali su u zaboravu najmoćnijeg ulaganja u životu – ulaganja u jedino sredstvo koje imamo na raspolaganju za život i doprinos – ulaganja u sebe. Donošenje odluka o tome kako popraviti stvari, vrti se oko svih drugih, osim nas samih.

Kako bismo se mogli brinuti za druge, prvo se moramo pobrinuti za sebe. Ako želimo kvalitetno doprinositi, kako u našoj užoj zajednici, tako i puno šire, važno je neprestano obnavljati i jačati naše zalihe energije, volje i entuzijazma. Nova godina je mnogima idealna prilika za preispitivanje svoje uloge u svijetu. Mi smo sredstvo vlastitog djelovanja i da bismo bili djelotvorni te kako bi donošenje odluka u našem životu bilo uspješno, moramo shvatiti važnost redovitog odvajanja vremena za oštrenje najvažnijeg alata kojeg imamo – sebe! Što to točno znači?

Redovito vježbajte i pazite na prehranu

Gotovo svi mislimo kako nemamo vremena za tjelovježbu. Neupitno je da zapravo nemamo vremena za ne vježbati! Riječ je o tri do šest sati na tjedan – ili najmanje pola sata svaki drugi dan. To uistinu nije puno vremena, imamo li na umu golemu korist i učinak na preostalih 16O i nešto sati u tjednu. Osim što ćete se osjećati sjajno, puni energije i sposobni nositi se s bilo kojim izazovom, najveći izvor zadovoljstva predstavljat će vam činjenica da se napokon brinete o sebi i da ste dosljedni u tome.

Provođenje obećanja danih sebi, pogotovo kad je riječ stvarima kojih nam se teže držati, snažno utječe na naš osjećaj samopouzdanja, samopoštovanja te općenito na sliku o sebi i osjećaj integriteta. Donošenje odluka o vođenju računa o vlastitom tijelu odrazit će se na cjelokupno zdravlje, kako fizičko tako i mentalno. To ne mora biti ništa ekstremno, svega je dovoljno prošetati po naselju. Samo je važno započeti i stvoriti novu naviku tijekom koje se ne fokusirate na brige i probleme!

Korist zdrave prehrane danas je neupitno dokazana. Ne samo ono što jedemo, već i koliko jedemo. Držati se toga samo je stvar vaše odluke, malo volje i dobrog planiranja. A nitko drugi to ne može napraviti umjesto vas. Žurba, stres i distrakcija često smanje naš apetit, “pojedu” nas sami ili nas bace u neke nezdrave navike. Važno je osvijestiti si da moramo jesti dovoljno, unositi potrebne nutriente i obratiti pažnju na imunitet. Brojni su načini za uvesti zdrave prehrambene navike u svakodnevni život, bez potrošnje mnogo novca i vremena. To može biti redovno pijenje vode ili zdravije grickalice kroz dan poput orašastih plodova i suhog voća. Moguće je i pripremiti overnight zobene ili neki drugi doručak koji će vam ujutro uštediti nešto vremena i pritiska. Kao i sve, ovakvo donošenje odluka treba biti jednostavno, a održivo.

Omogućite si odmor i opuštanje!

Možete li zamisliti vrhunskog sportaša kako postiže svoje rezultate bez kvalitetnog odmora između treninga i natjecanja? Naravno da ne. Sigurna sam da i vi želite biti vrhunski sportaš u svom životu. Za pružiti maksimum u ključnim trenucima važna je dobra priprema, a važan dio te pripreme je obnavljanje potrošene energije. Odmor i opuštanje nužno ne znači ležanje u krevetu i buljenje u televiziju (iako je i to ponekad itekako potrebno). Promijenite aktivnost, aktivno se odmorite i opustite odlaskom u prirodu, dobrom kupkom, progresivnom relaksacijom, i tek onda ćete moći biti vrhunski sportaš u svojim utrkama.

Čitajte i učite! Naobrazba – stalna naobrazba, stalno vježbanje i širenje uma. Intelektualna obnova i izoštravanje našeg uma jednako su važni kao i vježbanje tijela. Ponekad to obuhvaća učionice ili sustavne programe učenja, ali najčešće nije tako. Proaktivni ljudi smislit će mnoge načine da se razvijaju. Od slagalica, križaljki, učenje novog jezika, čitanje raznih članaka - brojni su online ili fizički načini kako promijeniti fokus s uobičajenog i naučiti nešto novo. No, nema boljeg načina da redovito dobivate nove obavijesti i proširujete um od čitanja dobre knjige. Dobivate pristup najvećim umovima koji postoje ili su postojali. Stara poslovica kaže „Čovjeku koji ne čita nije ništa bolje nego čovjeku koji ne zna čitati.“

Pišite i razmišljajte o tome što vam je važno u životu

Pisanje je drugo jako sredstvo za brušenje intelektualnog alata. Zapisivanje misli, iskustava, spoznaja i onoga što smo naučili u dnevnik, poboljšava intelektualnu jasnoću i točnost. Na taj način ćete moći jasnije razmišljati, donositi točnije zaključke i vježbati lakše izražavanje kako biste bili ispravno shvaćeni. Sortiranje misli ovom metodom može vam pomoći i za kvalitetnije donošenje odluka u poslovnom kontekstu. Pisanje pomaže i u razumijevanju samog sebe, svojih briga i osjećaja, a to vam može pomoći u jačanju i drugih odnosa. Nije li to preduvjet kvalitetne brige o drugima?

Često smo uhvaćeni u zamku aktivnosti, u životnu zaposlenost, radimo sve više i više na usponu uz ljestve uspjeha da bi na kraju otkrili kako smo ih naslonili na pogrešan zid. Nažalost, nerijetko su nam potrebni neki teški događaji poput smrti voljene osobe, teške bolesti i sl. da bismo zastali, promotrili svoj život i upitali se „Što mi je doista važno?”. Vi ne morate čekati takve okolnosti, već si postavite odmah pitanja: „Što mi je važno? Koji su mi ciljevi? Što želim jednog dana imati kao svoju ostavštinu?“. I postavljajte si ta pitanja tijekom cijelog svog života. Razmišljajte o njima. Napišite svoju osobnu misiju. Donošenje odluka neka se temelji na prioritetima. Samo znajući što vam je najvažnije, možete upravljati sobom tako da to budete i činite.

Maštajte!

Goethe je rekao: „Odnosi se prema čovjeku onako kakav on jest, i on će ostati kakav jest. Postupaj prema njemu onako kakav on može i kakav bi trebao biti, i on će postati onakav kakav može i kakav bi trebao biti.“ To se jednako tako odnosi i na nas. Ako se budemo prema sebi odnosili na način kakvi želimo biti, onda ćemo takvi i postati. I zato je važno maštati, zamišljati, vizualizirati sebe, svoje ishode, zaboraviti na sve granice koje si stvaramo. Osim što time vježbate svoj mozak, na taj način se i brinete o sebi, o svojim ciljevima, i potičete vlastite resurse da vas odvedu u željenom smjeru što će olakšati donošenje odluka o bilo čemu. A samo ako vi idete u smjeru u kojem uistinu želite ići, moći ćete pomoći drugima da to isto naprave.

Sjetite se, ako usvojite obrazac življenja koji je usmjeren na zlatna jaja, a zanemarujete gusku, ubrzo ćete ostati bez onog što proizvodi zlatna jaja. Zato uživajte u brizi za sebe, i oštrenju svog alata! Nitko drugi umjesto vas to ne može napraviti. A jedino tako ćete moći svakodnevno uživati u zlatnim jajima. Neka donošenje odluka o brizi o sebi bude temeljeno na prioritetima, ali ne onim površnim, već onima koji će se odraziti dugoročno na kvalitetu vašeg rada, odnosa i osobne dobrobiti.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.