Britanska ekonomija ima kinesko povjerenje

Igor Pureta Igor Pureta

Količina sredstava koja je na raspolaganju za ulaganje dobar je signal za ono što se dešava na tržištu. Britanska ekonomija ima nove najveće ulagače!

Menadžment je privukao ulagače

Količina sredstava koja je na raspolaganju za ulaganje dobar je signal za ono što se dešava na tržištu. Britanska ekonomija ima nove najveće ulagače! Nije jednostavno prikupiti sva sredstva da bi se razvile ekonomija unutar jedne zajednice. Zato je jako važno da je ekonomija dovoljno dobra kako bi privukla nove ulagače i tako se dalje razvijala. Mnogima to ne uspijeva, ali nekima ipak da. Uglavnom se smatra da su ruski oligarsi glavni ulagači u Londonu. No, nedavno istraživanje odvjetničkog poduzeća Pinsent Mason pokazalo je nešto drugo. 2014. godine do mjeseca rujna čak je 357 prvoklasnih ulagačkih viza izdano kineskim državljanima, što je dvostruko više nego protekle godine te 43% ukupno svih ulagačkih viza izdanih u 2014.

U isto vrijeme ruskim državljanima je izdano 184 viza, naspram 117 u 2013. godini. U tome ih nije spriječilo niti povećanje iznosa za ulaganje potrebnog da bi se dobila prvoklasna ulagačka viza. Naime, britanska je Vlada u studenom povećala iznos potrebnog za ulaganje s jednog na dva milijuna funti. S druge strane, američku zelenu kartu može se dobiti već za 500.000 dolara. Novac je potrebno namijeniti za ulaganje u projekte koje odobri američka Vlada i koji stvaraju deset ili više radnih mjesta.

Posrnula ekonomija ima novu snagu

Menadžment pronalazi snagu i kad je situacija loša

Generacija Y, ili milenijalci, kao i svaka društvena skupina, ima svoje bolje i lošije aspekte. Često ih se naziva MI generacijom te optužuje zbog njihovog "prisvajanja prava" te provođenja vlastitih nauma prema vlastitom nahođenju. No, nedavno objavljen Spark Business Barometer, koji se temelji na istraživanju 400 malih američkih poduzeća, pokazao je da milenijalci kao vlasnici malih poduzeća uspijevaju bolje od starijih vlasnika.

Prilikom istraživanja, čak 62% milenijalaca povećalo je prodaju u proteklih šest mjeseci. To je više od prosječnih 41% kada se promatraju svi vlasnici malih poduzeća. Milenijalci također planiraju zapošljavati više nego ostali vlasnici malih poduzeća. 45% milenijalaca planira u narednih šest mjeseci zaposliti novu osobu naspram 30% ostalih vlasnika. Globalni zaključak istraživanja je da "milenijalci pomažu oblikovati američko gospodarstvo svojom energijom, strašću i idejama". No, za njih je, kao i za sve ostale, bitno osvijestiti i svoje slabije strane. Raditi na njima je nužno, žele li postati pravi lideri svojega doba. Za naše milenijalce je trenutačno najvažnije da se ugledaju na američke. :-)

Ekonomija na velikom preslagivanju

Menadžment reagira kad se ekonomija mijenja

Richard Florida je profesor, istraživač i autor knjige Uspon kreativne klase. U intervjuu Forbesu analizira današnje ekonomske trendove te promjene koje su zadesile gospodarstvo. Prema Floridi kreativna klasa danas predstavlja između trećine i polovice ukupne radne snage u razvijenim državama. Istovremeno je u SAD-u stopa nezaposlenosti kreativne klase dvostruko niža od prosječne stope nezaposlenosti.

Florida današnje procese naziva gospodarstvo na velikom preslagivanju. Današnju gospodarsku krizu uspoređuje s onom 20-tih i 30-tih godina prošlog stoljeća. Neki ekonomisti su za nju predviđali da će trajati daleko duže. Ispostavilo se da su 30-te godine bile među najinovativnijim desetljećima 20. stoljeća. Tako se i danas stvaraju nove infrastrukture, novi tehnološki, pa i gospodarski sustavi. S njima ponovo raste nejednakost, te sada trebamo izgraditi institucije koje se mogu nositi s tim izazovima i obuzdati krajnosti. Potreban je novi društveni sporazum za post-industrijsko, kreativno doba.

Ekonomija ulaganja u čistu energiju

Menadžment razmišlja o čistoj energiji

Ceres, neprofitna organizacija za leadership u održivom razvoju, objavila je ohrabrujuće rezultate za 2014. Naime, ulaganje u čistu energiju povećalo se tijekom 2014. za čak 16%, čime su dosegla 310 milijardi dolara godišnje. Također je interesantno da je Kina s porastom od čak 32% u tome predvodnik. Europa je zakazala s porastom ulaganja od svega 1%. Osim toga, dvije glavne svjetske sile konačno su u studenom potpisale sporazum: SAD se složio da će do 2025. smanjiti svoje emisije za 26 – 28%, a Kina se složila da će ograničiti upotrebu ugljena nakon 2020. te da će do 2030. izgraditi postrojenja za gigawatt čiste energije tjedno.

Isto tako, dvanaestak svjetskih burzi sada od izlistanih poduzeća zahtijeva da objavljuju godišnje izvještaje o održivom razvoju. No, procjenjuje se kako bi svijet trebao tijekom narednih 35 godina prosječno godišnje uložiti preko 1 trilijun dolara u čistu energiju. Time bi se porast globalne temperature ograničio na 2°C.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.