Budite menadžer i kad to niste

Igor Pureta Igor Pureta

Menadžer je obično osoba na formalnoj poziciji, no ponekad situacija od nas zahtijeva da budemo menadžer i kad menadžer nismo! Prihvatite taj izazov!

Ponašajte se kao menadžer i kad to formalno niste

Najveći dio popularne literature o vođenju i menadžmentu najčešće se obraćaju dvjema publikama. Prva su vlasnici malih poduzeća, odnosno sami poduzetnici koji se bave poduzetništvom, prodajom i financijama. Osnovne poslovne vještine i vještine rukovođenja primjenjuju samo u manjoj mjeri. Oni nemaju potrebe za primjenom stručnijih vještina kako upravljati ljudima, kako održavati odnose u timovima i slično. Za njih je dovoljan coaching osnovnih vještina menadžera.

Druga su menadžeri u srednjim ili velikim organizacijama, kojima su potrebna znanja iz prodaje i financija. Ovisno o položaju u hijerarhiji poduzeća trebaju i vještine upravljanja ljudima, projektima kao i općenito organizacijom i njenim dijelovima. Oni često moraju upravljati cijelim timovima ljudi. Zbog toga im je ključno znanje o vještinama s ljudima. Coaching međuljudskih vještina, komunikacije i vođenja im može biti od velike koristi. Dakle, njima trebaju coaching vještine na jednoj drugoj razini. Posao menadžera je složen. Oni moraju znati kako upravljati i navoditi tim u pravom smjeru. Trebaju postavljati zadatke i ciljeve, ali i motivirati tim da te zadatke doista i ispune. Svaki rad s ljudima je zahtjevan i složen upravo zato što su ljudi sami po sebi složena bića. Liderske vještine ne posjeduju svi. Ponekad ih posjeduju baš one osobe koje nisu na liderskoj poziciji. To najčešće vidimo u kriznim situacijama.

Lider na papiru

Formalni lideri u većim organizacijama trebaju brojna znanja i coaching. To i nije tako čudno jer njihova je osnovna obaveza, i za nju su plaćeni, da obavljaju posao lidera. No, oni ponekad, uza sav autoritet i status koji imaju, jednostavno ne obavljaju tu svoju temeljnu obavezu kako treba. Razlozi za to su različiti i njima ćemo se baviti neki drugi put. Za ovaj put samo osvijestite činjenicu da oko vas postoji neki takav lider ili ste možda upravo vi takvi. U to ste se mnogo puta mogli i sami uvjeriti. To su lideri koji nemaju karizmu, nisu dovoljno autentični i ne stvaraju odnose sa zaposlenicima. Biti lider nije toliko jednostavno koliko se možda čini. Voditi cijeli tim ili organizaciju ne označava samo bilježiti uspješnost, već i pomaganje, održavanje dobrih odnosa i pozitivne atmosfere i slično.

Lider koji ne posjeduje navedene karakteristike i onaj koji ne obavlja temeljni zadatak vođenja je zapravo samo lider na papiru. Uz takve situacije postoje i one u kojima, uslijed odsustva lidera zbog nekih aktivnosti, sastanaka ili putovanja, vaš tim ili odjel faktički i nema lidera. Za to vrijeme je određena neka osoba koja ispunjava njegove operativne zadatke, kao što su potpisivanje računa ili putnih naloga. Takvi slučajevi mogu biti iznimno zahtjevni za tim koji zapravo nema pravog lidera. Javljaju se brojni izazovi, a njihovo rješavanje postaje teško upravo zbog manjka vodstva. Međutim, ono što se tada javlja može biti i korisno. U takvoj situaciji će se potencijalno istaknuti oni prirodni lideri. To su osobe koje će voditi tim i bez formalnog lidera.

Neformalni lideri

Ne treba ni posebno napominjati da je tim bez pravog lidera često izgubljen. Sve takve slične situacije su vrlo složene za timove jer lider u svakoj situaciji vidi priliku, a onaj koji to nije u svakoj situaciji vidi problem. Coaching tima, koji bi trebao provoditi lider, osigurava rad bez većih prepreka. Bez toga, ono što se najčešće dogodi je da svi ključni dijelovi koji tvore tim polako nestaju. Jedna od možda najočitijih pojava jest da se odnosi među članovima naprežu do krajnjih granica. Možda se radi o zaostalim zadacima, lider nešto nije obavio na vrijeme, motivacija je pala ili se smanjila radna etika. Jednom kada se počnu događati ovakvi propusti unutar timova, postupno se to počinje odražavati i na uspješnost organizacije. Kao posljedica toga i rezultati postaju sve lošiji i lošiji. Ako se ovaj trend ne zaustavi na vrijeme, ciljevi neće biti ispunjeni. Može vam se činiti da će, ako nastavi ići u ovom smjeru, organizacija neizbježno pretrpjeti gubitke.

Ipak, nije sve tako crno! Postoje lideri koji to formalno nisu, a čije nam je liderstvo od izuzetne važnosti! Upravo oni dođu do izražaja u ovakvim situacijama. Njihova inicijativa da vode tim započinje tada kada postoji nedostatak formalnog vodstva. U odsutnosti stvarnih lidera događa se da netko drugi preuzme lidersku ulogu: nenadano, neočekivano i bez ičije upute. Čak i kada formalni lider ne odrađuje svoj posao kako bi trebao, određeni zaposlenici mogu svojim prirodnim sposobnostima postati lideri. Coaching tima je nešto što oni rade bez problema. Oni to čine na suptilan način koji se možda ne zamijeti odmah. Svakako, prisutnost ovakvih neformalnih lidera čini veliku razliku te može spasiti tim i poduzeće.

Menadžer kad ga najviše trebate

Kako izgleda osoba koju zovemo neformalni lider? To je vaš kolega kojeg susrećete svakodnevno. To je osoba koja smiruje nemirne i kritične situacije, osoba koja je spremna preuzeti rizik i obaviti zadatak. Vraća diskusiju na glavnu temu prekidajući isprazne razgovore. Ona stvara planove i priča o konkretnim idejama. Ne dopušta da sastanci ostaju na pukim pričama. Takva osoba će osigurati da svatko odradi dio zadatka kako bi cijeli tim bio produktivan. Ona dijeli onaj glavni cilj na manje, dnevne ciljeve koji tim treba ispuniti. Ona pomaže članovima tima kojima nedostaju neka znanja ili imaju lošije rezultate, održava harmonične odnose u timu i sl.

Ta osoba, taj lider možda ste upravo vi ili netko od vaših kolega, članova vašeg tima. Možda je vaš lider najbolji lider na svijetu. No, ponekad se može naći u situaciji u kojoj se vi snalazite puno bolje nego on(a). Možda vaš coaching puno bolje primaju članovi tima zbog vaše karizme ili pristupačnosti. Dodatno, u situacijama kad lider nije prisutan, može doći do poteškoća u kojima je potrebno da netko uzme konce u svoje ruke i kad o tome hoće li netko to učiniti ili ne, ovisi uspjeh čitavog tima.

Vrlo rijetko govorimo i pišemo o situacijama kada umjesto formalnog lidera netko drugi smiruje situaciju dok ga nema. Ili pomaže lideru kroz coaching, potičući razgovor s njim o nekim zahtjevnijim situacijama unutar ili izvan tima, odnosno pomaže slabijim ili novim članovima tima da završe svoj dio posla. Iako se rijetko o tome priča, imati neformalnog lidera ponekad znači da će cijeli tim ili organizacija moći održavati uspješnost.

Menadžer nije uvijek formalno imenovan

Ti, toliko važni ljudi, rade liderske obveze spontano i bez puno buke. Za to ne očekuju nagradu, već se vesele toj prirodnoj ulozi i neopterećeni su manjkom formalne odgovornosti. S obzirom na rezultate koje postižu neformalni lideri, formalni lideri mogu naučiti puno toga od njih. Coaching vještina kod neformalnih lidera nije očita. Oni ne održavaju formalne sastanke u kojima precizno određuju što nedostaje i kome je potrebno poboljšanje. Njihov coaching je često prikriven, kroz pomaganje članovima tima da nauče nešto novo ili kroz usmjeravanje na pravi put. Oni vode tim prema ostvarenju glavnih ciljeva i vizije poduzeća. To čine na prijateljski, karizmatičan način, a ne kroz naredbe i nametanje. A upravo takav način zaposlenici i lakše prihvaćaju od pukog naređivanja.

Ponekad se formalni lider češće bavi strukom i operativom nego svojim pravim zadacima. Neformalni više promatraju kolege i čekaju pravi trenutak da ih nekom svojom aktivnošću povedu prema cilju. Zato se mnogi formalni lideri pitaju kako to da, bez obzira na svoju poziciju, nemaju utjecaj na ljude. Neki drugi ga i bez pozicije imaju. Lidera ne čini samo moć, već i pristup koji ima i način na koji se obraća zaposlenicima. Coaching takvih vještina može biti iznimno koristan za lidere. Ako lideri nauče kako pristupiti zaposlenicima i kako održati autoritet, ali i dobre odnose, mogu postati iznimno dobri voditelji. To je suština poruke koju često učimo na menadžment treninzima. Moć jest u poziciji, ali je preslaba da bi nam omogućila rezultat i svatko nam je može uzeti.

Neformalni lideri mogu pomoći, ne odmoći

Iako se može činiti kako neformalni lideri mogu preuzeti posao koji nije za njih namijenjen, njihova prisutnost i angažman može biti ključan za rast tima. Formalni lideri su često opterećeni obavezama i ponekad mogu lošije voditi tim bez da su toga i svjesni. Zbog takvih stvari, vodstvo tima prestaje biti učinkovito i često svaki zaposlenik preuzima na sebe dio obaveza. Tu je jako bitno vratiti strukturu nazad u tim. Neformalni lideri su ti koji imaju širu sliku. Oni vide odnose među kolegama na način na koji formalni lider to ne može vidjeti. Oni barataju s više informacija o kompleksnim odnosima unutar timova. Njima se češće obraćaju članovi tima za pomoć.

S obzirom na tu neformalnost njihove liderske pozicije, njihovi kolege ih smatraju pristupačnijima. Zbog toga će dobiti potporu od članova tima. To je jedinstveno iskustvo specifično vezano za neformalne lidere. Oni mogu kombinirati zahtjeve koji su pred timom sa specifičnim vještinama koji svaki član posjeduje te mogu stvoriti produktivnost tamo gdje je manjka.

Takve neformalne lidere je šteta zaustaviti. Njihov prirodni talent za vođenje tima može biti izrazito koristan u ključnim trenutcima. Obilje informacija koje oni posjeduju mogu poslužiti formalnom lideru. Njihova jedinstvena perspektiva može poboljšati rad tima, produktivnost i uspješnost. Zbog toga se cijeli tim primiče nadomak ispunjavanju ciljeva organizacije. Stoga ne treba sputavati takve zaposlenike. Treba njegovati njihov entuzijazam i zajedno s njima stvoriti pozitivnu i produktivnu atmosferu. Tako se osigurava zadovoljstvo tima, neformalnog lidera pa i formalnog lidera.

Utjecaj neformalnih lidera

Ono što neformalne lidere krasi jest utjecaj koji ostvaruju na ljude oko sebe. Već utemeljeni odnosi s drugim kolegama ih čine puno pristupačnijima. Zbog svoje prijateljske nastrojenosti, zaposlenici će puno češće poslušati njihov savjet i potražiti od njih pomoć. Takvi lideri mogu biti puno autentičniji jer nisu ograničeni formalnošću svoje pozicije. Naravno, bitno je da se lideri bave strukom i ostalim zadacima. Ali bez utjecaja na tim, teško da će postojati pravo vođenje tima. To je ono što je glavni zadatak lidera. Coaching menadžera služi baš tome da se priča pomakne s moći na utjecaj.

Krivo je razmišljanje da je moć glavni alat svakog dobrog lidera. Utjecaj je ono što ima puno veću snagu od formalne moći. Temelji se na razumijevanju ljudi i omogućava njihovo vođenje prema pravom cilju. Neformalnim liderima ta je spoznaja došla kroz mnoge bitke koje su vodili kako bi postali priznati i važni članovi svojih timova, zajednica ili organizacija, a nama svima oni su putokaz kako i mi možemo postati pravi lideri. Oni mogu biti od zaista velike pomoći formalnim liderima, mogu preuzeti zadatke i inicijativu. Mogu voditi tim u pravom smjeru i usmjeravati zaposlenike prema ispunjenju ciljeva i vizije organizacije. Neformalni lideri su potrebni u brojnim situacijama, stoga ih ne treba sputavati. Ako se s njima surađuje, mogu se postići veliki uspjesi, kako za tim, tako i za cijelu organizaciju. Ja sam im zahvalan za sve što učine unutar organizacije u kojoj ja radim! A Vi?

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.