Budite menadžer i kad to niste

Igor Pureta Igor Pureta

Menadžer je obično osoba na formalnoj poziciji, no ponekad situacija od nas zahtijeva da budemo menadžer i kad menadžer nismo! Prihvatite taj izazov!

Ponašajte se kao menadžer i kad to formalno niste

Najveći dio popularne literature o vođenju i menadžmentu, pa i tekstovi na ovom blogu, najčešće se obraćaju dvjema publikama. Prva su vlasnici malih poduzeća, odnosno sami poduzetnici koji se bave poduzetništvom, prodajom i financijama. Osnovne poslovne vještine i vještine rukovođenja primjenjuju samo u manjoj mjeri. Druga su menadžeri u srednjim ili velikim organizacijama, kojima su potrebna znanja iz prodaje i financija. Ovisno o položaju u hijerarhiji poduzeća trebaju i vještine upravljanja ljudima, projektima kao i općenito organizacijom i njenim dijelovima.

To i nije tako čudno jer njihova je osnovna obaveza, i za nju su plaćeni, da obavljaju posao lidera. No ponekad oni, uza sav autoritet i status koji imaju, jednostavno ne obavljaju tu svoju temeljnu obavezu kako treba. Razlozi za to su različiti i njima ćemo se baviti neki drugi put. Za ovaj put samo osvijestite činjenicu da oko vas postoji neki takav lider ili ste možda upravo vi takvi. U to ste se mnogo puta mogli i sami uvjeriti,. To znači da je takav lider, lider samo na papiru. Uz takve situacije postoje i one u kojima, uslijed odsustva lidera zbog nekih aktivnosti, sastanaka ili putovanja, vaš tim ili odjel faktički i nema lidera, već je određena neka osoba koja ispunjava njegove operativne zadatke, kao što su potpisivanje računa ili putnih naloga.

Sve te situacije su vrlo složene za tim. Naprežu odnose među članovima do krajnjih granica. Možda se radi o zaostalim zadacima, lider nešto nije obavio na vrijeme, motivacija je pala ili se smanjila radna etika. Kao posljedica toga i rezultati postaju sve lošiji i lošiji. Ipak, nije sve tako crno! Postoje lideri koji to formalno nisu, a čije nam je liderstvo od izuzetne važnosti! U odsutnosti stvarnih lidera događa se da netko drugi preuzme lidersku ulogu: nenadano, neočekivano i bez ičije upute.

Menadžer kad ga najviše trebate

To je osoba koja smiruje nemirne i kritične situacije. Vraća diskusiju na glavnu temu prekidajući isprazne razgovore. Ona pomaže članovima tima kojima nedostaju neka znanja ili imaju lošije rezultate, održava harmonične odnose u timu i sl. Ta osoba, taj lider možda ste upravo vi ili netko od vaših kolega, članova vašeg tima. Možda je vaš lider najbolji lider na svijetu. No, ponekad se može naći u situaciji u kojoj se vi snalazite puno bolje nego on(a). Dodatno, u situacijama kad lider nije prisutan, može doći do poteškoća u kojima je potrebno da netko uzme konce u svoje ruke i kad o tome hoće li netko to učiniti ili ne, ovisi uspjeh čitavog tima.

Vrlo rijetko govorimo i pišemo o situacijama kada umjesto formalnog lidera netko drugi smiruje situaciju dok ga nema, ili pomaže lideru potičući razgovor s njim o nekim zahtjevnijim situacijama unutar ili izvan tima, odnosno pomaže slabijim ili novim članovima tima da završe svoj dio posla.

Menadžer nije uvijek formalno imenovan

Ti, toliko važni ljudi, to rade spontano i bez puno buke. Za to ne očekuju nagradu, već se vesele toj prirodnoj ulozi i neopterećeni su manjkom formalne odgovornosti. S obzirom na rezultate koje postižu neformalni lideri, formalni lider mogu puno toga naučiti od njih. Ponekad se formalni lider češće bavi strukom i operativom nego svojim pravim zadacima. Neformalni više promatraju kolege i čekaju pravi trenutak da ih nekom svojom aktivnošću povedu prema cilju. Zato se mnogi formalni lideri pitaju kako to da, bez obzira na svoju poziciju, nemaju utjecaj na ljude. Drugi ga neki i bez pozicije imaju. To je suština poruke koju često učimo na menadžment treninzima. Moć jest u poziciji, ali je preslaba da bi nam omogućila rezultat i svatko nam je može uzeti.

Ono što neformalne lidere krasi jest utjecaj koji ostvaruju na ljude oko sebe. Utjecaj ima puno veću snagu od formalne moći. Temelji se na razumijevanju ljudi i omogućava njihovo vođenje prema pravom cilju. Neformalnim liderima ta je spoznaja došla kroz mnoge bitke koje su vodili kako bi postali priznati i važni članovi svojih zajednica ili organizacija, a nama svima oni jesu putokaz kako i mi možemo postati pravi lideri. Ja sam im zahvalan za sve što učine unutar organizacije u kojoj ja radim! A Vi?

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.