Direktorska karijera u proizvodnji sira

Igor Pureta Igor Pureta

Od želje da se makne iz korporativnog okruženja direktor je došao do obiteljskog poduzeća!

Nova karijera direktora u proizvodnji sira

Graeme Paynter bivši je pravnik i direktor marketinga i prodaje u velikim informatičkim poduzećima. U pedeset devetoj godini života njegova karijera je krenula u sasvim drugom smjeru, počeo je praviti sir. Međutim, njegov plan bio je da to postane lagani posao kojim bi se bavio do konačnog umirovljenja. Jer nakon što je prošao više restrukturiranja te dva puta bio otpušten, izgubio je motivaciju za posao. Vidio je emisiju o pravljenju sira u Irskoj te počeo istraživati na internetu. Sastavio poslovni plan te nakon svega nekoliko tjedana kupio zemlju na australskoj Sunčanoj obali. Kad je prve sireve odnio na sajam hrane lokalno stanovništvo se oduševilo njegovim camembertima. Nije vjerovao kada je vidio da stoje u redu kako bi ih kupili.

Uskoro ga je kontaktirao i distributer delikatesa i sada se njihovi sirevi mogu naći u specijaliziranim trgovinama i restoranima. Nakon samo 17 mjeseci rada, očekivani prihodi prodaje za prosinac poduzeća Woombye Cheese Company iznose 110.000 dolara. To je 80.000 dolara više nego što su ostvarili u prva tri mjeseca godine zajedno. Jedan od glavnih Paynterovih savjeta novim poduzetnicima je: budite prilagodljivi!

Lefkovskyjeva karijera se vrti u krug

Ljudski potencijali paze na razvoj karijere

Eric Lefkofsky je privremeni CEO i suosnivač Groupon-a jedne od najpoznatijih svjetskih stranica za kolektivne popuste. Nije niti pomišljao da će se njegova karijera razvijati tako da će se morati vratiti na staro mjesto borbe. Međutim situacija u Grouponu nije baš ružičasta pa je prihvatio je izazov koji su mu ponudili članovi upravnog odbora – stalno mjesto CEO-a.

Lefkovsky se u međuvremenu posvetio investicijama u nove i mlade snage. Želio im je pomoći da izađu iz ljušture malog ptića. U Chicagu je u nekoliko navrata pomogao različitim start-up poduzećima. Zajedno sa svojim prethodnikom na mjestu CEO-a, Andrew Masonom, pomogao izgraditi start-up iz kojeg je kasnije nastao Groupon. Dok je Mason uložio ideju, Lefkovsky je uložio novac i način kako da se ideja pretvori u tvornicu novca. I sve je odlično funkcioniralo dok je Lefkovsky bio na čelu.

Pod Masonovim vodstvom Groupon je vrlo brzo rastao. U jednom trenutku je zapošljavao tisuće radnika. Kratko prije javne ponude imali su nekoliko teških trenutaka pa je cijena dionica značajno pala odmah nakon otvaranja javne ponude. Mason je u veljači napustio poduzeće i u međuvremenu izdao glazbeni album.

Lefkovfsky će raditi za plaću od 1 dolara godišnje i živjeti u očekivanju bonusa od pola milijuna dolara. Naravno, tu su i dionice čija bi cijena, ako bude nastavio dobro raditi, trebala rasti.

Karijera i spas poduzeća ne poznaju umirovljenje

Ljudski potencijali na raspolaganju poduzeću i u mirovini

Mirovina je obično krajnja točka nečije karijere, ali nekima karijera traje i nakon odlaska u mirovinu. Ili se ponovno budi! Steve Jobs ili Michael Dell nisu jedini koji su se vraćali u poduzeća koja su nekad osnivali. To su napravili kako bi im pomogli da ponovno stanu na noge. No jedno je vraćati se dok si još u naponu snage poput njih dvojice, a drugo je kad se nečija karijera reaktivira nakon odlaska u mirovinu.

Upravo je to slučaj s jednim indijskim poduzetnikom Narayana Murthy-em. Ovaj šezdesetšetogodišnji milijarder se vratio iz zaslužene mirovine kako bi riješio probleme s kojima se susreće Infosys Techonologies. To je poduzeće koje je Murthy osnovao sa sjedištem u Bangaloreu i čije usluge mnogobrojna poduzeća iz svijeta informatičkih tehnologija iznajmljuju što zbog kvalitete rada što zbog smanjenih troškova.

Murthy je u mirovinu otišao prije dvije godine i potpuno se udaljio od vođenja poduzeća. No, njegovim odlaskom su u poduzeću počeli i problemi. U te dvije godine je praktično i započeo strmoglavi pad poduzeća. U tome ga nije spriječilo niti to što su se na čelu poduzeća izmijenjala tri direktora. Njegov povratak na funkciju izvršnog predsjednika su pozdravili dioničari i investitori. Sama najava povratka podigla je cijenu dionica za 4,25% u jednom danu. Dok ima snage zašto ga sprečavati da spašava poduzeće koje je ostvarenje njegovog sna!

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.