Dobra prezentacija zahtijeva visok pH

Igor Pureta Igor Pureta
ACID test za dobru prezentaciju

Čak i voditelji se groze prezentacija jer su one, navodno, vrlo neugodno iskustvo. Javni nastupi mogu biti stres no vježbom se sve može izbjeći!

Čak i voditelji se groze prezentacija jer su one, navodno, vrlo neugodno iskustvo. Istina je da svoje misli i sebe prezentiramo svaki dan! U Las Vegasu u SAD-u je održan jedan od najvećih sajmova (da, u svijetu sajmovi još postoje!) potrošačke elektronike. Oni koje potrošačka elektronika zanima sigurno su s pozornošću pratili izvještaje raznih blogera i portala. Oni su javljali o gomili prezentacija s novitetima koje velika i mala poduzeća te pojedinci žele predstaviti javnosti. Mene je posebno zainteresirala prezentacija, bolje rečeno, live blog s prezentacije Steve Ballmera, CEO-a softverskog diva čije proizvode gotovo svi koristimo, Microsofta.

Tijekom njegove prezentacije su se izmjenjivali različiti gosti, a vodio ju je poznati američki voditelj Ryan Seacrest. Prezentacija je završila mlakim pljeskom prisutnih. Vjerujem da je i gospodinu Ballmeru i svakom od nas stalo da prezentaciju završimo s boljim rezultatom. Odnosno da nas slušatelji prihvate i, što je još važnije, da prihvate poruke koje smo im željeli prenijeti u prezentaciji. Ne znam vrijedi li to za Ballmera no kažu da je prezentiranje jedno od najtežih iskustava svakog čovjeka. Ima mnogo razloga za to. Moguće je da prezentacijama smatramo samo događaje s puno gledatelja, velikim ekranima i važnim ulozima koji se nalaze u igri. Istina je puno jednostavnija: mi svaki dan prezentiramo sebe, svoje misli i svoje sposobnosti drugim ljudima.

Ako imate dobre ideje i predstavite ih na pogrešan način, mnogi će propustiti vidjeti vrijednost vaših ideja. Sigurno ste se već našli u situaciji da nečije ideje budu prihvaćene iako su lošije od vaših. I to samo zato jer ih je taj netko bolje prezentirao. Važno da u svakoj, pa i svakodnevnoj, prilici koristimo istu pripremu kao i za te "velike" i "važne" prezentacije. Tako ćemo pravila uspješnog prezentiranja usvojiti u potpunosti i koristiti ih lagano i s velikim uspjehom.

Prezentacija treba biti dobro pripremljena

Priprema se temelji na takozvanom ACID testu i ključ je za svaki uspješan razgovor ili prezentaciju. ACID je akronim engleskih riječi. U slobodnom prijevodu možemo ga nazvati testom kiselosti jer uključuje i određenu simboliku. Korištenjem ACID pripreme sigurno ćete izbjeći kisela lica u publici!

A (attention – pažnja). Potrebno je privući pažnju publike odmah na početku. Tako će nas pažljivo nastaviti slušati čitavo vrijeme prezentacije. U svakoj komunikaciji slušatelji nas prihvate emocionalno, a zatim odluče slušati što im želimo reći. Nadalje, naše će poruke biti dodatno osnažene pozitivnim stavom slušatelja.

C (confidence – povjerenje). Informacije koje prezentiramo slušateljima i samopouzdanje s kojim ih predstavljamo trebaju kod slušatelja pobuditi povjerenje. Ono govori da znamo o čemu pričamo i kako to prenijeti drugima. Takav njihov odnos podrazumijeva i vašu sposobnost da napravite to o čemu pričate. Oni će nas nastaviti slušati jer žele saznati nešto novo!

I (interest – interes). Gradite interes za svaku važnu točku svoje prezentacije. Uz nju ispričajte priču odnosno primjer koji će obrazložiti vašu točku gledišta na način koji je slušateljima zanimljiv. Na taj će način ciljevi vaše prezentacije biti bliži publici i ostvarit ćete napredak k njihovom ostvarenju.

D (desire – želja). Na kraju vaše prezentacije slušateljima treba ostati želja da se ostvari upravo to o čemu ste pričali. Kad dođete do ovog stupnja svoje prezentacije prestanite pričati i pustite slušatelje da postavljaju pitanja. Oni će, zanimajući se za detalje ili komentirajući ono što ste upravo izlagali, dati dodatnu potvrdu vašim riječima. Na taj način saznat ćete koji su njihovi interesi pa svoje aktivnosti možete podesiti prema njima. Vaša prezentacija je završila i sada ih samo odgovarajući na pitanja i usmjeravajući njihove komentare povedite do cilja!

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.