Donošenje odluka je lako, puno ih je teže provesti

Igor Pureta Igor Pureta
Menadžer lakše donosi odluke nego ih provodi

Za lakše baratanje našim odlukama važno ih je iz područja nevidljivog i neopipljivog dovesti u naš svijet i učiniti vidljivim. Odluka - zapišite ih!

Proteklih dana i tjedana u medijima svih vrsta nam se često ukazivala informacija da je donošenje odluka jako važno. Navodilo se i zašto je prelazak iz stare u novu godinu pravo vrijeme za to. Voditelji su se već priviknuti na taj proces zbog svog položaja i procesa koje podzeće ima. Kao i mnogo puta do sad, vjerojatno ste sami donijeli odluke za godinu pred nama. Neke od njih su potpuno nove, no neke se sigurno ponavljaju već nekoliko godina. Iako ste i prošle godine uspjeli neke odluke provesti, neke su ostale još uvijek na listi obaveza koje treba napraviti. Budimo iskreni! Za ispunjenje odluka koje smo donijeli nije dovoljno DONIJETI odluke – potreban je i PLAN za njihovo provođenje!

Za stvaranje plana nije potrebno veliko znanje i sposobnosti. Potrebno je samo puno kontrole i usmjerenost na rezultat kako bismo pozitivno utjecali na naš osobni razvoj. Najprije je važno ustanoviti uklapa li se svaka donesena odluka s naše liste u jednu veliku cjelinu. Ta cjelina je šira slika koja nam govori što ćemo MI postati i kako ćemo izgledati kad ti ciljevi budu ispunjeni. Ta vizija, kakva će biti naša osobna promjena na kraju ove godine, jest ključ i odgovor na pitanje ZAŠTO smo donijeli te odluke i zašto je važan zadatak pridržavati ih se. Ukoliko se neke odluke ne mogu uklopiti u tu viziju, izbacite ih i zamijenite nekima koje će bolje popuniti viziju.

Odluka treba postati vidljiva

Takvu inspirativnu viziju potrebno je rasčlaniti na područja u kojima ćemo je ispunjavati. Područja nam omogućuju kategorizaciju ciljeva u grupe koje onda možemo lakše pratiti. Ta područja mogu biti zaista različita. Kreću se u rasponu od odnosa s drugim ljudima, financijskog uspjeha, napretka u karijeri ili tjelesnog zdravlja.

Da bi bismo lakše baratali odlukama važno ih je iz područja nevidljivog i neopipljivog učiniti vidljivim. Svakako ih zapišite na papir! Možete to učiniti uz pomoć običnog papira i olovke. Ako vam je draže koristiti neko elektroničko pomagalo, samo naprijed. Važno je da svoje odluke vidite napisane kako bi ih mogli korigirati, poboljšavati i, na kraju, sa zadovoljstvom izbrisati ili precrtati jer ste ih ispunili.

Kad smo ih već napisali za svako od područja koje smo odabrali potrebno je odrediti jedan ili nekoliko mjerljivih ciljeva. Prema tim ciljevima ćemo se ravnati i njihovim dostignućem znat ćemo da smo ostvarili svoju odluku!

Odluka se treba provesti!

Svaki voditelj zna nagraditi (ili barem zna da treba nagraditi) članove svog tima kad ispune jedan ili više ciljeva. To je jedan od važnih faktora motivacije za njihovo ispunjenje. I tu gotovo svaki voditelj pada na ispitu. Zaboravlja postaviti nagradu koju će dodijeliti sam sebi nakon što ispuni cilj. Potrebno je ustanoviti nagrade i za one male ciljeve unutar područja. Tako i za svako područje pa i za ukupan godišnji cilj – našu viziju kojom smo osmislili kako ćemo unaprijediti sebe tijekom ove godine! Postavljanje ovih motivatora će vam svakako pomoći da uspijete u svom naumu.

Donošenje odluka je lako i voditelji to čine na svakodnevnoj razini. S provedbom je puno teže jer zaboravljamo osnovne korake, kojima podučavamo naše ljude, primijeniti i na sebe. Imate li vi svoje načine kako ostvarujete ciljeve? Jesu li vam ovi savjeti od pomoći?

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.