Društvena odgovornost i zadovoljni ulagači

Igor Pureta Igor Pureta

Lijepo je da se netko osim za profit brine i za društvenu odgovornost. Ulagači kojima je takav model zanimljiv su dobrodošli!

Društvena odgovornost vrijedi i za poduzeća koja postoje samo na webu.

Etsy, online platforma za prodaju robe ručne izrade, nedavno je izašla na burzu. Cijene dionica prvoga dana odmah su se udovstručile. No, Etsyjeva prodaja dionica interesantna je stoga što je to jedno od prvih B Corp poduzeća na burzi. Odnosno poduzeća koja posjeduju certifikat koji potrošačima, budućim zaposlenicima te ulagačima jamči da je to poduzeće koje se čvrsto obvezalo poticati društvenu odgovornost te djelovati za opće dobro, a ne samo za profit. Da bi dobila B Corp certifikat poduzeća moraju ispuniti određene standarde društvenog i ekološkog djelovanja, društvene odgovornosti i transparentnosti.

Etsy tako svojim djelatnicima osigurava plaćeno slobodno vrijeme za volontiranje, isplaćuje im dohodak dosta iznad lokalnog prosjeka te kompostira ostatke hrane iz ureda. Uspjeh Etsyija na burzi značajan je i stoga što pokreće rasprave oko nedoumica ulagača zbog nove orijentacije takvih poduzeća. Ulagače bi moglo brinuti da se fokus na ekološka pitanja i izdašne plaće zaposlenih ostvaruje na uštrb profita. No, direktor Etsyja Dickerson smatra da "fokus na ljude i na profit mogu koegzistirati."

Velika odgovornost ide uz veliko bogatstvo

Organizacijska kultura potiče odgovornost

Odgovornost spram čovječanstva ili barem zajednice u kojoj žive i nije nešto što povezujemo s izuzetno bogatim ljudima. Jedno nedavno pismo tek rođenom djetetu polučilo je raznovrsne komentare. No, i drugi poznati milijarderi kroz povijest pisali su slična pisma svojoj djeci, često istovremeno obuzeti osjećajima entuzijazma za buduće naraštaje i brige hoće li se njihova djeca znati nositi s tolikim bogatstvom. Želeći u njih usaditi osjećaj kako s velikim bogatstvom dolazi i velika odgovornost da se ovaj svijet učini boljim mjestom za sve koji u njemu žive, riječima mudrosti uobličenima u pisma, kao i raspodjelom svoga bogatstva, nastojali su pokazati put svojoj djeci.

John D. Rockefeller svom je sinu za 21. rođendan poslao ček od 21 dolara uz sljedeće riječi. "Zahvalni smo preko svake mjere za obećanje i vjeru kojom nas tvoj život nadahnjuje. Ne samo nas, već i sve tvoje prijatelje i poznanike, i to ima veću vrijednost nego sva ovozemaljska blaga." Warren Buffett svom je sinu za 19. rođendan poklonio dionice u vrijednosti od 90.000 dolara. Istovremeno je svakome od svoje troje djece dao po milijardu dolara koje su morali podijeliti u razne dobrotvorne svrhe, uz riječi: "Upotrijebite novac pametno, svaki na svoj način." 

Odgovornost u filantropiji ostaje na milenijalcima

Organizacijska odgovornost mladih ljudi

Odgovornost milenijalaca iz bogatih obitelji će, čini se, nadmašiti onu prethodnih generacija. Iako bogataši i nisu baš poznati po odgovornosti za zajednicu u kojoj žive ili čovječanstvo u cjelini nešto se mijenja s generacijama koje dolaze. Peter Buffett, sin milijardera Warrena Buffetta te poznati muzičar i filantropist, smatra da će milenijalci utrti nove puteve u području filantropije. Buffet smatra da mladi imaju silnu želju, idealizam, energiju i povrh svega odgovornost za osmišljavanje novih struktura u filantropiji. Njegov prijedlog milenijalcima je da krenu od vlastitog dvorišta, a zatim akciju šire na zajednicu, pa na nacionalnu razinu. Poput izreke "budite promjena koju želite vidjeti u svijetu": krenite od malih koraka, od malih djela.

A ako je akcija dobro postavljena, izrast će dalje iz toga. Sam Buffett, zajedno sa suprugom, pokrenuo je zakladu NoVo Foundation. Zaklada je posvećena osnaživanju tinejdžerki i suzbijanju nasilja protiv žena svih dobi. Osim toga, prozvao je bogataše koji "peru" svoju savjest tako što dijele sitne iznose u razne svrhe. Buffett smatra da osobe koje imaju sredstva imaju odgovornost preuzeti prave rizike. Traži od njih da potroše velike svote novca pokušavajući učiniti stvari koje nitko drugi neće pokušati, uz potpunu svijest da će neki od tih pokušaja i propasti. Možda je to pravi put do menadžera budućnosti!

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.