Blog post menadžment

Edukacija se može promovirati i u mirovini

Igor Pureta Igor Pureta

Edukacija je važna od malih nogu pa do duboke starosti, a iako se pod edukacijom samo formalno školovanje, cjeloživotno učenje uzima sve više maha.

Znanje prenose i stariji.

Edukacija je važna od malih nogu pa sve do duboke starosti. Iako se pod edukacijom samo formalno školovanje, cjeloživotno učenje uzima sve više maha. No, umirovljeni profesor David Enns 29 koji je godina predavao ekonomiju na istom sveučilištu – St. Lawrence u Ontariju, Kanada misli da i formalno školovanje treba podržati. To se naročito odnosi na školovanje mladih ljudi koji nemaju sredstva za nastavak školovanja. Njegov očito nemiran duh nije se pomirio sa neradom u mirovini. Ubrzo se po umirovljenju počeo susretati s grupom kolega koji su mirovinu dočekali na istom sveučilištu. Kada im je Enns predložio da prikupljaju novac za stipendije za pohađanje studija, svi su složili. Prvi godišnji event prikupljanja sredstava održao su domu Ennsovih u Cornwallu.

Tijekom posljednjih 18 godina ova grupa kolega financirala je 21 stipendiju. Stipendije, nazvane Retired Business Faculty Award, dodjeljuju se studentima poslovne administracije na njihovom nekadašnjem sveučilištu. Ovi neumorni umirovljeni profesori planiraju i povećati svoj ukupni godišnji iznos stipendija. Enns, sada ima 74 godine, je rekao:" Mi smo svi imali dobre poslove, bili smo nastavnici. Smatrali smo da trebamo dati nešto natrag studentima kako bismo promovirali obrazovanje." Znate li za neke slične primjere kod nas? Ili mislite da stipendije nisu potrebne obzirom na besplatno školovanje?

Obrazovanje, a ne diskriminacija, kao napredak

Znanje olakšava napredak.

Donald Trump poznat je po svojim kontroverznim izjavama tijekom predsjedničke kampanje. Jedna takva izjava bila je da će svim muslimanima zabraniti ulaz u SAD ako postane predsjednik. Najbolji odgovor dala mu je najmlađa dobitnica Nobelove nagrade za mir, Malala Yousafzai. Mlada Pakistanka, i sama ranjena bombom u napadu muslimanskih terorista, sa svojih tek 18 godina izjavila je: "Što više pričate o Islamu i protiv svih muslimana, to ćemo više terorista stvoriti." I nadalje: "Što god da političari i mediji izjavljuju, važno je da budu jako, jako oprezni oko izbora riječi."

Nastavila je: "Ako vam je namjera zaustaviti terorizam, tada nemojte pokušavati krivicu svaliti na sve muslimane jer to ne može zaustaviti terorizam. To će radikalizirati još više terorista." Obrazovanje, a ne diskriminacija ključ je zaustavljanja terora, drži Malala. A upravo ove njezine riječi u svojoj su jednostavnosti toliko istinite i primjenjive na sve države i sve oblike diskriminacije jer, obrazovanje, na kraju krajeva jedino je efikasno sredstvo za napredak!

Uzaludna edukacija za nezaposlene

Znanje nije nikad uzaludno

Iako su sve snage uprte u završavanje fakulteta teško je naći posao za sve kojima je edukacija primarna. Možda bi bilo bolje da učimo manje, a radimo više? U Hrvatskoj se konstantno debatira o tome jesu li edukacija odnosno obrazovni sustav usklađeni s potrebama tržišta rada. Ali i u naprednim gospodarstvima poput britanskoga žale se na preveliku kvalificiranost radne snage, odnosno na nepostojanje dovoljno stručnih škola koje bi budućoj radnoj snazi pružile one vještine koje će im na radnom mjestu i trebati. Drugim riječima, prigovaraju da uče previše, a na tržište rada stižu bez potrebnih vještina. Navodi se da u zemljama poput Velike Britanije, Grčke i Estonije preko 58% visokoobrazovanog kadra završi na poslovima koje bi mogli obavljati zaposlenici bez sveučilišne diplome.

Nasuprot tome, zemlje poput Njemačke, Nizozemske, Slovenije i Švicarske, navode se kao europske zemlje s jakom tradicijom stručnog obrazovanja i praktičnog treninga, te u njima svega 10 ili manje posto visokoobrazovanog kadra obavlja poslove ispod svoje obrazovne razine. Isto je istraživanje također navelo da u Njemačkoj svega 31% mladih završava fakultete, dok ih je u Velikoj Britaniji čak 54%. Stoga su dodatne vještine koje daje visokoškolska edukacija tako često potraćene budući da nisu usklađene s potrebama poslova traženih na tržištu rada.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.