Ekonomija i dalje raste drugdje

Igor Pureta Igor Pureta

Dok se mi veselimo rastu koji će doći u nekom budućem vremenu, ekonomija nekih drugih zemalja cvjeta i podržava uspjeh ekonomija čitavih regija.

Menadžment zna kako potaknuti rast

Dok se mi veselimo rastu koji nas čeka, ekonomija nekih drugih zemalja cvjeta i podržava uspjeh ekonomija čitavih regija. Bilo bi jako lijepo da smo dio ove i sličnih priča, ali o tom potom. PricewaterhouseCoopers procjenjuje da će se tijekom narednih 35 godina gospodarska moć nastaviti izmiještati iz razvijenih svjetskih gospodarstava. OECD također predviđa da ćemo u narednih 50 godina biti svjedocima dramatičnih promjena u omjerima gospodarske moći te da će Kina, Indija i ostale zemlje u razvoju zasjeniti Zapad.

PwC procjenjuje da će se svjetska ekonomija rasti i udvostručiti se do 2037., a do 2050. skoro utrostručiti, uz prosječnu godišnju stopu rasta od oko 3%. No, predviđa se također usporavanje ukupnog rasta nakon 2020. kada će rast Kine i nekih drugih zemalja u razvoju spustiti na dugoročno održivije stope. Indija ima potencijala održati svoju višu stopu rasta kroz duže razdoblje, ali to ovisi o menaždmentu koji će voditi njenu ekonomiju. Uvjet za to je kontinuirano unaprjeđenje ulaganja u infrastrukturu, institucionalne reforme te podigne razinu obrazovanja kroz sve slojeve svoga stanovništva. Predviđa se također da će Indijska ekonomija za dvadesetak godina premašiti ekonomije Japana i eurozone. Nakon 2020. najveću stopu rasta očekuje se da će imati Indija i Indonezija, dok bi produktivnost trebala biti glavni motor rasta.

Plan zapošljavanja od dna prema gore

Menadžement zapošljava odozdo

Irska Vlada pružila nam je još jedan dobar primjer poticanja gospodarstva. Pokrenula je petogodišnji plan s ciljem ubrzavanja rasta regionalnog zapošljavanja, a nova strategija bit će podržana s 250 milijuna eura. No, ovaj se plan temelji na novom pristupu, koji kreće od dna prema gore. Svaka regija razvit će vlastiti akcijski plan, a za svaku regiju odredit će se agencija - Enterprise Ireland ili IDA Ireland - koja će biti odgovorna za koordiniranje i napredovanje plana.

Dionici, od obrazovnih institucija do poduzeća i lokalnih zajednica i vlasti, radit će zajedno na kreiranju akcijskog plana za svaku regiju. Ovaj zajednički rad je iznimno važan jer obično ovi dionici funkcioniraju kao konkurencija. 100 milijuna eura bit će stavljeno na raspolaganje lokalnim dionicima tijekom pet godina kao podrška njihovoj međusobnoj suradnji. Još 150 milijuna eura biti će ponuđeno putem agencije IDA Ireland s ciljem privlačenja multinacionalnih poslova u svaku od regija. Tijekom protekle tri godine diljem Irske kreirano je 80.000 radnih mjesta, a više od polovice njih nalazi se izvan Dublina.

Seks, rock i ekonomija

Menadžment također može biti zvijezda

Raghuram Rajan novi je guverner indijske središnje banke. Čini se da ekonomija i nije na pameti mnogima kad pomisle na njega ili vide neku njegovu izjavu u medijima. Mediji ga svuda prate, ali ne zbog znanja ili pozicije već ga stavljaju na liste najpoželjnijih Indijaca. Stvari su čak došle dotle da pišu kako je vratio seks u Sensex (indijski indeks dionica). Bilo bi lijepo imati guvernera središnje banke zbog kojeg je ulaganje u dionice tako atraktivno! Drugi ga dočekuju kao rock zvijezdu i može se reći da se pod svjetlima reflektora stvarno dobro snalazi. Izgleda da i ekonomija ima neke koristi od njega jer postoje i oni koji kažu da do onih koji ozbiljno raspravljaju o njegovim planovima za stabilizaciju indijskog gospodarstva.

Rajan je 2005,, kao glavni ekonomist MMF-a, bio jedan od prvih koji je upozorio na mogućnost globalne financijske krize koja bi utjecala na rast ekonomije. Sada je Indija je suočena s rastućim cijenama, nestabilnim tečajem i oslabljenim rastom gospodarstva. Rajan predlaže mjere za poticanje gospodarstva za koje misli da mogu pomoći. Planira liberalizirati bankarski sektor i omogućiti bankama otvaranje podružnica bez prethodnog odobrenja središnje banke. Također im namjerava osloboditi više gotovine za zajmove proizvodnom sektoru, kao i određene mjere za jačanje državne valute. Prvi rezultati već su tu! Rupija je ojačala, Sensex je porastao, a njegove planove pozdravljaju i tržište i Federacija indijskih gospodarskih komora.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.