Energija iz 40 sekundi prirode za bolji rezultat

Igor Pureta Igor Pureta

Grupa istraživača provjerila je kakav učinak imaju mikropauze na ispitanike i je li se njihova energija povećala te što učiniti s tom informacijom.

Ljudski potencijali nađu način kako biti u skladu s prirodom

Svako toliko čujemo o nekom istraživanju koje nam kaže da bismo trebali spavati za vrijeme posla. Tako će nam se obnoviti energija. Većina nas i nema uvjete za spavanje i obnavljanje energije tim putem na poslu. Ipak, zanimljivo je čitati koliko je to nekome interesantno. Grupa predavača sa Sveučilišta u Melbournu provela je istraživanje o utjecaju "zelenih mikropauza" na učinkovitost rada. Učinci boravka u prirodi i psihološka dobrobit koja iz toga proizlazi već su dobro poznati. Također postoje dokazi koji ukazuju da samo gledanje prirode može poboljšati trajanje pažnje, ali primjećuje se i veća energija.

Istraživači su se do sada bavili prvenstveno učincima dužeg izlaganja prirodi. Od barem nekoliko minuta pa do nekoliko sati. Rezultati istraživanja nedavno provedenog u Australiji su zapanjujući. Pokazali su da već mikropauza od 40 sekundi gledanja u sliku prirode može poboljšati koncentraciju i pomoći između dužih pauza. Nakon takve pauze, ispitanici su ostvarili su bolji rezultat i poboljšali svoje kompetencije. Radili su manje grešaka, te pokazali postojanije reakcije. Istraživači su korištenjem namjerno koristili zeleni gradski krov, a ne bujnu prirodu. Željeli su ukazati na potrebu povećavanja zelenih površina u gradu na realistične i izvedive načine. Kontaktirajte svoje predstavnike u gradovima i mjestima kako bi ste ih potaknuli da se posadi koje drvo više.

Energija za internet iz sunca

Problemi s postojanom električnom energijom u Africi dobro su poznati. Stoga se tamo često koristi solarna energija. U posljednje vrijeme solarna energija stanovnicima afričkih ruralnih područja omogućava i pristup internetu. Britanska neprofitna udruga, Computer Aid, osigurava infrastrukturu i uvodi internet. Tragali su za strategijom koja bi omogućila masovnu implementaciju interneta. Dosjetili su se transportnih kontejnera sa solarnim panelima i satelitom na krovu. Kontejner su nazvali ZubaBox prema riječi sunce u jeziku Nyanja. Opskrbljen je jednim osobnim računalom i više radnih jedinica. Za sada su prikupili sredstva za osam kontejnera koje planiraju postaviti u izolirana ruralna područja Zambije, Kenije i Zimbabvea. Plan im je projekt širiti i dalje po kontinentu.

Uvođenjem interneta u Africi cilj je pomoći poljoprivrednicima da pronađu bolje cijene za svoje proizvode, studentima medicine omogućiti uvide u najnovija klinička istraživanja i još puno toga. Možda je najvažnije što će im pristup internetu omogućiti da njihove emocije prema poduzetničkom pothvatu ostanu pozitivne. Internet revolucija mogla bi također potaknuti razvoj ruralne Afrike i tako proširiti znanje i do ljudi i naselja kojima je sada uskraćeno. Možda je to rješenje koje bismo mi trebali razmotriti za mjesta s lošom infrastrukturom ili kao zamjenu za područne škole koje se sve više ukidaju. Možda bismo i mi sami migli doći do još boljih ideja, umjesto da čekamo da nam ih netko drugi donese!

Stav se pokazuje prelaskom na električne bicikle

Stav poduzeća se vidi iz postupaka

Samopouzdanje se može pokazivati na različite načine, a još je bolje ukoliko stav ima pozitivan ekološki utjecaj na okolinu. UPS (United Parcel Service) nedavno je najavio svoj prvi program dostavljanja pošiljki putem e-bikea u SAD-u. Time se ovo poduzeće zapravo vraća svojim korijenima. Naime, prije 109 godina krenuli su upravo s dostavom poruka i paketa biciklima. Krajem studenog je tako poseban tricikl, pogonjen električnom energijom, počeo obavljati dostave u Portlandu, državi Oregon. Uslugu e-bike dostave prvo su testirali u njemačkom gradu Hamburgu 2012. gdje su procjenjivali metode dostave putem bicikla te pješice. Ekperiment je uspio te pokazao smanjenje emisija ugljičnog dioksida. Sada će u Oregonu ocjenjivati dizajn i pouzdanost e-bicikla, odnosno tricikla, a ukoliko se ovaj pilot projekt pokaže uspješnim, nadaju se staviti u upotrebu još bicikala, možda već i u 2017.

E-bicikli bi poduzeću mogli omogućiti da znatno povećaju udio održivih dostava, budući da mogu nositi više i lakše prelaziti bregovite terene od običnih bicikala. Dostavljači mogu birati žele li pedalirati ili se prepustiti električnom motoru. Osim UPS-a, i FedEx i DHL testiraju dostave putem e-bicikala što može značiti i da su osim reputacijske prepoznali i ekonomsku korist prelaska s nafte na struju. Još ako ustanovimo da i struja dolazi iz obnovljivih izvora, eto sreće!

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.