Energija za dan skuplja se ujutro

Igor Pureta Igor Pureta

Mnogi od nas su zaboravili dobru staru narodnu izreku – „Po jutru se dan poznaje“ pa im je energija kojom započinju dan lošija od potrebne.

Po jutru se dan poznaje, pripremite se za dan

Mnogi od nas su zaboravili dobru staru narodnu izreku – "Po jutru se dan poznaje" pa im energija kojom započinju dan utječe na čitav niz aktivnosti koje su pred njima. Stoga, ujutro nakon higijene dan započinju s vijestima. Međutim, istraživanje koje su proveli Michelle Gielan i Shawn Achor pokazuje da novosti koje primamo rano ujutro mogu imati utjecaja na naš mentalni sklop tijekom cijeloga dana. Tijekom istraživanja, opisanog u knjizi Broadcasting Happiness, ispitanici su podijeljeni u dvije grupe. Svaka grupa ujutro je gledala trominutne vijesti: jedna grupa negativne, a druga grupa o ljudima koji su vlastitim trudom uspješno prebrodili životne izazove.

Rezultati istraživanja sugeriraju da informacije koje primamo rano ujutro mogu imati trajni učinak na naše zadovoljstvo i produktivnost tijekom čitavog dana. Stoga nam preporučaju da usmjerimo unos naših novosti, pogotovo rano ujutro, prema pozitivnim pričama o ljudskoj ustrajnosti. I kako sad da to objasnimo novinarima i zamolimo ih da prestanu objavljivati ružne vijesti i plašiti nas njima? Vjerujem da je najbolja opcija ipak da umjesto obaveznog uključivanja televizora, radija ili računala to jutarnje vrijeme posvetimo ljudima koje volimo i ispunimo dan pozitivnim vibracijama. Kako naše raspoloženje utječe i na druge očito je da pozitivnim stavom možemo utjecati kako će i članovi našeg tima početi dan. Krenite!

Energija i zdravlje iz hrane

Menadžer pažljivo bira prehranu

Svi mi jako dobro brinemo o našim metalnim ljubimcima na četiri kotača i pazimo kakve je kvalitete energija koju im dajemo, a potrebna je za pokretanje tih strojeva. Osim što pazimo kakvo im gorivo stavljamo i redovito ih održavamo. No, i naše tijelo je jedan vrlo precizan stroj koji ima svoje potrebe za kvalitetnim gorivom. Baš kao kod vozila, ono što unesemo u njega utječe na kvalitetu njegovih performansi. U sklopu promjena koje poslodavci mogu uvesti na radnom mjestu kako bi pomogli zaposlenicima da poboljšaju svoje zdravlje Globe and Mail dao je nekoliko mikro vještina koje možemo razviti da bismo naše tijelo opskrbljivali što boljim gorivom.

U konačnici, poboljšali kako se osjećamo i koliko energije imamo tijekom dana. Prije svega, trebamo otkriti kakvu vrstu goriva i veličinu porcija naše tijelo treba. Trebamo malo proučiti što svaka namirnica donosi i temeljem toga kreirati svoj dnevni plan obroka. Iako je dobro uživati u hrani, trebamo se naviknuti i pitati: na koji mi način ovaj odabir hrane pomaže? Ako nastojimo shvatiti vezu između hrane i dobrog osjećaja, možemo izbjeći loše odabire. I na kraju, bitno je shvatiti kako naš stroj sagorijeva ili pohranjuje masnoće. Biti svjestan koliko kalorija potrošimo tijekom dana i koliko ih unesemo. Dogoročan nesrazmjer između te dvije brojke rezultirat će lošijim zdravljem.

Energija dolazi iz ljubaznosti

Današnja istraživanja mozga otkrila su da naš prefrontalni korteks prepoznaje koja energija omogućuje da premostimo primitivne instinkte koji nam u današnjem svijetu mogu ponekad i štetiti. Omogućava nam da činimo odabire, stoga više nemamo izlike za loše ponašanje. Iako je sve do nedavno znanost tvrdila da se razvoj mozga zaustavlja nakon nekog određenog broja godina iskustvo nam je govorilo da se neki ljudi zahvaljujući nekim događajima u životu mijenjaju. Na temelju toga su znanstvenici pokušali otkriti kako je to moguće. Otkrili su da se ljudski mozak razvija i uči tijekom čitavog našeg života i da nikada nismo prestari za promjene. Neuroznanost nam tako pokazuje kako povećati našu učinkovitost lidera.

Prvo, kada vas nešto pogodi emotivno, duboko udahnite. Nekoliko puta. Naš prefrontalni kortekst omogućava nam da premostimo naše reaktivne odgovore te odaberemo odgoditi trenutnu zadovoljštinu ispušnog ventila usmjerenog na štetu drugih. Preuzmite odgovornost za svoje odnose. Budite svjesni učinka vaših akcija na druge i kako vas oni doživljavaju. Prava energija povratnih informacija proizlazi iz razgovora. U njima, umjesto da dajete objašnjenja za vlastito ponašanje, samo slušate i pokušavate razumjeti. I konačno, birajte one riječi i djelovanja koji su na korist drugih. Ljubazno ophođenje s drugima zapravo djeluje i na naš mozak. Povećava razinu oksitocina koji utječe na naš dobar osjećaj i dalje razvija naš prefrontalni korteks.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.