Fleksibilni rad i veća angažiranost

Igor Pureta Igor Pureta

Fleksibilni rad koji uključuje puno više od kliznog radnog vremena ili rada od kuće potiče angažiranost radnika.

Menadžment organizira fleksibilno radno vrijeme

U središtu zgrade Nacionalne Banke Australije u Melbourneu nalazi se otvoreni prostor atrija. Uzdiže se kroz svih 14 katova i vrvi aktivnošću. Pomno osmišljen dizajn omogućio je da se svega nekoliko metara dalje može pronaći puno mirnije okruženje. Ono radnicima osigurava dodatan prostor za rad ukoliko se ne žele vraćati za svoj radni stol. Bančina vizija radnog prostora budućnosti je fleksibilnost i prenosivost. Radnici sa sobom nose potrebnu opremu i rade tamo gdje im se u tom trenutku to čini najsmislenije. To ne uključuje samo rad od kuće, već razne alternativne radne prostore kao što su kabine, kauči i zajednički stolovi.

Takav rad zahtijeva i značajnu promjenu organizacijske kulture. Ona mora potjecati od samog vrha poduzeća, te postavlja kako tehnološke, tako i upravljačke izazove. No, banka se nije zadržala samo na svojim radnicima. Uredili su prostor nazvan The village kojega daje na korištenje malim poduzećima i neprofitnim udrugama. Istraživanje koje je NAB proveo početkom 2013. o angažmanu svojih djelatnika pokazalo je da su oni djelatnici koje koriste mogućnosti fleksibilnog rada ostvarili 10 do 15 bodova više od ostalih što ukazuje na direktnu vezu između produktivnosti i angažmana te fleksibilnosti.

Rad stvara nova radna mjesta

Menadžment stvara nova radna mjesta

Iako si volimo tepati da smo turistička zemlja, radna mjesta u turizmu otvaraju neki drugi. Na taj način i rad na poboljšanju usluge će biti sve teži. Iako je na fotografiji Rovinj, turizam je irski! Čini se da Ircima razvoj turizma i rad na unapređenju te djelatnosti idu puno bolje i brže nego nama. Mi to više doživljavamo kao neki posao iz muke. Irska je zemlja s daleko manje sunca nego Hrvatska (čak i ako računamo ovu godinu!), snizila je 2011. godine PDV za hotelijerske i ugostiteljske usluge na 9%. Nedavni izvještaj Udruženja restorana Irske pokazao je da su u razdoblju od 2011. do 2014. otvorena radna mjesta. Direktno, u samom sektoru hotelijerstva i ugostiteljstva stvorena 21.633 radna mjesta. U povezanim sektorima stvorena su još 9.952 radna mjesta.

Kao rezultat toga državna blagajna uštedjela je 433 milijuna eura na socijalnim davanjima. Putem doprinosa iz novostvorenih radnih mjesta u blagajnu se slilo dodatnih 103 milijuna eura prihoda. Također, od 2011. godine, kada je PDV snižen, turizam u Irskoj raste iz godine u godinu. Tomu se, naravno, svi vesele. Ukupni dolasci su od srpnja 2011. porasli za 17,82 posto, dok je istovremeno značajno porastao broj gostiju koji Irsku kao turističku destinaciju ocjenjuju kao dobru "vrijednost za novac".

Pronađite poveznice i olakšajte si rad

Menadžment traži poveznice

Naš rad debelo pati ukoliko ga moramo obavljati sami ili izolirani od kolega koji nas okružuju. To je strategija koja se rijetko kad isplati. Koliko ste puta za neke od kolega na poslu pomislili da s njima nemate ništa zajedničko? Tu i tamo popričate o vremenu ili sportu, ali zapravo jako malo toga znate o ljudima s kojima provodite jako puno vremena. No, Alan Gregerman nas u svojoj knjizi The Necessity of Strangers (Nužni stranci) pita: "Jeste li si ikada uzeli vremena da zaista upoznate ljude s kojima radite?". Pri tom on misli i na najbliže suradnike na poslu ili nekoga s kime se dobro slažete, ali i ljude za koje vam se čini da vam zagorčavaju život. Ovi posljednji su naročito važni za upoznavanje jer njihov rad nam pomaže da i nama bude lakše.

U svom radu s tvrtkama, Gregerman provodi vježbu u kojoj zaposlenike stavlja u parove na svega 5 minuta, tijekom kojih trebaju razgovarati o svemu osim o poslu te pronaći 10 stvari koje su im zajedničke.

Gregerman to zove moć deset stvari koja stvara "kulturu konverzacije" i koje vam omogućuju da spremnije surađujete s tim ljudima. Tako ćete izbrisati stereotipe koje ste imali prije o tim ljudima i koje će, u konačnici, dovesti do novih ideja i mogućnosti.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.