Iskusni radnik je mentor mladima

Igor Pureta Igor Pureta

Dok naši seniori iskustvo gube odlazeći prerano u mirovinu, vani svaki od njih kao mentor pomaže mladima i tako daje doprinos zajedničkom uspjehu.

Coaching mladih je veliko zadovoljstvo.

Naši seniori iskustvo gube odlazeći u prijevremenu mirovinu. Vani svaki od njih kao mentor pomaže mladima i tako daje doprinos zajedničkom uspjehu. Općenito je mišljenje da će mladi lakše obaviti neki posao. No. mnogi se poslovi lakše obave koristeći iskustvo nego mišiće. Vjerojatno će još prilično vremena proteći kod nas prije nego što dođemo do iskustva iz ove priče. Xavier Quérat-Hement je direktor kvalitete u francuskoj La Poste, državnom poštanskom poduzeću. Inicirao je Dan Uslužnih djelatnosti (Fête des Services). Dan se obilježava 16. prosinca, a cilj mu je valoriziranje svih uslužnih zanimanja te promicanje najperspektivnijih projekata i njihovih nositelja. Frapiran je koliko su u Francuskoj nedovoljno shvaćeni značaj i mogućnosti uslužnog sektora. Dobio je ideju kako podići svijest javnosti o njihovom potencijalnom doprinosu.

Organiziran je natječaj, objavljen na stranicama La Poste. Zaprimljeno je 692 projekta od kojih je žiri odabrao 25, a javnost je zatim odabrala pet pobjednika. Ono što je posebno došlo do izražaja je dugoročan rast projekata koji počivaju na zajedničkom korištenju usluga. Drugi je trend udruživanje seniora. Međutim, seniori se ne udružuju radi zajedničkog korištenja usluga. Udružuju se radi kreiranja mreža stručnjaka koji svoje iskustvo nude malim poduzećima kojima su usluge velikih konzultantskih kuća nedostižne.

Čelni čovjek Microsofta želi ostvariti utjecaj

CEO Microsofta koristi coaching za utjecaj

Nekoliko se mjeseci nagađalo o tome tko će preuzeti vodstvo Microsofta po odlasku Steva Ballmera. Dvojba je riješena, početkom veljače tu je poziciju preuzeo Satya Nadella, 46-godišnji Indijac s 22 godine staža u Microsoftu tijekom kojih je stekao povjerenje većinskog vlasnika. Satya Nadella se sam obratio Billu Gatesu izrazivši želju da učini više za poduzeće. Na pitanje zašto je želio doći na tu poziciju, sam Nadella je rekao: "Kada razmišljam zašto sam zapravo ovdje, to je mogućnost da ostvarim utjecaj. U svijetu kojega sve više pokreće software, ima li boljeg mjesta nego što je Microsoft, s ljudskim potencijalom kojega imamo.

Ta prilika je ono što me u osnovi pokreće". Nadella ističe i da cijeli život uči, o novim stvarima, od drugih ljudi, ili tako da stvari radi drugačije. I čvrsto vjeruje "da ukoliko ne učite nove stvari... prestajete raditi velike i korisne stvari". Za svoje vođenje Microsofta kaže da će se fokusirati na inovacije, ali i da će istovremeno ostati čvrsto uzemljeni u stvarnosti.

Životni primjer kao mentor drugima

Svoje životne primjere coaching prenosi na druge

Biti poduzetnik je poput vožnje u zabavnom parku, niz uspona i padova. Stoga je Leigh Ann Smith, uspješna poduzetnica i autorica iz Seattlea, pronašla i više nego jedan primjer nadahnuća u drugim poduzetnicama. Onima koje su uspjele usprkos svim nedaćama koje su ih snašle i svim izgledima koji su bili protiv njih. Nazvala ih je poslovnim savjetnicima s dušom, osobama u koje se može imati povjerenje. Jedna od njih je Cheryl Strayed koja se u New York preselila sa četrdeset godina, s troje tinejdžera, bez posla i samo sa srednjoškolskom diplomom. Njezin iskren, prizemljen i neuvijen blog o poslovanju i životu - Blissbombed - pomoći će vam da izdržite još malo.

Drugi primjer i inspiracija je Tara Gentile koja poduzetnicima savjetuje da isključe vanjsku buku. Drugim riječima da se ne obaziru samo na konkurente i pokušavaju osvojiti dio kolača, već da pronađu svoju pravu snagu i stvore nešto sasvim novo. Fokus za takve stvari pronalazi se jedino u trenucima tišine koje si morate sami stvoriti. Ako se želite istovremeno nasmijati i nešto naučiti, pogledajte video uratke Kathleen Shannon i Emily Thompson: Love Being Boss. Na zabavan način prezentiraju praktične savjete iz poduzetništva: kako povisiti cijene, upravljati vremenom ili biti šef čak i kada se osjećate kao varalica.

Budite mentor svojim ljudima

Koristite coaching kad razgovarate sa svojim ljudima

Kad naiđete na voditelja koji vam može biti mentor sve se čini puno lakše. Takav primjer je lakše slijediti i od njega se puno toga može naučiti! No, nismo svi u takvoj situaciji. Mnogima od nas voditelj je netko tko bi tek trebao naučiti što voditelj zapravo treba raditi. Nikakve priče i nikakve knjige ne mogu nas inspirirati kao živi primjer nekoga pored nas. Kada upravo za rukovoditelja imamo takav jedan pozitivan primjer, sigurno ćemo uvijek htjeti dati najbolje od sebe. Kada smo okruženi uspješnim, radišnim i pozitivnim osobama, to se jednostavno utiskuje u naš DNK, iz dana u dan. I zato, želite li vidjeti poboljšanja u vašem timu, prvi korak je zagledati se u sebe.

Trener dr. Jason Selk daje nam odličan i jednostavan savjet kako možemo poboljšati naše vođenje primjerom. Prvo napravite popis od jedne do tri najbitnije osobine koje biste željeli da vaš idealni djelatnik posjeduje. Zatim ocijenite sami sebe od 1 do 10 za svaku od osobina koje ste naveli. I na kraju, za svaku od tih osobina gdje ste si dali ocjenu nižu od devet, odgovorite na sljedeće pitanje: "Koja je jedna stvar koju mogu učiniti da tu svoju osobinu poboljšam?"

Uzor organizacije vremena

Coaching za bolju organizaciju vremena

Željeli biste se više posvetiti obitelji, ali ipak ostati aktivni i iskoristiti sve dosad uloženo u svoje obrazovanje i karijeru. Sljedeći primjeri dokaz su da je to moguće, a moguće je da vam pokoja od ovih osoba postane uzor i mentor. Cathrine West direktorica je pravnih poslova za sadržaj, prodaju i udruživanja pri TV kanalu Sky. Radi 3,5 dana tjedno i vodi pravni tim od 40 osoba odgovoran za sve nesportske sadržaje, filmove, zabavu i vijesti. Već deset godina radi na nepuno radno vrijeme, a sada već i četvrtina njezinog tima radi skraćene sate. Sophie Maunder-Allan jedanaest godina radi kao planer u kreativnoj agenciji VCCP, s klijentima poput EasyJeta ili O2. Otkad je dobila prvo dijete 2008. radi 4 dana u tjednu.

U međuvremenu je promovirana na mjesto izvršne direktorice kćerinskog poduzeća VCCPme, a nedavno je postala članicom Women in Advertising and Communications London. Ravleen Beeston članica je Microsoft Advertising UK Executive Leadership tima, a od povratka s porodiljnog u siječnju ove godine radi četiri dana tjedno. Vodi tim od preko 20 voditelja prodaje, voditelja tehničkih operacija i osoblja podrške prodaji. Beeston je poboljšala poziciju Microsofta kao vlasnika medija u godišnjem istraživanju industrije s 21. na 13. mjesto u svega tri godine te je dobila nagrade za svoj menadžerski stil. Osim toga, na čelu je diverzifikacije i inkluzije za Microsoft advertising UK.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.