Javna isprika je poželjna komunikacija

Igor Pureta Igor Pureta

Javne isprike su sve češće, a te osobe se toliko zapetljaju da pomislimo ako je bolje da je nisu dali i da im komunikacija ima ozbiljan problem.

Komunikacijske vještine kod davanja isprike.

iako je javna isprika sve češća ponekad se te osobe toliko zapetljaju da pomislimo ako je bolje da je nisu dali i da im komunikacija ima ozbiljan problem. Ima tu svega i svačega. Od još većeg uvaljivanja u problem koji su htjeli riješiti isprikom do pogrešno korištenih izraza, ali i izbjegavanja da isprika bude - stvarna. Posljednjih godina čuli smo razne javne isprike. Od bivšeg čelnika BP-ija Tonyja Haywarda do nedavne isprike Mary Barra iz General Motorsa. Izgleda da isprike više nije tako teško izgovoriti. No, ne zvuči svaka iskreno. Lažna isprika može polučiti i suprotan učinak od željenog. Da bi isprika zvučala iskreno bitno je prije svega preuzeti odgovornost. Prebacivanje odgovornosti na djelatnike zvuči djetinjasto i neuvjerljivo.

Međutim, ne treba niti pretjerivati jer tada isprika gubi na vjerodostojnosti. Također, vlastiti ego i interese poželjno je isključiti iz jednadžbe. Ono što je bitno su samo poduzeće, zaposlenici, dioničari i klijenti. Dobra isprika obuhvaća i obećanje da će se stvari u budućnosti poboljšati te potrebna jamstva o načinima kako će se to provesti. Hoće li dobra isprika nekoga u potpunosti iskupiti? Vjerojatno neće, ali se njezino pomanjkanje u situacijama kada je uistinu potrebna svakako dugo pamti i utječe na dugoročno povjerenje.

Komunikacija može promijeniti vaš život

Dobre komunikacijske vještine mijenjaju život

Pričanje priča od davnina je bilo važno za prenošenje znanja i održanje ljudskog roda. I dan danas jedna dobra priča može promijeniti život! Još kao djeca voljeli smo slušati priče, a za neke tražiti roditelje ili bake i djedove da nam ih čitaju i po nekoliko puta. Pa, zašto bježati od toga? Želite li pronaći novi smjer u svom životu ili tek inspiraciju? U svojoj knjizi Redirect profesor Timothy Wilson sugerira da pričanjem priča možemo promijeniti svoju priču. Polazi od postavke da svatko od nas ima temeljnu priču o tome tko smo i kakav je svijet oko nas. Ta priča utječe na naše odabire i način kako doživljavamo svijet. No, to je i priča u kojoj smo mi glavni junaci.

Pomoću specifičnih vježbi pisanja, tvrdi Wilson, možemo početi preusmjeravati naš način razmišljanja. Razne vježbe mogu nam pomoći da pisanjem prođemo kroz izazovne probleme ili se distanciramo od negativnih iskustava kako bismo ih bolje sagledali. Još jedna vježba pomaže nam da odredimo svoje najbolje "ja" tako da zamislimo svoj život u budućnosti kao da smo već ostvarili sve životne ciljeve. Iako se pisanje može činiti teškim i nesuvislim u početku, ljudi kasnije steknu jasnoću. "Pisanje je čin stvaranja. Vi stvarate u hodu.", kaže profesor Wilson.

Prezentacije u kafiću

Komunikacijske vještine koristite i uz kavu

Su Di, nekadašnji djelatnik investicijskog poduzeća, otvorio je 2011. u Zhongguancuunu, Peking, Garage Café. Otada je Garage Café postao dom mnogim mladim poduzetnicima. Tu imaju priliku raditi, susresti potencijalne partnere, testirati svoju ideju i pronaći ulagače. Samo je prošle godine oko 1500 start up timova ovdje prezentiralo svoje ideje ulagačima. Trenutno, oko 147 start upa koristi kafić kao svoj ured, a oko 70 poduzeća uz njihovu je pomoć pronašlo ulagače. Za njih četiri procijenjuje se da vrijede oko 14 milijuna eura svaki. Garage Café, nazvan po uzoru na Hewlett-Packard i Apple koji su pokrenuti u garažama, nije lako pronaći. Smješten je na drugom katu stare zgrade, iznad jeftinog hotela.

No, kafić nudi besplatni internet, a svakoga dana u podne posjetitelji imaju 30-minutnu priliku kroz prezentacije iznijeti svoje poslovne ideje publici i raspravljati o svojim projektima javno. Već etablirani menadžeri i ulagači dolaze držati govore i prezentacije, dok se svaki petak održavaju brainstorming sastanci. Većini klijenata kafić je poput drugog doma. Tu se niti jedna ideja ne osuđuje, već se podržava ideja poduzetništva.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.