Jednostavni postupci koji će osvježiti vaš dan

Ramiro Ramiro

Često prikupljamo snagu, vrijeme i ostale resurse kako bismo snažno krenuli naprijed, a zaboravljamo da se do svakog cilja dolazi malim koracima. Oni nam omogućuju bolje planiranje, lakše posvećivanje svakom od njih i manje resursa za njihovo obavljanje.

Jednostavni postupci koji će osvježiti vaš dan

Jeste li znali da je za dugoročnu uspješnost ponekad važno namjerno izbjegavati prevelik i prebrz razvoj? Kad postavimo neki cilj (npr. da danas pročitamo 3 članka) ponekad nam se dogodi da u naletu motivacije napravimo i puno više od toga (npr. pročitamo 20 članaka). Iako nam se to na prvi pogled može činiti odličnim, jer smo napravili puno više od očekivanog, važno je zapitati se je li takav razvoj dugoročno održiv? Primjerice, ako pročitamo 3 članka u jednom danu, možemo im se posvetiti u dovoljnoj mjeri da iz njih izvučemo i zapamtimo korisne informacije. Isto tako, pročitamo li 20 članaka, sigurno možemo i iz njih dobiti puno korisnih informacija.

No, kako naš mozak ima ograničen kapacitet, povećanjem broja informacija koje percipiramo lakše gubimo fokus i time smanjujemo vjerojatnost da ih sve kvalitetno zapamtimo i integriramo. Tada se može dogoditi da čitanjem 20 članaka zapravo zapamtimo manje informacija nego da smo pročitali samo 3. Drugim riječima, ponekad je važno svjesno usporiti usvajanje informacija o nekoj temi (npr. danas ću pročitati barem 3 članka, ali ne više od 5), kako bi osigurali da naš razvoj u tom području  bude dugoročno održiv i smislen. Zato postavite jasan i realan okvir vaših razvojnih ciljeva i ne bojte se razvijati umjerenom brzinom, jer to povećava vjerojatnost vaše dugoročne uspješnosti!

Smijeh je vrlo učinkovit, a potpuno besplatan i prirodan lijek

Jeste li znali da se djeca nasmiju 400 puta na dan, a odrasli svega 15 puta? Istraživanja pokazuju da je smijeh uistinu učinkovit lijek, jer u našem tijelu pokreće brojne pozitivne fiziološke promjene. Konkretno, smijeh jača naš imunološki sustav smanjujući hormon stresa, te povećavajući zastupljenost imunoloških stanica koje se bore protiv infekcija. Također, smanjuje bol jer opušta i održava naše mišiće opuštenima još 45 minuta nakon smijanja. Drugim riječima, smijanje je najbrži i najpouzdaniji način da svoje tijelo nakon različitih napora vratimo u ravnotežu. Istraživanja pokazuju da nam humoristično sagledavanje trenutačne situacije olakšava nošenje s njom, jer nam ulijeva nadu da će se stvari promijeniti na bolje te povećava našu usredotočenost i sposobnost rješavanja problema. On nam pomaže i da se brže i kvalitetnije povežemo s drugim ljudima ili pak uspješno riješimo nesporazume kada se pojave. A najbolja vijest od svega je ta da je smijeh zabavan, besplatan i jednostavan za upotrebu.

Stoga razvucite osmijeh preko lica, ispričajte vic ili pogledajte neku dobru humorističnu seriju. Aktivno stvarajte prilike za smijeh, jer tako poboljšavate emocionalno i fizičko zdravlje i sebe i drugih, dodatno razvijate kvalitetu odnosa te čak i dodajete godine vašim životima.

Ples nas štiti od starenja

Ples pozitivno utječe na brzinu razmišljanja i kvalitetu pamćenja i u starijoj dobi. Istraživanja ukazuju da ples može značajno poboljšati zdravlje našeg mozga. Istraživači su proučavali učinak 11 različitih vrsta tjelesnih aktivnosti (poput biciklizma, golfa, plivanja, tenisa, itd.) na rizik od demencije u starijoj životnoj dobi. Na njihovo iznenađenje, otkrili su da od svih 11 aktivnosti jedino ples značajno smanjuje rizik od demencije kod sudionika. Što je to što ples čini posebno blagotvornim za zdravlje našeg mozga?

Prema istraživačima, ples je posebna vrsta tjelesne aktivnosti, jer uključuje intenzivan mentalni napor koji usporava gubitak stanica u hipokampusu (područje važno za stvaranje novih uspomena i pamćenje novih činjenica), što se prirodno događa kako starimo te time smanjuje rizik od demencije. Također, poboljšava i naše kognitivne vještine, jer potiče stvaranje novih neuronskih veza u dijelovima mozga zaduženim za odlučivanje i prostorno prepoznavanje. Uz sve to, ples potiče socijalnu interakciju, što nam poboljšava raspoloženje, jer povećavaju razinu serotonina (hormona sreće). Stoga pronađite 5 minuta dnevno, uključite radio i pronađite ritam pogodan za plesanje jer je upravo toliko vremena dovoljno da značajno povećate osjećaj sreće i očuvate mozak vitalnim.

Započnite dan jutarnjom rutinom

Uz ples i smijeh, možemo se usmjeriti i na još neke druge bitne postupke koji mogu osvježiti vaš dan. Kao menadžer, vjerojatno imate mnogo toga za što vam je potrebno dobro upravljanje vremenom. Od vođenja vašeg tima, postizanja poslovnih ciljeva, do upravljanja vlastitim stresom i ravnoteže između poslovnog i privatnog života, lako se osjećati preopterećeno i sagorjelo. Međutim, važno je brinuti se o sebi kako biste bili najbolja verzija sebe za svoj tim i organizaciju.

Način na koji započinjete dan može odrediti ton za ostatak dana. Umjesto da odmah pređete na rad u petoj brzini, razmislite o uspostavljanju jutarnje rutine koja će vam pomoći da lakše uđete u dan i steknete pravi pristup za upravljanje vremenom. To može uključivati ​​aktivnosti poput meditacije, istezanja, vođenja dnevnika, čitanja ili uživanja u šalici kave ili čaja. Ako odvojite malo vremena za sebe prije nego što se upustite u svoje radne zadatke, možete se pripremiti za mirniji, fokusiran i produktivniji dan.

Odmorite se i razgibajte se

Dugotrajno sjedenje za radnim stolom može dovesti do fizičke nelagode i psihičkog umora. Kako biste se tome suprotstavili, napravite pauze tijekom dana kako biste pokrenuli svoje tijelo i osvježili svoj um za upravljanje vremenom. To može uključivati ​​šetnju po kvartu, izvođenje vježbi istezanja ili čak samo ustajanje i nekoliko dubokih udaha. Pokretanjem krvi i pokretanjem tijela možete podići razinu energije i poboljšati koncentraciju.

Ostanite hidratizirani i siti

Ostati hidratiziran i sit ključno je za održavanje vašeg fizičkog i mentalnog blagostanja za upravljanje vremenom. Pobrinite se da pijete puno vode tijekom dana i pokušajte jesti zdravu hranu bogatu hranjivim tvarima koja će vašem tijelu osigurati gorivo potrebno za najbolje funkcioniranje. Izbjegavajte slatke ili prerađene grickalice koje mogu dovesti do pada energije i zamagljivanja mozga. Umjesto toga, odlučite se za grickalice poput svježeg voća, orašastih plodova ili povrća s humusom ili maslacem od kikirikija.

Vježbajte sabranost i zahvalnost

Sabranost i zahvalnost mogu vam pomoći da ostanete prizemljeni i prisutni u trenutku, smanjujući stres i promičući dobrobit. Ovaj pristup za upravljanje vremenom dat će vam kvalitetnije vrijeme za sebe. Razmislite o uključivanju nekih tehnika svjesnosti u svoj dan, kao što je nekoliko dubokih udaha prije sastanka ili provedba kratke meditacije tijekom pauze za ručak. Osim toga, odvojite malo vremena svaki dan da razmislite o tome na čemu ste zahvalni, bilo da je to član tima koji vas podržava, pozitivan ishod projekta ili jednostavno činjenica da imate posao u kojem uživate.

Povežite se sa svojim timom

Kao menadžeru, važno je održavati pozitivne odnose s članovima tima. Ne samo da ovo stvara radnu okolinu koja pruža veću podršku i suradnju, već vam može pomoći da ostanete motivirani i puni energije za upravljanje vremenom. Odvojite malo vremena svaki dan da se povežete sa članovima svog tima, bilo da se radi o kratkom razgovoru, virtualnoj stanci za kavu ili aktivnosti izgradnje tima. Poticanjem osjećaja prijateljstva i povezanosti, možete pomoći sebi i svom timu da se osjećaju angažiranije i motiviranije.

Odredite prioritete svojih zadataka i upravljajte svojim vremenom

Jedan od najvećih izazova kad ste menadžer je učinkovito upravljanje svojim vremenom. Uz toliko suprotstavljenih prioriteta i zahtjeva, lako se osjećati preopterećeno i neusredotočeno. Da biste to izbjegli, razmislite o postavljanju prioriteta svojih zadataka i njihovom rastavljanju na manje, upravljive dijelove za upravljanje vremenom. Koristite alate kao što su popisi obaveza, kalendari ili softver za upravljanje projektima koji će vam pomoći da ostanete organizirani i na pravom putu. Osim toga, pobrinite se da postavite realne rokove i izbjegavajte pretjerano angažiranje na zadacima koje realno ne možete završiti u zadanom vremenskom okviru. Učinkovito upravljanje vremenom može smanjiti stres te povećati vašu produktivnost i ukupni učinak.

Odvojite vrijeme i isključite se

Na kraju, ne zaboravite koliko je važno uzeti slobodno vrijeme i isključiti se iz posla. Kao menadžer, može biti primamljivo raditi dugo i biti stalno dostupan svom timu i organizaciji. Međutim, to može dovesti do sagorijevanja i smanjene dobrobiti za vas. Pobrinite se za dobro upravljanje vremenom tako da planirate slobodno vrijeme za sebe, bilo da je to vikend bijeg ili boravak kod kuće. Tijekom slobodnog vremena pokušajte se isključiti iz aktivnosti vezanih uz posao što je više moguće, uključujući e-poštu i druge oblike komunikacije. Brinući se o sebi i odvajajući se od posla, možete se vratiti svojoj ulozi osvježeni, pomlađeni i spremni uhvatiti se u koštac s novim izazovima.

Stvorite granice između posla i osobnog života

Kao menadžer, također je lako zamagliti granice između svog posla i osobnog života. Možete se zateći kako provjeravate poslovnu e-poštu ili primate telefonske pozive tijekom slobodnog vremena, što može dovesti do iscrpljenosti i smanjiti vašu sposobnost da napunite vrijeme za upravljanje vremenom. Kako se to ne bi dogodilo, stvorite jasne granice između svog posla i osobnog života. To može uključivati ​​isključivanje obavijesti izvan radnog vremena, postavljanje očekivanja sa svojim timom o tome kada ćete biti dostupni i izbjegavanje aktivnosti povezanih s poslom tijekom slobodnog vremena.

Naspavajte se dovoljno

Dovoljno sna je ključno za vaše cjelokupno zdravlje i dobrobit za upravljanje vremenom. Kao menadžer, možda ćete osjećati pritisak da radite dugo i žrtvujete san kako biste ispunili rokove ili riješili hitne probleme. Međutim, kronični nedostatak sna može dovesti do niza negativnih učinaka na zdravlje, uključujući smanjenje kognitivnih funkcija, razdražljivost i povećan rizik od kroničnih bolesti. Kako biste osigurali dovoljno sna, uspostavite redovitu rutinu spavanja, izbjegavajte kofein i alkohol prije spavanja i stvorite ugodno okruženje za spavanje koje potiče opuštanje i miran san.

Odvojite vrijeme za brigu o sebi

Briga o sebi ključna je za vaše mentalno i emocionalno blagostanje. Možete se osjećati krivim ili sebičnim što ste odvojili vrijeme za sebe, ali važno je dati prioritet aktivnostima koje vam pomažu da se obnovite i osvježite. To može uključivati ​​sve što čini da se osjećate dobro, poput čitanja, kupanja u pjenušavoj kupki, vježbanja joge ili bavljenja hobijem. Kvalitetnim upravljanjem vremenom stvorite dovoljno vremena za brigu o sebi pa tako možete smanjiti stres, povećati svoju sreću i poboljšati ukupnu kvalitetu života.

Vježbajte učinkovitu komunikaciju

Učinkovita komunikacija ključna je za uspješno upravljanje vremenom kao menadžera. Bilo da vodite timski sastanak, predstavljate višem menadžmentu ili dajete povratne informacije članu tima, jasna i koncizna komunikacija može pomoći da vaša poruka bude primljena i shvaćena. Vježbajte aktivno slušanje, koristite jednostavan i izravan jezik i tražite povratne informacije kako biste poboljšali svoje komunikacijske vještine.

Budite u tijeku s trendovima u industriji

Da biste bili ispred igre u upravljanju vremenom, važno je biti u tijeku s trendovima i razvojem industrije. To vam može pomoći da predvidite promjene i prilagodite se novim izazovima kako se pojave. Odvojite vrijeme za čitanje publikacija iz industrije, prisustvovanje konferencijama i webinarima i umrežavanje s drugim stručnjacima u vašem području.

Važno je brinuti se o sebi!

Važno je brinuti se o sebi i osvježiti svoj dan jednostavnim postupcima koji potiču dobrobit i produktivnost. Započinjanjem dana jutarnjom rutinom, uzimanjem pauza i pokretanjem tijela, zadržavanjem hidratacije i hranjenja, prakticiranjem pažnje i zahvalnosti, povezivanjem sa svojim timom, određivanjem prioriteta zadacima i upravljanjem vremenom, te uzimanjem slobodnog vremena i isključivanjem iz struje, možete poboljšati svoj učinak, smanjiti stres i postići veću ravnotežu između poslovnog i privatnog života za upravljanje vremenom. Uključite ove postupke u svoju svakodnevnu rutinu i pogledajte kako vam mogu pomoći da budete najbolja verzija sebe.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.