Jeste li koncentrirani na rad?

Igor Pureta Igor Pureta

Posljednjih smo godina postali poprilično ovisni o društvenim mrežama i online medijima pa se čini da rad i njegova kvaliteta zbog toga opadaju.

Poduzeće osigurava mirnu radnu okolinu svojim ljudskim potencijalima

Posljednjih smo godina postali poprilično ovisni o društvenim mrežama i online medijima. Čini se da rad i njegova kvaliteta zbog toga opadaju. Čak nas uvjeravaju da su nam neophodni u izgradnji naše karijere. Ali dr. Cal Newport smatra da će jedna od glavnih vještina koje će poslodavci tražiti u sljedećem desetljeću biti sposobnost fokusiranja kroz duža vremenska razdoblja. A svi znamo što online mediji čine našem fokusu. Dr. Newport smatra da je većina naše prisutnosti na medijima "plitka", poput prenošenja informacija drugih. Time ne doprinosimo svijetu našim jedinstvenim vještinama, niti dajemo naš glas. Naprotiv, propuštamo vrijeme za neki jedinstven, fokusiran ili "duboki rad", kako ga on zove. On preporuča četiri do sedam sati neprekidnog rada nekoliko puta tjedno.

Savjetuje da prekinemo našu ovisnost o distrakcijama i instant podražajima na koje su nas telefoni navikli. Odredite si vrijeme kada ćete provjeravati društvene medije i mailove. Maknite aplikacije s vašeg mobitela i koristite društvene mreže samo na stolnom računalu. Također si rezervirajte vrijeme za "duboki" rad. I odredite si pravila i rituale za ta razdoblja dubokog rada jer oni mogu potaknuti naš mozak i tijelo. Za kraj, Newport kaže: Zabavno je pregledavati zadnje objave. No, ljudi žude za stručnošću i umijećem, za time da stvaraju nešto vrijedno koristeći pritom svoje vještine.

Četverodnevni rad na opće zadovoljstvo

Ljudski potencijali trebaju napraviti strategiju četverodnevnog radnog tjedna

Yahoo Japan, podružnica SoftBank Group, uskoro bi mogao smanjiti rad tijekom tjedna na četiri dana za svih svojih 5.800 radnika. Neka istraživanja pokazuju da bi skraćivanje radnog tjedna moglo potaknuti kreativnost i inovaciju. Sustav planiraju uvoditi u fazama kroz nekoliko godina. Od ovog listopada zaposlenici će također moći raditi od kuće do pet dana mjesečno, naspram dva dana koliko im je prije bilo dozvoljeno. Također od listopada osiguravaju i naknadu za putovanje od preračunato oko 10.000 kuna mjesečno, Tako žele radnicima koji žive u udaljenim mjestima omogućiti da svakodnevno putuju brzim vlakom. Nemojte, molim vas, sad uspoređivati kruške i jabuke, ne znamo kolika im je plaća da bismo mogli ju usporediti s troškovima prijevoza :-).

Četverodnevni radni tjedan razmatra se kao dio napora kojima je cilj privlačenje kompetentnih djelatnika te sprečavanje postojećih djelatnika da napuštaju poduzeće zbog brige o bolesnim roditeljima. Yahoo Japan nije prvi koji uvodi ovu praksu. Prije njih praksu je počeo uvoditi Fast Retailing koji u Japanu upravlja markom Uniqlo. Oni su prošle godine uveli četverodnevni radni tjedan u provincijama. Rješenja poput ovog čuju se s raznih strana svijeta. U vijestima malo tko spominje što se dešava s plaćom i smanjuje li se ona alikvotno ili ostaje na istoj razini zbog eventualnih ušteda koje poduzeće ostvaruje u smanjenom najmu prostora. Ipak, zvuči vrlo zanimljivo imati još jedan slobodan dan, zar ne?

Rad se sve više automatizira

Automatizirani radni procesi ugrožavaju ljudske potencijale

Odgovornost menadžera je osigurati da rad svih timova unutar organizacije bude produktivan i učinkovit. Istovremeno je potrebno svim timovima dati potrebne alate kako bi mogli raditi samostalno i neometano te proizvesti željeni rezultat. Za to je neophedno implementirati dobre sustave i radne procese. Iako postoje mnogi načini automatizacije poslovanja nekako je najteže automatiziran rad postići tamo gdje u radu još uvijek sudjeluje čovjek. Automatiziran ne znači i bezdušan, no ako želimo da svi radnici u nekom timu radu pristupaju na identičan način i tako osiguravaju identičan rezultat automatizacija je nužna. Pouzdani online obrasci predstavljaju jednostavan, a učinkovit način uvođenja automatizacije poslovanja. Online obrasci mogu svim timovima pomoći da lakše i učinkovitije upravljaju raznim procesima. Marketing i prodaja mogu koristiti središnju online ploču kako bi pratili prodaju i upite te potencijalne klijente.

I neke prodajne funkcije se mogu automatizirati čime se može poboljšati radni tok, ali i iskustvo potrošača. Ljudskim potencijalima mogu pomoći u godišnjim procjenama zaposlenika i omogućiti kreiranje jeftinijih online programa obuke. Financijskom timu mogu uštedjeti dragocjeno vrijeme kroz standardizirane procese odobravanja dok im omogućavaju da sve bitne informacije budu uvijek organizirane i lako dostupne. Razni oblici online obrazaca mogu automatizirati razne funkcije i omogućiti da procesi teku glatko. Je li vaše poduzeće automatiziralo takve procese?

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.