Kako se pripremiti za psihološku procjenu?

Tihana Cuzek Tihana Cuzek
Žena i muškarac razgovaraju prilikom psihološke procjene

Kada dolazite na psihološku procjenu važno je predstaviti se u pravom svjetlu –bez obzira radi li se o procjeni u sklopu natječaja za novi posao za koji ste se prijavili ili je procjena dio assessment centra kod vašeg trenutnog poslodavca.

Mnogima je nepoznato s čime se sve tijekom tog postupka mogu susresti i kako se za njega pripremiti. To procjenu čini novom te pomalo i nepredvidljivom situacijom, koja može izazvati određenu razinu stresa. U Ramiru zato nastojimo procjenu učiniti što ugodnijim iskustvom i trudimo se tijekom cijelog procesa stvoriti pozitivnu i opuštenu atmosferu. Tako vi možete što uspješnije pokazati sve svoje kvalitete! U nastavku dijelimo s vama odgovore na neka od najčešće postavljenih pitanja.

Što me očekuje tijekom procjene?

Pri dolasku na procjenu u Ramiro najprije ćete dobiti osmijeh i osjetiti pozitivnu atmosferu našeg tima, a zatim ćemo vam poslužiti vrhunsku kavu i/ili čaj. Nakon što se ugodno smjestite, počinje psihološka procjena kroz koju vas vodi jedan od naših konzultanata. Procjena se najčešće sastoji od dva dijela: u početku ispunjavate različite psihologijske upitnike, a zatim sudjelujete u psihologijskom intervjuu.

Ponekad procjena uključuje pripremu te izvođenje praktičnog zadatka –primjerice kratka prezentacija kojom ćete pokazati neka konkretna znanja i vještine. Naravno, ako je to slučaj, unaprijed vas informiramo o svemu što će procjena uključivati kako biste se što bolje pripremili.

Kakve ću sve upitnike ispunjavati?

U sklopu procjene ispunjavat ćete upitnike intelektualnog funkcioniranja, osobnosti, motivacije, timskog rada i slično, ovisno o zahtjevima konkretnog radnog mjesta za koje vas procjenjujemo.

Kako izgleda intervju?

Psihologijski intervju je jedan opušten i ugodan razgovor, s ciljem da vas dodatno upoznamo i dobijemo što potpuniju sliku o vama. Najčešće, prvi niz pitanja se odnosi na vašu prijavu za određeno radno mjesto ili napredovanje - kao npr.  što vas je motiviralo da se prijavite, koja su vaša očekivanja od tog posla, itd. Nakon toga slijedi niz pitanja vezanih za vašu karijeru, kao npr. što vam je općenito važno u radu, kakvo je vaše dosadašnje radno iskustvo, koja su vaša dosadašnja postignuća i slično.

Koliko traje procjena?

Psihološka procjena u Ramiru u pravilu traje oko 3 sata. Ipak, važno je napomenuti da to primarno ovisi o tome koliko ste brzi u ispunjavanju upitnika, što znači da može trajati i duže, odnosno kraće od toga.

Hoću li imati gdje parkirati?

Ramiro ured nalazi se u drugoj parkirnoj zoni te u pravilu uvijek ima slobodnih parkirnih mjesta u neposrednoj blizini. Možete odmah platiti 3 sata, kako bi se mogli u potpunosti koncentrirati na procjenu.

Kako da se pripremim?

Važno je da na procjenu dođete svježi i odmorni, kako biste imali dovoljno energije da tijekom cijelog procesa uspješno pokažete svoje kvalitete. Najbolje ćete se pripremiti promišljanjem o poslu, odnosno napredovanju za koje ste zainteresirani te promišljanjem o sebi.

Ako se natječete za neko radno mjesto, istražite potencijalnog poslodavca: čime se sve to poduzeće bavi, koja je njena misija i vizija, s kakvim klijentima posluje, i sl. Vaše poznavanje tih informacija pokazuje da ste zainteresirani za to poduzeće i motivirani za posao za koji ste se prijavili, što je prilikom ovakve procjene izrazito važno.

Dodatno, važno je razmisliti o vašim osobnim karakteristikama, uobičajenim načinima reagiranja na različite poslovne situacije, radnim navikama, očekivanjima od posla za koji ste se prijavili, što vam je u poslu važno i što vas motivira, koje ciljeve želite ostvariti ovim poslom ili napredovanjem, koju dodanu vrijednost vi možete donijeti poduzeću, odnosno, koje su vaše jake strane u pogledu tog posla, a na čemu biste dodatno mogli poraditi kako bi bili još bolji.

Imajući to sve na umu , tijekom intervjua se potrudite što točnije prezentirati te informacije, navodeći konkretne primjere, kako bismo dobili što jasniju sliku o vama. Sigurno ste čuli za onu „Budite svoji, svi ostali su već zauzeti!“ :) 

Budite iskreni, pozitivni i sigurni u sebe i vlastite motive te pokažite to svojom pojavnošću, stavom, riječima i ponašanjem – jer je to ono što osvaja! Za sve ostalo ćemo se pobrinuti mi – u procjeni koristimo najnovije alate i spoznaje, kako bi dobiveni rezultati bili točni i pouzdani.

Ako želite organizirati psihološku procjenu za sebe ili za vaše (potencijalne) zaposlenike, javite nam se.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.