Kako se pripremiti za psihološku procjenu?

Tihana Cuzek Tihana Cuzek
Žena i muškarac razgovaraju prilikom psihološke procjene

Prilikom dolaska na mjesto gdje se odvija psihološka  procjena važno je predstaviti se u pravom svjetlu. Sasvim je nevažno radi li se o procjeni u sklopu natječaja za novi posao za koji ste se prijavili ili je psihološka procjena dio assessment centra kod vašeg trenutnog poslodavca.

Bilo kako bilo, vaš cilj je upravo tu ostaviti najbolji mogući dojam jer znate da vam o tome ovisi zaposlenje, bolja plaća ili ostanak na radnom mjestu.

Mnogima je nepoznato s čime se sve tijekom tog postupka mogu susresti i kako se za njega pripremiti. Psihološka procjena samim tim se čini novom te pomalo i nepredvidljivom situacijom, koja može izazvati određenu razinu stresa. U Ramiru zato nastojimo procjenu učiniti što ugodnijim iskustvom i trudimo se tijekom cijelog procesa stvoriti pozitivnu i opuštenu atmosferu. Tako vi možete što uspješnije pokazati sve svoje kvalitete! U nastavku dijelimo s vama odgovore na neka od najčešće postavljenih pitanja.

Što me očekuje tijekom procjene?

Pri dolasku na procjenu u Ramiro najprije ćete dobiti osmijeh i osjetiti pozitivnu atmosferu našeg tima, a zatim ćemo vam poslužiti vrhunsku kavu i/ili čaj. Nakon što se ugodno smjestite, počinje psihološka procjena kroz koju vas vodi jedan od naših psihologa. Procjena se najčešće sastoji od dva dijela: u početku ispunjavate različite psihološke upitnike kojima će se u većini slučajeva ispitati kognitivne sposobnosti, odnos prema poslu, ličnost ili neki motivacijski faktori vezani uz posao. Nakon ispunjavanja upitnika, sudjelujete u psihološkom intervjuu gdje psiholog najčešće želi dodatno ispitati neke vaše motive prijave za posao ili druge razloge zbog kojih ste došli na procjenu. Od psihologa i njegove psihološke procjene mogu puno naučiti kako kandidati tako i poslodavci.

Psihološka procjena ima mnoge karakteristike, a ponekad uključuje pripremu te izvođenje praktičnog zadatka – primjerice kratka prezentacija kojom ćete pokazati neka konkretna znanja i vještine. Praktični zadatak ovisit će o radnom mjestu na kojem radite ili se želite zaposliti.  Naravno, ako je to slučaj, unaprijed vas informiramo o svemu što će procjena uključivati kako biste se što bolje pripremili.

Kakve ću upitnike ispunjavati?

U sklopu procjene ispunjavat ćete upitnike intelektualnog funkcioniranja, osobnosti, motivacije, timskog rada i slično, ovisno o zahtjevima konkretnog radnog mjesta za koje vas procjenjujemo. Psihološka procjena zbog toga ima svoje prednosti i i kvalitete u odnosu na druge načine procjene. Najčešće započinje upitnikom intelektualnog funkcioniranja kojim se žele ispitati intelektualne sposobnosti vas kao kandidata. Prilikom procjene se koriste različiti upitnici intelektualnih sposobnosti, a oni često uključuju zadatke kao što su nastavljanje niza ili izbacivanja uljeza koji se rješavaju u ograničenom vremenu. Nadalje, upitnikom osobnosti ili ličnosti želi se saznati kakva je vaša osobnost. Jedan od poznatijih upitnika u ovom području je Big 5 kojim se ispituje 5 domena, a koje su ekstraverzija, otvorenost prema iskustvima, neuroticizam, savjsenost i ugodnost. Ovim upitnikom, a i drugima ovakvog tipa, vaš budući ili sadašnji poslodavac može dobit dojam o vama kao osobi. 

Nadalje, upitnik motivacije ispituje vašu motivciju, većinom na radnom mjestu kroz pitanja u kojima vam se dozvoljava da birate što vas više motivira. To se može odnositi na financijski pogled na rad ili vlastito usavršavanje, odnosno unapređivanje u radu. Ovim upitnicima poslodavac dobije ideju što vas motivira pri vašem svakodnevnom radu. Psihološka procjena koja uključuje upitnike timskog rada vjerojatno će biti korištena u vašem slučaju ako će se od vas očekivati rad u timu. Ovim upitnicima nastoji se ispitati kako će te funkcionirati prilikom rada u timu, to jest kakav ste timski igrač.

Kako izgleda intervju?

Psihološki intervju je jedan opušten i ugodan razgovor, s ciljem da vas dodatno upoznamo i dobijemo što potpuniju sliku o vama. Psihološka procjena ne bi bila psihološka procjena bez intervjua i on ima veliku važnost kod izbora novih zaposlenika. Upravo je intervju taj dio koji nam omogućuje napraviti ono što je cilj cijelog procesa, a to je procjeniti vas i vaše sposobnosti. Najčešće, prvi niz pitanja se odnosi na vašu prijavu za određeno radno mjesto ili napredovanje -  što vas je motiviralo da se prijavite, koja su vaša očekivanja od tog posla, itd.

Njime želimo dodatno provjeriti vaše motive prijave i razloge prijave upravo na to radno mjesto za koje ste se prijavili. Nakon toga slijedi niz pitanja vezanih za vašu karijeru - što vam je općenito važno u radu, kakvo je vaše dosadašnje radno iskustvo, koja su vaša dosadašnja postignuća i slično. Ovim pitanjima od vas dobivamo informacije o vašem dosadašnjem putu, pozitivnim i negativnim iskustvima te potencijalno vašim jakim i slabim stranam koje ste do sad zamijetili u vašem radu. Također, ovim dijelom intervjua saznajemo kakvi su vaši kratkoročni i dugoročni ciljevi te gdje se vi vidite u vašem daljenjem radu i profesionalnom životu.

Koliko traje procjena? Psihološka procjena u Ramiru u pravilu traje oko 3 sata. Ipak, važno je napomenuti da to primarno ovisi o tome koliko ste brzi u ispunjavanju upitnika, što znači da može trajati i dulje, odnosno kraće od toga. No to vas ne treba zamarati, brže rješavanje testova ne znači uvijek ostavljanje boljeg dojma, pogotovo kod onih koji ni nemaju ograničeno vrijeme rješavanja.

Hoću li imati gdje parkirati? Ramiro ured nalazi se u drugoj parkirnoj zoni te u pravilu uvijek ima slobodnih parkirnih mjesta u neposrednoj blizini. Možete odmah platiti 3 sata, kako bi se mogli u potpunosti koncentrirati na procjenu. Dok traje psihološka procjena, nema brige o parkingu!

Kako da se pripremim?

Psihološka procjena proći će najbolje i pokazati najbolje rezultate ako na nju dođete napunjenih baterija. Važno je da na procjenu dođete svježi i odmorni, kako biste imali dovoljno energije da tijekom cijelog procesa uspješno pokažete svoje kvalitete. Najbolje ćete se pripremiti promišljanjem o poslu, odnosno napredovanju za koje ste zainteresirani te promišljanjem o sebi. Dakle, dolazak i pokazivanje u najboljem mogućem svjetlu naša je želja i vaš cilj, kako bi imali veće šanse dobiti radno mjesto koje želite ili zadovoljiti sve uvjete koji se od vas traže prilikom psihološke procjene.

Ako se natječete za neko radno mjesto, istražite potencijalnog poslodavca: čime se sve to poduzeće bavi, koje su njegova misija i vizija, s kakvim klijentima posluje, i slično. Vaše poznavanje tih informacija pokazuje da ste zainteresirani za to poduzeće i motivirani za posao za koji ste se prijavili, što je prilikom ovakve procjene izrazito važno. Zamislite ovaj dio procesa kao vašu zadaću. Što bolje znanje o potencijalnom novom poduzeću pokažete, veće su šanse da će vas se shvatiti ozbiljno dok traje psihološka procjena te samim tim povećavate šanse za kasnije zaposlenje jer će vaš potencijalni budući poslodavac vidjeti da ste došli spremni i pripremljeni.

Razmislite o sebi

Psihološka procjena je proces u kojem ste vi kandidat te bi se trebali postaviti na taj način. Od vas se očekuje vaš najbolji performans i najbolje izdanje koje možete ponuditi. Dodatno, važno je razmisliti o vašim osobnim karakteristikama, uobičajenim načinima reagiranja na različite poslovne situacije, radnim navikama, očekivanjima od posla za koji ste se prijavili, što vam je u poslu važno i što vas motivira, koje ciljeve želite ostvariti ovim poslom ili napredovanjem, koju dodanu vrijednost vi možete donijeti poduzeću, odnosno, koje su vaše jake strane u pogledu tog posla, a na čemu biste dodatno mogli poraditi kako bi bili još bolji.

Kad postanete svjesni svih navedenih čimbenika možete pokazati bolje razumijevanje sebe i pokazati poslodavcu da ste spremi raditi na sebi i dati značajan doprinos poduzeću u koje potencijalno dolazite. Čak i u slučaju da ne dobijete posao za koji ste se prijavili, rezultati koje ste prikupili svojom pripremom mogu vam biti polazna točka za one stvari koje želite unaprijediti te na kojima želite raditi kako bi vam naredni razgovori za posao prošli bolje i na kraju uspješno.

Kako pristupiti intervjuu?

Imajući to sve na umu, tijekom intervjua se potrudite što točnije prezentirati te informacije, navodeći konkretne primjere, kako bismo dobili što jasniju sliku o vama. U ovakvoj situaciji, sebe možete zamisliti kao prodavača, a vi prodajete upravo sebe kao potencijalnog novog radnika na nekom radnom mjestu. Sigurno vam je cilj ostaviti što bolji dojam kako bi dobili taj posao. Kad ste na intervjuu pripremljeni i znate što želite pokazati, lakše ćete prodati i vašu ideju, to jest, sve ono što želite predstaviti kod sebe kao dobrog zaposlenika. Također, nemojte pokušavati glumiti nešto što niste. Takav pristup vrlo rijetko prolazi, a i sami trebate biti svjesni kako je upravo vaš cilj pokazati se onakvima kakvi vi jeste. Tako ćete najbolje moći kasnije opravdati sve što se od vas očekuje pa čak i nadmašiti očekivanja koja su vam postavljena. Sigurno ste čuli za onu „Budite svoji, svi ostali su već zauzeti!“  

Budite iskreni, pozitivni i sigurni u sebe i vlastite motive te pokažite to svojom pojavnošću, stavom, riječima i ponašanjem – jer je to ono što osvaja! Za sve ostalo ćemo se pobrinuti mi. U procjeni koristimo najnovije alate i spoznaje, kako bi dobiveni rezultati bili točni i pouzdani.

Uspješna psihološka procjena

Rezultat psihološke procjene može biti i da ne dobijete posao za koji se natječete. Razumijemo da s tim ishodom psihološke procjene možete biti manje zadovoljni. No, nemojte da vas to obeshrabri. Sve što ste saznali i primijenili na psihološkoj procjeni, možete koristiti kao alat za daljnje napredovanje i osobni razvoj. Još bolje ćete znati na čemu trebate raditi i koje su stvari koje bi trebali poboljšati. Ako ćete se truditi i raditi na svom osobnom razvoju na iduću procjenu doći ćete spremniji i postići bolji rezultat.

Sve je prošlo dobro, nije bilo tako strašno, a nadamo se ni stresno kako ste mislili. Vaš cilj je ispunjen i dobili ste jedno novo iskustvo i priliku da još bolje upoznate samog sebe. To će sigurno doprinijeti pri daljnjem napretku i usavršavanju u vašem poslovnom i privatnom životu. Želimo vam svu sreću pri ovom procesu. Ako želite organizirati psihološku procjenu za sebe ili za vaše (potencijalne) zaposlenike, javite nam se.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.