Karijera plavuše s Harvarda

Igor Pureta Igor Pureta

I sami znamo kako su vicevi o plavušama pretjrerani, a karijera ove plavuše s Harvarda samo će nam to i potvrditi.

Karijera menadžera može imati nenadane početke, budite spremni.

Sljedeći put kad netko u Vašoj blizini ispriča vic o plavušama moći ćete mu uzvratiti pričom o plavuši s Harvarda. I neće to biti prepričavanje filma snimljenog 2001. To je karijera jedne sasvim nove i stvarne plavuše koja je završila MBA na Harvardu i ima 28 godina. Radi kao desna je ruka osobe koju, vjerujem, jako dobro poznajete – Warrena Buffeta. I iako je ta karijera vrlo kratka istovremeno je prilično impresivna i može biti uzor mnogima od nas.

Radi se o Tracy Britt koja je više od 50 godina mlađa od njenog mentora. Unatrag četiri godine karijera joj je vrlo brzo napredovala hijerarhijskom ljestvicom Berkshire Hathaway-a. Od financijskog asistenta to povjerljive osobe vlasnika je prošlo vrlo kratko vrijeme. Kako je Buffet poznat po tome da donosi prilično dobre odluke, vjerojatno je i ovaj put dobro prosudio. Britt je i predsjednica poduzeća koje Berkshire Hathaway ima vlasništvu i čiji je ukupan promet veći od 4 milijarde dolara. Kao što navodi WSJ Britt upravo vodi pregovore oko 23 milijarde dolara vrijedne kupnje H. J. Heinz ( Co. najvećeg svjetskog proizvođača kečapa.

Očito je da se Britt odlično snalazi u pretežno muškom svijetu Berkshire Hathaway-a i da ćemo još puno puta slušati o njoj.

Karijera i nakon mirovine

Karijera i nakon mirovine

Karijera u poznatim poduzećima pa još ako se radi o nekoj visokoj poziciji uvijek je interesantna. U Apple-u je čini se ljeto omiljeno doba za organizacijske promjene pa odatle i ova priča. Bob Mansfield je, prema dobro upućenim izvorima, prebačen u područje specijalnih projekata. Svojim znanjem i iskustvom treba pomoći tom području za svladavanje tržišnih izazova. Mansfield je još prošle godine punio vijesti medija vezanih uz Apple i informatiku. Nakon njegovog povlačenja u mirovinu u lipnju prošle godine s pozicije potpredsjednika za razvoj hardvera se činilo da Apple treba novog stručnjaka za hardver. No, ljubav između Mansfielda i Applea je čini se duboka pa se Mansfield već u kolovozu vratio u Apple te je od tada radio kao potpredsjednik tehnologije te je njegova karijera krenula u novom smjeru.

Poslove za koje je do sada bio odgovoran će nastaviti druga dva potpredsjenika Apple-a. Priča se da su to Dan Riccio, prijašnji voditelj odjela hardware-a, te Jeff Williams. Dok Riccio i Williams preuzimaju nove dužnosti, Mansfield će svoju pažnju posvetiti novim procesorima. I to kako onima već najavljenim tako i neupućenima potpuno nepoznatima te wireless tehnologiji. Znači li to da možemo očekivati novu lniju Apple-ovih proizvoda u skorije vrijeme? Ili da se kasni s procesorima predviđenima sa jesensko izdanje Apple proizvoda? Možda, no u ovom trenutku je teško znati pravi razlog Mansfieldovog prelaska u područje specijalnih projekata i rada na procesorima.

Prilikama se gradi karijera

Karijera se gradi na prilikama

Postoje različiti načini da se izgradi karijera, ali način na koji je to sebi zamislio Jason Goldberg je zaista poseban! Mjesec dana nakon povećanja Fab-ovih fondova za 150 milijuna američkih dolara, CEO Goldberg je najavio otpuštanje preko stotinu zaposlenih. Radi se o radnicima Fab-ovog berlinskog ureda, od kojih će nekolicina ostati još par mjeseci u poduzeću zbog završetka poslova. Svrha je povećanje pozornosti američkom tržištu i, samo po sebi razumljivo, smanjenje pozornosti europskom. 36 zaposlenika iz Europe je premješteno u američke urede, a Goldberg ostaje bez 15% od ukupnog broja zaposlenika, njih 700.

Takve odluke su sasvim razumljive u poslovnom svijetu i dešavaju se svakodnevno. Ono što nas je pri tome sve iznenadilo jest način na koji je Goldberg najavio otkaze zaposlenicima. U svom dopisu on svojim zaposlenicima opisuje otpuštanje kao zaista fantastičnu priliku za početak traženja za novog posla! Menadžeri se trude na različite načine ublažiti vijest o otkazima no prikazati otkaz kao priliku za traženje novog posla se čini pomalo i neukusno.

Ovaj potez, naravno, i onima koji ostaju pruža materijal za razmišljanje može li tvrtka uspjeti i hoće li i oni zadržati svoj posao, a hoće li Goldbergov plan uspjeti i potez se pokazati uspješnim, ostaje da vidimo.

Karijera je napravila puni krug

Menadžer se vraća korijenima

Karijera se obično gradi pa svi karijeru zamišljamo kao neku spiralu kojom smo se uspinjali tijekom svog radnog života. Joradan Hubard je to ipak zamislio malo drugačije. Iako je Apple danas puno poznatiji po jednom od svoja dva osnivača, jedna od posebnosti Apple-a je da svoja računala prodaje s vlastitim operacijskim sustavom. Malo tko zna da je on nastao spajanjem komponenti Unixa i FreeBSD-a. No, kako je došlo do toga? Jobs se najprije oduševio Linuxom te je htio zaposliti njegovog tvorca, Linusa Torvaldsa. Kad je ovaj to odbio Apple se okrenuo tvorcu FreeBSD-a, Jordanu Hubbardu. Započevši rad u Apple-u 2001. godine, Jordan je pomogao Apple-u usavršiti operacijski sustav, Prema Jordanovim riječima, Apple-ov OS se, takav kakav je, čini kao gotov proizvod te je odlučio prošli mjesec napustiti Apple kako bi se mogao "vratiti korijenima" i ponovo raditi operacijskim sustavima otvorenog koda.

Hubbard će rad nastaviti u tvrtci iXsystems, koja se čini njemu najpogodnija za ostvarivanje svojih planova. Također, Hubbard navodi kako više ne želi biti "mala riba u velikoj rijeci", te zato ne nastavlja svoj rad u nekom poduzeću koje se vrti oko novaca te želi opet raditi na software-u i unapređivati ga.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.