Karijera u obiteljskom poduzeću

Igor Pureta Igor Pureta

Karijera je važan korak svakog poslovnog čovjeka, a promatrati kako kairjera na čelo poduzeća dovodi ženu je posebno zadovoljstvo.

Ženama je sve važnija njihova karijera.

Karijera je važan korak svakog poslovnog čovjeka, a promatrati kako kairjera na čelo poduzeća dovodi ženu je posebno zadovoljstvo. Adriana Cisneros de Griffin imenovana je CEO-om Cisneros Grupe, privatne medijske tvrtke sa sjedištem u Miamiu. Karijera gđe Cisneros započela je već prije nekoliko godina, a prije tri godine ona je postavljena na mjesto potpredsjednice za strategiju. Od tog je imenovanja započela mnoge inicijative kojima je započela preobrazbu poduzeća i koje su poduzeće približile elektroničkim medijima.

Nije poznato, ali se može pretpostaviti, koliko je imenovanju pridonijelo to što je Adriana treća generacija obitelji vlasnika te što je njen otac predsjednik poduzeća. Ipak vjerujem da obitelj ne bi na čelo obiteljskog srebra poduzeća koje su toliko razvijali imenovala osobu koja će poduzeće uništiti. Stoga je za pretpostaviti da su i njene sposobnosti odgovarajuće njenom položaju. No poznato je da je Adriana udana i ima dvoje djece te da je latinoamerička gospodarska zajednica imenovanje primila s velikim iznenađenjem. Nije uobičajeno da se za glavne izvršne direktore poduzeća imenuju žene. Još manje tako mlade pa je tako Adriana jedina žena na takvom položaju u medijskoj djelatnosti.

Svakako je važno napomenuti da Cisneros proizvodi medijske sadržaje za Univision, najveću televizijsku kuću latinoameričke zajednice. Program ove televizijske mreže je naročito usmjeren na mladu i mušku publiku. Želim Adriani uspjeh i ostvarenje njenih namjera!

Ženina karijera treba biti u njenim rukama

Poduzeće za žene koje znaju što treba napraviti

Često se pitamo u čijim je rukama kontrola naše karijere i nismo sigurni tko na nju sve može utjecati. Zbog spolne neravnopravnosti žene su naročito pogođene gubitkom kontrole, no i to se sve brže i brže mijenja. Izvještaj American Expressa o poduzećima u vlasništvu žena za 2016. pokazao je da žene u SAD-u svakoga dana otvore u prosjeku preko 1.000 novih poduzeća. Taj je broj pet puta veći od nacionalnog prosjeka za sva novootvorena poduzeća. To znači da žene definitivno preuzimaju kontrolu nad svojim karijerama. No treba se dobro pripremiti. Najbolje je krenuti s onime s čime ste već upoznati i, što je jako bitno, što volite.

Jer vlastito poduzeće nije tako lako zamijeniti kao radno mjesto ukoliko vam se kasnije ne svidi. Trebate proučiti svoja ograničenja i okružiti se ljudima koji će vam pomoći da uspijete. Ne morate sve znati i u svemu biti dobri, mogućnosti suradnje su drugim ljudima pružaju se u raznim oblicima. Budite kreativni. Ali i otvoreni učiti od svih oko vas. Dobro istražite tržište kako biste znali tko su vam klijenti i što očekuju te što konkurencija nudi. Pazite da odaberete granu gospodarstva koja se razvija, a ne neku koja je u opadanju. Voditi vlastiti posao može biti vrlo stresno, ali i emotivno, stoga je bitno voljeti to što radite jer će vam to pomoći da prebrodite krize i snažnije nastavite dalje.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.