Koliko ste odluka donijeli s početkom godine?

Igor Pureta Igor Pureta

Prilika za donošenje odluka ima svakoga dana, no prvi u mjesecu, a čini se najviše prvi u godini izgledaju kao najbolja prilika za donošenje odluka.

720-odluka-nova-godina

Prilika da se donese odluka ima mali milijun svakoga dana zahvaljujući mnogobrojnim aktivnostima u koje smo uključeni. Prvi u mjesecu ili u tjednu, a čini se najviše prvi u godini izgledaju kao jedinstvena prilika za donošenje odluka. Tako s krajem stare godine počinje prava strka u pripremama za donošenje odluka koje ćemo početi primjenjivati od Nove godine. No Shannon Schuyler iz PwC-ija predlaže novi pristup i promovira ga svojim primjerom. Umjesto da donosimo dvije ili tri manje odluke, razmislimo o našoj viziji. Ona će nam pojasniti kako možemo svakodnevno djelovati da bismo polučili trajni učinak. Doba promjena i neizvjesnosti kojima smo iz dana u dan izloženi pruža i najbolje prilike za rast, osobni i profesionalni.

Promjena predstavlja priliku, a naša svrha je ono što priliku može pretvoriti u rezultat. Stoga se Schuyler odlučila ne fokusirati se na određivanje onoga što treba napraviti, već na "zašto" to napraviti. Određujući našu svrhu, ostajemo dosljedni sebi i fokusirani na stvari koje su nam uistinu bitne. Svakodnevno smo suočeni s raznim problemima koji nam odvlače pažnju. Stoga je bitno održati našu viziju i posvetiti se stvarima koje podržavaju našu istinsku osobnost. Trebamo prigrliti promjene, živjeti u trenutku i prilagođavati se, ali i čvrsto ostati na našem putu unatoč svim izazovima. Koje su vaše odluke stupile na snagu s prvim danom ove godine?

Odluka za pomoć slabovidnima

Slabovidni imaju veliku pomoć tehnologije

Odluka koju je James Chen donio trebala bi svima omogućiti dobar vid. To je prilično zahtjevan cilj jer se procjenjuje da oko 2,5 milijarde ljudi na svijetu ima slab vid. Ipak, veilikoj većini njih, između 80 – 90% trebaju samo naočale. Iako zadnjih godina naočale možete kupiti i u supermarketu dobro bi bilo da prije kupnje svakako posjetite liječnika. Isto vrijedi i sve te silne ljude. Razlog nije samo određivanje dioptrije već i da bi se utvrdilo imaju li neki ozbiljniji problem s očima. No, njegova motivacija i optimizam su nezaustavljivi. Neprofitna udruga koju je Chen pokrenuo, u suradnji s tamošnjim ministarstvom zdravstva, pokrenula je sustav u Ruandi. Uspostavljen trodnevni trening te je obučeno 2.000 medicinskih sestara diljem zemlje. 90.000 stanovnika Ruande već je dobilo naočale.

Model je, na žalost, teško preslikati na druge zemlje, kaže Chen. Sve zemlje nemaju tako dobru državnu infrastrukturu u području zdravstva. Kampanju Clearly vidi kao inkubator i podršku svim organizacijama koje im žele pomoći da ostvare ovaj cilj. Svijet u kojem će svatko tko treba naočale moći ih i imati. Procjenjuje se da slab vid stvara i ogroman gospodarski gubitak od tri trilijuna dolara!

Odluka za ugodniji život

Odluke koje donosimo manje će utjecati na naš život, ako ih donosimo često

Ponekad se odluka koju donesemo čini odlična. No, kroz neko vrijeme nas život ili sama situacija razuvjere na ovaj ili onaj način. Odluka da se 1971. sagradi vijadukt Minhocão, donesena je sa željom da se riješi prometni problem rapidno rastućeg Sao Paola. Čini se da su prilikom njegovog planiranja arhitekti i druge odgovorne osobe zanemarile svoju odgovornost prema zajednici. Zbog velike buke i zagađenja postao je problem za lokalnu zajednicu te je potom napušten i zapušten. Gradski oci su donijeli odluku da se to promijeni, a francusko-brazilski arhitektonski tim Triptyque Architecture ima ambiciozan plan pretvoriti ga u dinamičan javni prostor prekriven visećim biljkama. Plan je napravljen tek nakon što su lokalnu zajednicu pitali za njihovo mišljenje. Novouređeni gradski prostor trebao bi odražavati lokalni identitet. Namjeravaju kreirati otvoreni javni prostor koji će biti ugodno mjesto za druženje te za događanja i kulturne programe. Ujedno im je želja smanjiti količinu ispuštenog ugljičnog dioksida.

Posebno birane biljke zbog svojstava pročišćavanja zraka, trebale bi visjeti iznad tri kilometra duge sekcije autoputa. Time bi se filtriralo 20% ispuštenog ugljičnog dioksida. Sustav prikupljanja vode omogućit će zalijevanje biljaka, dok će se isparavanje vode koristiti za čišćenje površina. Očito je da je jako dobro priznati da je neka naša odluka bila pogrešno donesena. Baš to nas treba potaknuti da tražimo nova rješenja umjesto da se zakopamo još dublje u problem koji smo sami stvorili. Nije problem pogriješiti, problem je ostati zatvoren u grešci koja je napravljena.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.