Kompetencije mijenjaju svijet

Igor Pureta Igor Pureta

Iako kažu da se vodstvo može naučiti i da se lider ne postaje samo rođenjem nemamo svi potrebne kompetencije za jednog lidera.

Kompetencije koje nemamo trebamo naučiti

Iako kažu da se vodstvo može naučiti i da se lider ne postaje samo rođenjem nemamo svi potrebne sposobnosti za jednog lidera. No, neke sposobnosti u nama postoje i od rođenja i trebali bismo ih koristiti! Kako se to radi pokazuje i primjer petogodišnjakinje koja nije stala samo na, za njenu dob, uobičajeniom zašto-zato razgovoru s roditeljima već je održala lekciju britanskoj premijerki. Brooke Blair ima samo pet godina, ali pogodili su je prizori beskućnika na ulicama. Stoga je upitala majku zašto oni nemaju dom. Zatim je uslijedilo zašto im njezina mama ne kupi kuće. Nakon što joj je majka objasnila da nema dovoljno novaca za tako nešto, Brooke nije odustala. Postavila je sljedeće logično pitanje: "Tko ima novaca? Tko o tome odlučuje? Kraljica?"

Majka joj je potom objasnila da imaju premijerku, a Brooke je pitala kako se ona zove. Zatim je djevojčica jednostavno rekla: "U redu, onda želim pričati s njom." U video spotu kojeg je majka stavila online, Brooke govori kako su u njihovoj zemlji imali puno ratova, a da bi premijerka trebala davati kekse i toplu čokoladu beskućnicima i graditi kuće. Brooke i njezina mlađa sestra štede novac kako bi beskućnicima ovaj Božić kupile poklone. Eh, kad bi nas više imalo hrabrosti i samopouzdanja postavljati ovakva pitanja! Promjena kreće od nas bez obzira koliko godina imali!

Kompetencije pod utjecajem interneta

Potrebne kompetencije se mijenjaju pod utjecajem interneta

Novinar Nicholas Carr objavio je prije pet godina knjigu The Shallows: How The Internet Is Changing Our Brains. U knjizi je istražio razne načine kako tehnologija utječe na naš mozak, a time i naše kompetencije. Glavna misao mu je bila da tehnologija šteti našoj sposobnosti koncentracije odnosno da tehnologija negativno utječe na naš mozak. U svojoj knjizi on objašnjava kako smo, uz odličnu prednost konstantne dostupnosti većine informacija, stvorili i sustav neprekidne distrakcije. Zahvaljujući pametnim telefonima koji danas sve više zamjenjuju ostale vrste računala stvari postaju još i gore. Nedavna istraživanja pokazala su da smo, upravo zbog tehnologije, manje sposobni stvarati dugotrajnu memoriju nego prije. Istraživanja su također otkrila da milenijalci zaboravljaju više nego starije osobe.

Da bi se informacije premjestile iz radne memorije u dugoročnu potreban je proces konsolidacije koji je povezan s pažnjom. Kada nam se pažnja stalno odvlači, informacije se ne mogu konsolidirati u našoj trajnoj memoriji. Drugo istraživanje također je pokazalo da što nam se više odvlači pažnja, to imamo manje energije. Ujedno smo manje sposobni osjećati empatiju. Ono što Carr preporuča je pametno korištenje tehnologije, ostavljanje telefona postrani dobar dio dana i nastojati održati fokus bez prekida kako bismo zadržali, i vježbali, naše mentalne sposobnosti. Jer naš mozak je neuroplastičan, odnosno konstantno se prilagođava potrebama okruženja, na bolje ili na gore.

Kompetencije radnika budućnosti

Radnici budućnosti će trebati drugačije kompetencije

Još malo o budućnosti i to tema koja bi svakog tko želi raditi trebala zanimati – koje kompetencije će nam trebati kroz nekoliko godina! Sad već znamo kako će izgledati ili bi trebao izgledati svijet kojim upravljaju roboti, prosvijetljeni lideri ili samoupravni radnici. No i radnicima će trebati određene vještine (ako već ne i obrazovanje kako to smatra naša tehnička ministrica) kako bi zapravo bili zapošljivi. Daphe Koller, bivša profesorica Sveučilišta Stanford i suosnivačica online obrazovne platforme Coursera, u jednom je intervjuu navela što ona smatra da će se od radnika tražiti u budućnosti. Od tehničkih vještina, smatra Koller, tražit će se najviše razne kompetencije upravljanja podacima, poput poslovne analitike i razmišljanja temeljenog na podacima.

No, Koller također smatra da bi sadašnji i budući studenti trebali puno više pažnje pridavati tzv. "meke vještine". Svijet se mijenja izuzetno brzo tako da konkretne, tehničke vještine koje su važne danas, sutra možda neće biti potrebne. Ali sposobnost da formulirate problem, uspješno radite unutar tima, prihvaćate odgovornosti i budete fleksibilni trebat će vam uvijek. Ona također smatra kako je asertivnost - otvoreno i pošteno iznošenje vlastitog mišljenja - vještina koja može pomoći naročito ženama, ali i svima ostalima. Coursera tako bilježi sve više prijava za tečajeve koji su orijentirani na komunikaciju i tehnologije, kao i uspješnije usvajanje znanja.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.