Kompetencije za borbu protiv korupcije

Igor Pureta Igor Pureta

Borba protiv korupcije zahtijeva mnoge kompetencije, a prije svega hrabrost i jak integriteta pa su rijetki među nama koji se u to usude upustiti.

Kompetencije treba usavršavati

Borba protiv korupcije zahtijeva mnoge kompetencije, a prije svega hrabrost i jak integritet. Tijekom te borbe je potrebno jako mnogo energije za nošenje s vlastitim strahovima i situacijom. Može se desiti da morate otpustiti bliske suradnike, da imidž poduzeća dođe u pitanje, a i vaš osobni integritet može se dovesti u pitanje. Sa svime time suočio se i predsjednik uprave kenijskog Safaricoma - Bob Collymore. Iako su ga mnogi prozivali i napadali, i to čak i osobno, nije odustao. Dapače, pozvao je KPMG da provede temeljitu reviziju tekućih i završenih projekata kako bi osigurao da svi dionici ozbiljno shvaćaju politike upravljanja i usklađenosti.

Prema izvještaju PricewaterhouseCoopersa iz 2012. Safaricom je bio jedno od rijetkih poduzeća u Keniji koji su otkrili svoju statistiku o prijevarama, i to na tržištu gdje poduzeća radije šute o gospodarskom kriminalu u strahu od štete za vlastiti brend. Dvije godine po dolasku na čelo Safaricoma Collymore je otpustio 70 djelatnika nakon što je otkriveno 11 slučajeva gospodarskog kriminala koje su usporavale rast poduzeća. Nakon novog vala otpuštanja temeljem revizija koje je zatražio menadžment odstupio je i njegov zamjenik. Provođenje strogih mjera kako bi se održali transparentnost i integritet u poduzeću ponekad se može i zlorabiti za čistke. Ali te su mjere ipak neophodne. I prvenstveno o čelništvu poduzeća ovisi kako će se provoditi.

Kompetencije naučite gledajući filmove

Filmovi su izvor znanja

Često se postavlja pitanje koje kompetencije naučiti, a još i više gdje i kako. Kada gledamo filmove, često se osjetimo nadahnuti raznim osjećajima. U filmu Holiday (Ljubav i praznici), lik bivšeg scenarista preporuča Kate Winslet da gleda filmove sa snažnim ženskim likovima kako bi shvatila i prepoznala snagu u sebi. Na isti način, gledanje filmova o snažnim ženskim likovima može inspirirati djevojčice i mlade žene. Može im dati osjećaj kako mogu ostvariti sve što žele. Nemojte sad pokušati letjeti, skakati s krovova, pentrati se po fasadama ili zaustavljati tsunami. To ostavite filmovima i njihovim izmišljenim superjunacima, posebnim efektima i računalnoj animaciji. Filmovi mogu imati pozitivnu ulogu, nadahnjivati nas i podsticati da vjerujemo u sebe i pomičemo granice.

Razni snažni ženski likovi, bilo stvarni ili izmišljeni, govore nam da je u redu biti žena i imati samopouzdanje. U redu je da žena ima moć, izražava svoje mišljenje i stoji iza njega bez obzira na okolinu. Govore nam da se žene ne moraju nužno uklapati u stereotipna razmišljanja o njima, čak i kada su na poziciji vlasti, poput kraljice Elizabete. Nju je Cate Blanchett tako dobro utjelovila pa svakako pogledajte film. Govore im da se moraju zauzeti za sebe i braniti svoje stavove, umjesto da se pokoravaju tuđim mišljenjima ili nastoje uklopiti u postojeće stereotipe. Dakle, sad navala na (legalne) kopije filmova i prestanite pratiti radnju i priču, počnite gledati kako su ti likovi uspjeli u tome što su naumili, a zatim – vježbajte. Bez vježbe će i gledanje filma umjesto investicije biti samo trošenje vremena.

Razvijajte vještine jer vam alat nije dosta

Usvajajte znanje, a ne korištenje alata

Erik Deckers, novinar i autor knjige o društvenim medijima, iskoristio je aktualnu debatu o postojanju ili nepostojanju stručnjaka za društvene medije u okruženju koje je podložno konstantnim promjenama, kako bi istaknuo potrebu razvijanja vještine, umjesto fokusiranja na alate.

Alati se mijenjaju od pamtivijeka, istina nekoć sporije, a danas daleko brže, ali to ipak ostaju samo alati. Vještine i kompetencije koje vam trebaju kako biste se učinkovito koristili tim alatima ostaju. Za pisca nije bitno piše li olovkom, na pisaćoj mašini ili na računalu, bitne su njegove sposobnosti pripovijedanja, tkanja priče. Stručnjak nije onaj koji poznaje ili posjeduje alat. Stručnjak je onaj koji zna kako alatima učinkovito upravljati. Na primjeru stručnjaka za društvene mreže, Deckers savjetuje: "Koncentrirajte se na to da znate kako komunicirati s ljudima i doprijeti do njih na najučinkovitiji način. Ako to znate, alat više neće biti bitan." Koje alate vi koristite i utječe li njihovo korištenje na vaše vještine?

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.