Komunikacija sa ženama podloga za diskriminaciju

Igor Pureta Igor Pureta

Gradsko vijeće Austina našlo se u velikom problemu kada je jedan od tajnika organizirao trening kako bi trebala izgledati komunikacija sa ženama.

Komunikacijske vještine su iste za sve

Učinkovita komunikacija je izuzetno važna za razumijevanje stavova i mišljenja drugih osoba. Stoga ju je jako važno poticati jer je uvijek bolje djelovati aktivno prema problemu nego čekati da komunikacijski problem nastane, a zatim ga rješavati. Otvorenost prema feedbacku je pritom iznimno važna. Na nedavnim izborima za gradsko vijeće Austina u Texasu ove je godine po prvi put u svojim okruzima pobijedilo žena nego inače. Stoga je njihovo gradsko vijeće od ove godine sastavljeno od više žena nego muškaraca. Djelujući aktivno prema problemu kojeg je samo on vidio voditelj poslova za grad Austin, Marc Ott, smatrao je da će to predstavljati posebne poteškoće zaposlenicima grada. Stoga je organizirao održavanje seminara na temu kako izgleda komunikacija prema ženama na vodećim funkcijama. Voditelji radionica davali su djelatnicima grada savjete poput "žene postavljaju puno pitanja", "žene se ne žele baviti s brojkama" ili "žene djeluju na temelju emocija". Jedan od voditelja izjavio je: "Vidite, sa ženama na vodećim pozicijama… s njima će komunikacija biti drugačija." Druga voditeljica radionice rekla je da žene obično vode duže razgovore te bi djelatnici stoga trebali očekivati duže sastanke. Ott se naknadno ispričao za seminar te proveo internu istragu nakon čega je pomoćnik voditelja poslova, Anthony Snipes, podnio ostavku. Očito da su rukovoditelji još uvijek žrtve vlastitih zabluda o rukovođenju.

Balansirana komunikacija za bolji angažman

Gallupovo istraživanje iz 2014. pokazalo je da je svega 34% Amerikanaca angažirano na poslu. Ljudi jednostavno teže onome što im je ugodno, a odmiču se od neugodnih situacija. Razgovor o tome bi mogao pomoći objema stranama! Prema Steveu Simsu, stručnjaku za ponašanje na radnom mjestu, stres i tjeskoba u našem mozgu potiču reakcije borbe, bijega ili zamrzavanja. A prijetnje statusu, sigurnosti, autonomiji ili pravednosti induciraju stres. Kritika nadređenog ili kolega ili gubitak statusa, mogu dodatno utjecati na psihičko stanje djelatnika i njihovu sposobnost da se angažiraju. Kako možemo premostiti ovu automatsku reakciju? Sims predlaže odmak od stresnog okruženja, ako je moguće, kako bismo se smirili. Zatim duboko disanje jer tako smirujemo automatski odgovor na prijetnju. Možemo također unaprijed pripremiti strategije suočavanja jer tako smanjujemo stres. Ako jasno izrazite svoje mišljenje bit će lakše i vama i vašem sugovorniku. S druge strane, kada djelatnicima pomažemo da ostvare uspjeh te dobiju priznanje i pohvalu kroz razgovor, možemo pomoći premostiti ovaj impuls. Rukovoditelji informacije trebaju davati i prikupljati. Uspjeh, pohvala i priznanje djeluju kao motivacijski čimbenici koji potiču angažman djelatnika. A kada im trebamo dati povratne informacije, možemo se potruditi da one budu konstruktivne, balansirane i pravedne. Tako koncipiran razgovor uvijek će pomoći usmjeriti emocije u pozitivnom smjeru. 

Priča za budućnost u pismu

Pisane komunikacijske vještine su i dalje važne

Pismo Marka Zuckerberga i Priscille Chan njihovoj novorođenoj kćerkici Max već je obišlo sve svjetske medije. Priča sadržana u pismu razlog je tome! Mnogi roditelji čine nešto slično. Pisanje pisama ili ostavljanje poruka kako bi ih djeca pronašla kad odrastu nije ništa novo jer je svima dobro poznato da i riječi liječe. Ono što je drugačije jest kad takve poruke postanu javne. Nije baš uobičajeno da Pismo je objavljeno javno stoga što je njegova priča ujedno namijenjena svoj djeci svijeta, a namjera joj je inspirirati čitave generacije na pozitivno djelovanje i stvaranje boljeg svijeta. Priča je zapravo obećanje, ali i poziv drugima na unaprjeđivanje ljudskih potencijala te promoviranje jednakosti. Unaprjeđivanje ljudskog potencijala, objašnjava nadalje Zuckerberg, sastoji se u pomicanju granica kako bismo osigurali odličan život za sve ljude. Osim što je ovim pismom svima uputio poziv na djelovanje, Zuckerberg objašnjava da će upravo sadašnja generacija morati činiti prave odabire što se tiče ulaganja kako bi buduće generacije mogle ostvariti svoj puni potencijal i jednako uživati u životu. Zuckerberg i supruga svoj su izbor napravili: odlučili su tijekom svoga života pokloniti popriličnu svotu novca (kroz komplicirane i manje komplicirane načine) za ostvarenje ove misije koju su zadali sami sebi. Nije loše, zar ne? Bilo bi još bolje da su Zuckerbergovi aktivno poslušali sami sebe pa i učinili nešto po tom pitanju!

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.