Kontrola nad mislima

Tanja Pureta Tanja Pureta
kontrola-nad-mislima

Ako pustimo da nas misli vode kud hoće, većinu ćemo života provesti ili sažalijevajući sebe zbog događaja iz prošlosti ili strahujući od budućnosti. 

Stalno se brinem za svoju budućnost, što me sprečava da uživam u životu. Kako mogu promijeniti tu groznu naviku. 

Naše misli su istovremeno naš blagoslov i prokletstvo, kao što je i vatra dobar sluga, a loš gospodar. Ako pustimo da nas misli vode kud hoće, većinu ćemo života provesti ili sažalijevajući sebe zbog događaja iz prošlosti ili strahujući od budućnosti. Pritom se pojavljuju dva problema: prvi je da se stalno osjećamo loše, bez da nam se nešto loše uistinu i događa, a drugi je da zanemarujemo sadašnjost. To znači da zanemarujemo sam naš život, jer nema života izvan sadašnjosti. U pravu ste kada Vaš problem opisujete kao groznu naviku. Da bi je se oslobodili, trebate preuzeti kontrolu nad Vašim mislima i usmjeravati ih tamo gdje Vi želite. To može bit prema osobi koja je trenutno s Vama u društvu, kako biste uživali u razmjeni informacija i emocija s njom. Možete ih usmjeriti i na konkretnu aktivnost kojom se trenutno bavite, kako biste ju napravili s punom pažnjom, što će sigurno pozitivno utjecati i na njenu kvalitetu. Na kraju, možete jednostavno svim osjetilima uživati u lijepom danu, ugodnoj šetnji, pucketanju vatre u kaminu i sl. Važno je znati da će misli u početku stalno imati tendenciju vraćati se na budućnost i zato se trebate izviještiti u lovu na njih, kako bi što prije otkrili da su Vam pobjegle i kako bi ih vratili tamo gdje Vi hoćete. Samo tako Vam mogu donijeti pravu kvalitetu i istinsko uživanje u svemu što radite.

Zanimljivost

Mark Twain je svojevremeno izjavio: „U životu sam se suočio sa stvarno groznim situacijama. Srećom, većina njih dogodila se samo u mojoj glavi.“. Psihološka istraživanja ukazuju da u životu najviše strahujemo od situacija koje bi nam se mogle dogoditi u budućnosti, a koje već u sadašnjosti doživljavamo strašnima. Pritom je najveći paradoks činjenica da ih oni koji su se s njima već suočili doživljavaju puno manje strašnima od onih koji ih samo zamišljaju. Naime, konkretan susret s nekom teškom situacijom otvara vidike da se u njoj, osim opasnosti, kriju i mnoge prilike, i to ne samo za njeno uspješno svladavanje, već i za naš osobni rast. Dakle, niti je u takvim situacijama sve strašno, niti smo mi tako bespomoćni, kako nam se čini dok o njima samo razmišljamo. Zato je jako važno vjerovati u sebe da ćemo se sigurno uspješno suočiti sa svime što nas čeka u budućnosti i biti bez brige – velika većina onoga od čega strahujemo nam se najvjerojatnije nikada neće ni dogoditi!

Savjet mjeseca

Svijest da možemo i moramo kontrolirati naše misli, usmjeravajući ih na sadašnjost, na pozitivne događaje i bliske ljude te na zahvalnost zbog njih, je ključ našeg psihofizičkog zdravlja i dobrobiti. Stoga započnite i završite dan s mislima na sve lijepo i dobro što imate, pa će i vaš mozak vremenom postati sve istreniraniji za spontano prepoznavanje pozitivnih doživljaja. To će rezultirati time da ćete se sve češće osjećati veselo i sretno, što će vam osigurati istinski osjećaj uživanja u životu. 

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.