Kreativnost u obnovljenoj zgradi

Igor Pureta Igor Pureta

Kreativnost na djelu! Kreativnost prilikom odabira nove namjene zgrade, kreativnost prilikom njenog uređenja i kreativnost onih koji će u njoj raditi.

Organizacijska kultura kroz kreativnost u obnovi zgrade

Povijesna zgrada Flatiron, ikona Atlante, dobiva novo ruho. Gradske vlasti Atlante udružile su se s velikim poduzećima kako bi podržale i potpomogle male poduzetnike. Na nedavnom eventu najavljeno je pokretanje Women's Entrepreneurship Initiative (WEI). To je inkubator za žene poduzetnice koji će biti smješten u Flatironu. Tu je i donacija od 3 milijuna dolara koje Goldman Sachs Group daruje Small Business programu neprofitne udruge Access to Capital for Entrepreneurs.

Petnaest žena bit će odabrano koje će tijekom 15 mjeseci moći besplatno koristiti prostor WEI inkubatora. Inkubator će osigurati samo vrhunsku tehnologiju i sredstva te kreativnost, mentorstvo i podršku vodećih poslovnih žena Atlante. Namjera je zgradu Flatiron pretvoriti u središte poduzetništva. I Microsoft će tu pokrenuti svoj inovacijski centar koji će osiguravati sredstva i podršku u obliku platformi i mentoriranja. Osim toga nudit će se zajmovi studentima, poduzetnicima i novim tvrtkama. Tako će se ubrzavati stvaranje novih poduzeća i radnih mjesta, a usko će surađivati i s WEI inkubatorom.

Čvorište ideja potiče kreativnost

Organizacijska kultura potiče davanje ideja

7up Free objavio je u Irskoj pokretanje "Čvorišta ideja" (Ideas Hub), nove inicijative kojoj je cilj poticati Irce na kreativnost. Zadatak je izraziti neku svoju ideju u točno sedam riječi. To može biti nešto korisno, zabavno ili otkačeno, a ideje će se moći dijeliti putem 7up Free Facebook i Twitter stranica. Dobra ideja kako da se unaprijedi organizacijska kultura s malo sredstava.

Tijekom narednih mjeseci dijelit će se tjedne i mjesečne nagrade. Najsretniji će imati priliku vidjeti svoje ideje i uživo, odnosno ostvarene. Tri komičara angažirana su kao ambasadori kampanje te će tijekom kampanje i sami kreirati vlastite ideje od sedam riječi. "Svatko ima neku ideju koja mu se mota po glavi. Ovo je prilika da im se ta ideja možda ostvari! Osnovni cilj je pokazati irsku originalnost i dobro se pritom zabaviti", rekao je jedan od ambasadora kampanje.

Kreativnost i navike

Organizacijska kultura stremi razbijanju ustaljenih navika

Biste li ponekad željeli proniknuti u tajne najvećih kreativaca i shvatiti kako oni dolaze do svojih genijalnih zamisli ili kreacija? Neke od njihovih metoda kojima potiču svoju kreativnost u najmanju su ruku ekscentrične. Tako je Salvador Dali drijemao s ključem u ruci i čim bi ga san svladao ključ bi mu ispao iz ruke. Pad bi prouzročio zvuk na tanjuru kojega bi postavio ispod te ga probudio iz tih kratkotrajnih upadanja u svijet snova. Sam Dali napisao je da "niti sekunda više nije potrebna vašem fizičkom i psihičkom biću da oživi točno potrebnom mjerom odmora." Kreatori South Parka, Trey Parker i Matt Stone, potiču paniku u posljednjem trenutku.

I sami priznaju da time izazivaju sudbinu jer često svoje epizode šalju tek nekoliko sati prije vremena prikazivanja. Priznaju da je panika zapravo sastavni dio procesa, dovodi do spontanijih brainstorminga te sprečava naknadno preispitivanje i prepravljanje epizoda. To im se čini idealan način kako da potaknu svoju kreativnost. Igor Stravinski pak je radio stoj na glavi što mu je, kako je on tvrdio, pomagalo da pročisti mozak. No, neki od dokazanih prednosti te poze stvarno su poboljšana cirkulacija te detoksifikacija nadbubrežnih žlijezda. Grčki orator Demosten, čije su vještine u početku ismijavali, vježbao je s kamenjem u ustima. Osim toga obrijao je jednu stranu glave kako bi samoga sebe spriječio da prekine svoj govor pred publikom iz straha da bude ismijan.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.