Ljudski resursi postaju mobilni

Igor Pureta Igor Pureta

Iako je jednostavnije odrasti, zaposliti se, raditi i živjeti u jednom mjestu, ljudski resursi trebaju biti mobilni kao i bilo koji drugi resurs.

Mobilnost ljudskih resursa je preduvjet razvoja ekonomije.

Puno jednostavnije odrasti, zaposliti se, raditi i živjeti u jednom mjestu. Ipak, ljudski resursi poduzeća trebaju biti jednako mobilni kao i bilo koji drugi resurs. Kod nas se mobilnost tek budi, a u drugim zemljama je puno izraženije. Premalo je to za organizacije kojima ljudski resursi trebaju. Veliko istraživanje KPMG-a ispitalo je više od 600 direktora ljudskih resursa. Rezultati pokazuju je da usprkos izazovima poreznog i zakonskog usklađivanja, poduzeća širom svijeta daju prednost mobilnosti zaposlenika. "U izrazito konkurentnom okruženju, poduzeća šire svoje poslovanje širom svijeta i potrebna im je globalno mobilna radna snaga radi ostvarenja njihovih ciljeva”, rekao je Achim Mossman, voditelj Global Mobility Advisory Services iz KPMG LLP-ija.

To je logično jer je teško u istom mjestu pronaći ukupan broj i sve potrebne kvalitete radnika za potrebe organizacije. Čak 90% kompanija sa sjedištem u Europi očekuje jednak ili veći broj zaposlenika angažiranih na međunarodnim projektima, odnosno isto očekuje čak 93% kompanija u energetskom sektoru, dok čak 86% ispitanih direktora ljudskih resursa očekuje da će angažman djelatnika spremnih na odlazak u inozemstvo ostati isti ili će se uvećati tijekom narednih pet godina.

Jednako tako, programi mobilnosti popularni su i među zaposlenicima, uglavnom zbog fleksibilnosti i mogućnosti prilagođavanja koju nude kroz raznolike projekte i zaduženja.

Shell izabrao novog CEO-a

Ljudski potencijali u naftnoj industriji

U iznenađujućem obratu je Royal Dutch Shell izabrao Ben van Beurdena za novog CEO-a. On će na tom mjestu naslijediti Petera Vosera koji je najveću europsku naftnu kompaniju vodio od 2009. i doveo je do pozicije najvećeg svjetskog proizvođača ukapljenog plina. Potraga za novim CEO-om je bila uzbudljiva i prepuna nepoznanica. Iako su analitičari predviđali da bi njegovo mjesto mogli zauzeti neki drugi direktori izabran je ovaj 55 godišnji Nizozemac.

Shell, baš kao i ostala poduzeća imaju problema na naftnom tržištu. Rezerve nafte su smanjene, a konkurenti povećavaju proizvodnju. Time im je smanjena zarada jer su troškovi narasli, a cijene su trenutačno u padu kojem se ne vidi kraj. Van Beurden je kemijski inženjer te je primjer kako iz prve ruke odlično poznaje procese u poduzeću. On je naime u Shell-u zaposlen od 1983. godine, a do danas je radio u različitim dijelovima poduzeća te različitim zemljama. Dužnost će preuzeti od siječnja 2014. i pokušati održati Shell u vrijeme kad čitava naftna industrija ima velike izazove, ali je i dalje najveći pokretač ekonomije cijelog svijeta.

Mijenjaju li milenijalci posao češće?

Milenijalci češće mijenjaju posao

Milenijalaci su sve prisutniji na tržištu rada, a ljudski resursi razbijaju glavu kako ih zadržati. Priča se kako milenijalci nisu poželjni radnici jer ne ostaju dugo na jednom poslu. No, je li uistinu tako? Mlađe generacije oduvijek su bile sklone mijenjanju posla. Dijelom iz želje da pronađu sami sebe i posao koji im najbolje odgovara. Dijelom i stoga što im je promjena posla glavni način povećanja plaće. Usporedba dobne skupine od 22 do 29 godina starosti s istom skupinom iz devedesetih iznenađuje. Podaci iz SAD-a pokazuju da milenijalci poslove mijenjaju čak manje nego njihovi vršnjaci u devedesetima. Danas, svaki mjesec njih oko 3% promijeni posao. U devedesetima svakoga je mjeseca 4% njihovih vršnjaka promijenilo posao. No, ovisno gdje se povuče granica među generacijama, milenijalci su danas već najbrojnija generacija ili će to uskoro postati. Samim time predstavljaju realan izazov za menadžere.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.