Ljudski resursi trebaju inovacije

Igor Pureta Igor Pureta

Čak 74% profesionalaca kojima su ljudski resursi područje djelovanja misle da bi ljudski resursi trebali puno više ulagati u inovacije

Inovacije su ključne u traženju talenata

Ljudski resursi su područje u kojem najčešće razmišljamo o ljudima. No, i u tom segmentu poslovanja su potrebne inovacije! Čak 74% profesionalaca kojima su ljudski resursi područje djelovanja smatra da bi njihove tvrtke trebale činiti više na razvijanju inovacija. Posebno u području zapošljavanja i upravljanja talentima. To bi svakako dalo podstrek ekonomiji, a možda povećalo i globalnu mobilnost radne snage.

Globalno istraživanje na tu temu je proveo Futurestep. Pokazalo se da ti stručnjaci smatraju kako je korištenje inovativnih metoda u zapošljavanju ključno za pridobivanje novih talenata. Od toga 42% njih smatra da inovacije treba koristiti radi osiguravanja novih talenata. 33% smatra da inovacije treba koristiti za zapošljavanje rijetkih talenata ili posebnih niša. No, vrlo malen broj njih ima na raspolaganju budžete za razvoj ili istraživanje u tu svrhu. Stoga pate unaprjeđenja poslovanja svojih odjela ljudskih resursa.

Kako su generacije sve više sklone korištenju informatičkih pomagala potrebno je okrenuti se i novim informatičkim medijima. Isto istraživanje nadalje otkriva još nešto. Profesionalne će virtualne ili online zajednice te online zajednice talenata ubuduće biti najutjecajnija metoda zapošljavanja. Potrebno je osmisliti način kako ih osmisliti i oformiti. Nakon njih za zapošljavanje će biti jako važne kampanje putem pametnih telefona. One će omogućavati komunikaciju s talentima i željenim kadrovima u realnom vremenu. Kako Vi dolazite do talenata koji unapređuju Vaše poslovanje?

Neograničeni godišnji odmor

Neograničen godišnji odmor pod nekim ograničenjima

Neograničeni godišnji odmor je lijepa gesta, ako se može koristiti! Iako vjerujem da bi svima nama takav godišnji odmor jednom postao prilično dosadan. Moramo priznati da lijepo zvuči! Neograničeni odmor je nešto što bi svatko poželio kako bi se odmorio i odteretio briga i izazova koji nas okružuju. Sir Richard Branson izbacio je još jednu PR bombu u medije. Izjavio je da njegovi djelatnici od sada mogu uzeti neograničeni godišnji odmor tijekom godine. Ne moraju prije pitati za odobrenje, a njihovi šefovi te slobodne dane ne moraju evidentirati. "Odluku hoće li i kada uzeti slobodno prepustili smo samim djelatnicima", kaže Branson. Moguće je da će ovime smanjiti i stopu nezaposlenosti, ali treba vidjeti o čemu je zaista riječ.

Navodno takva praksa već odlično funkcionira u Netflixu, pružatelju online televizije i filmova. Virgin je za sada testira u svojim poduzećima u Ujedinjenom Kraljevstvu i SAD-u. Primijenit će je i na ostale svoje podružnice ukoliko se pokaže efikasnom. Za sve vas koji ste pomislili kako je to divno evo i objašnjenja. Neograničeni godišnji odmor vrijedi pod pretpostavkom da su djelatnici potpuno sigurni kako su oni i njihov tim pokrili svaki projekt. Uz to njihovo odsustvo ne smije prouzročiti nikakvu štetu poslovanju, ili, naravno, njihovoj karijeri.

Je li godišnji odmor nužan?

Godišnji odmor je nužan

Mnogi se busaju u prsa da im godišnji odmor nije potreban, ali na muci se poznaju junaci :-). Svatko od nas treba odmor, samo ga neki drugačije zovu! U svjetskim statistikama nalazimo kako se radnici u nekim zemljama više odmaraju od drugih. Statistika ima, naravno, više interpretacija, a moguće je da dobar odmor smanjuje i fluktuaciju radne snage. Nedavno je objavljen izvještaj temeljen na istraživanju koje je provelo Society for Human Resources Management. Istraživanje je pokazalo velike razlike između američkog pogleda na godišnji odmor ili slobodne dane, naspram europskog. Naime, čak 48% menadžera ljudskih resursa u Americi tvrdi da su neplanirani izostanci loši za moral ostalih djelatnika pa je upravljanje ljudskim potencijalima iznimno važno. Samo 36% europskih HR menadžera ili tek 31% australskih misli to isto.

Isto tako, čak 61% američkih HR stručnjaka misli da neplanirani izostanci povećavaju stres ostalih djelatnika, dok u Europi to misli njih tek 51%. U SAD-u mnogo djelatnika čak misli da će biti stigmatizirani ako uzmu čitav godišnji odmor. Američki HR stručnjaci su najskloniji vjerovati i da produktivnost pati kada su djelatnici na bolovanju ili na godišnjem. No, isto tako čak 72% njih je izjavilo da je primijetilo trend iznenadnih "bolovanja" petkom ili ponedjeljkom ili prije državnih blagdana. Zanimljivo je, međutim, da nisu napravili korelaciju između nedovoljnog uzimanja godišnjeg odmora i prekomjernog korištenja produženih vikenda uslijed iznenadnih boljki.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.