Menadžer griješi kad recepte primjenjuje doslovno

Igor Pureta Igor Pureta
Menadžer se treba prilagođavati situaciji

Menadžer naravno ne može sve znati, ali zato može primjenjivati tuđe recepte. No ako menadžer primjenjuje recepte doslovno i sam će se naći u kaši.

Menadžer naravno ne može sve znati, ali zato može primjenjivati tuđe recepte. No ukoliko menadžer primjenjuje recepte doslovno i sam će se naći u kaši! I kad su u knjizi detaljno opisani savjeti za bolji rad, menadžer treba sagledati potrebe i novo znanje prilagoditi situaciji.

Svakog dana od ranog jutra do kasne večeri na svim televizijskim programima nekoliko puta možemo naučiti skuhati barem jedno jelo. Uz to, upravo su počele prijave za novu sezonu natjecanja u kuharskom majstorstvu na jednom od naših televizijskih programa. U žiriju su veliki majstori kuhanja koji svoje umijeće pokazuju u toj emisiji i u nekom od poznatih restorana. Neki od njih potpisuju i knjige s receptima! Njihovom kupnjom dobivamo ključ malih tajni kuhanja i nadu da i mi možemo kuhati poput njih.

Uz veliku popularnost takvih emisija pretpostavljam da su njihove knjige recepata pravi hit. Rekli bismo da se prodaju poput halve. Ipak, kad mi krenemo kuhati slijedeći njihove upute, obično se pokaže, da s receptima nešto nije u redu. Te knjige s receptima velikih majstora kuhinje su, na neki način, poput knjiga iz menadžmenta za menadžere. Naoko je sve jednostavno i jasno, ali kad dođe do primjene, stvar se značajno komplicira.

Menadžer razumije da je svaka situacija drugačija

Stručnjaci znaju svoj posao no pisanje knjiga najčešće ne ulazi u usko područje njihovih sposobnosti. Poslovi koje rade svakodnevno zahtijevaju puno razgovara sa njihovim klijentima. Zahtijevaju i stalno smišljanje novih strategija za rješavanje njihovih problema i upravljanje promjenom. Pisanje se, u najvećem broju slučajeva, ograničava na e-poštu i poneki izvještaj. Niti u jednom od njih oni ne prenose svoje znanje niti opisuju što rade. Oni daju kratke upute što drugi trebaju raditi. Osim toga, kad je netko u nekom području stručnjak, pri opisivanju svog posla obično se služi stručnim izrazima. Te pojmove čitatelji rijetko susreću, a pisci zanemare i osnovne dijelove procesa, jer im se čini da su svima poznati.

Kad stručnjak obavlja posao koristi se najboljim znanjima koje je prikupio te isprobao u svojoj karijeri i postigao osobni uspjeh. Oko sebe ima vrstan tim sastavljen od osoba koji su i sami stručnjaci za pojedina područja vođenja i upravljanja. On koristi najbolje poslovne alate za rješavanje nekog određenog problema za čije korištenje je potrebno posebna edukacija. Mi, pak, sve radimo sami ili uz pomoć ljudi koji znaju još manje od nas. Znanje i alate za koje mislimo da mogu biti korisni za nas i poduzeće tražimo na mreži svih mreža. One na koje padne izbor koristimo po osjećaju i o njima učimo tijekom korištenja.

Menadžer se prilagođava situaciji

Čak i kad stručnjak opiše postupak u detalje i vidimo da se možemo snaći u njegovim savjetima i prijedlozima, potrebno sagledati potrebe i novo znanje prilagoditi našoj situaciji. Svako kuhanje i svako vođenje je ovisno o situaciji, koju je prvenstveno potrebno dobro razumjeti. Tek onda odabrati pravi alat za nju. Čini mi se da knjige većinom, bile one o kuhanju ili o vođenju, zanemaruju upravo taj segment prilagođavanja situaciji. Zato recepte pišu isključivo s jednim načinom izvođenja i mogućim ishodom.

Knjige o kuhanju, kao i knjige o upravljanju i vođenju, svakako treba čitati. No, u primjeni njihovih recepata menadžer treba znati da su improvizacija, prilagodba, promjena i povratne informacije sastojci bez kojih će zadatak biti samo djelomično ili teško ispunjen, bez obzira koliko je dobra prezentacija novih tehnika i znanja u knjizi.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.