Menadžer se postaje vježbom

Igor Pureta Igor Pureta

Voljeli bi da se menadžer rađa. Tako bi se riješili muke rada na sebi. Nisu svi te sreće pa smo veseli da se biti menadžer može naučiti.

Biti menadžer se može naučiti.

U knjizi The Character-Based Leader: Instigating a Revolution of Leadership One Person at a Time Susan Mazza objašnjava kako se lider postaje vježbom, baš poput bilo kojeg drugog zanata ili sporta. Naravno, odgovornost je pojedinca hoće li vježbati i s kojim ciljem. Također napominje da se vježbanjem liderskih vještina ujedno izgrađuje i pronicavost. Razni su načini kako možemo trenirati pronicavost i oštroumnost. Jedan je tako da izražavamo svoje mišljenje, čak i kada je to nepopularno. Lider traži prilike kada će nešto izreći na odgovarajuć način, bilo čvrsto i odlučno ili diplomatski. Isto tako, lider uvijek razmišlja o globalnoj slici, zauzimajući se protiv nepravde ili preuzimajući osobno određenu ulogu u tom procesu.

Lider svakoj situaciji pristupa promatrajući na koji način može doprinijeti i učiniti razliku i po tome se voditelj prepoznaje. Pokažite da razumijete globalne ciljeve vašeg tima ili organizacije te ciljeve koji stoje iza trenutačnih zahtjeva. Promatrajući svijet oko sebe u svakodnevnim interakcijama, uočavate li neki problem koji bi trebalo riješiti? Možete li pronaći bolji način da zajednički nešto riješite ili učinite? I konačno, morate biti autentični jer ljudi nemaju povjerenja u osobe koje nisu dosljedne svojim uvjerenjima ili koje se s drugima povezuju na površan način.

Menadžer novog doba

Menadžer Google  je menadžer novog doba

Novi glavni menadžer Googlea, Indijac Sundar Pichai, možda je primjer novog tipa menadžera. Pichai je u Google stigao 2004., uoči izdavanja Googleovih dionica, kao voditelj proizvoda. U to vrijeme nije uopće bio smatran potencijalnim nasljednikom za čelnu poziciju. Umjesto njega navodila su se imena Marisse Mayer ili Susan Wojcicki, a njegova odgovornost prema poslu i uspjeh Google Chroma, za čiji je razvoj bio odgovoran, zaslužan je za njegovu novostečenu reputaciju. No, njegov je uspon naročito potpomognut njegovim načinom ophođenja s ljudima. Kolege kažu da nikada nije pokušavao ukrasti uspjehe drugih, već je svoje ciljeve promicao tihim zagovaranjem.

Također kažu da ima vrlo čvrste i jasne stavove u kojem bi se smjeru proizvodi trebali razvijati. Istovremeno pruža priliku drugima da izraze svoja mišljenja prije nego što on sam izrazi svoje. Opisuju ga kao vrlo direktnog čovjeka dobrih uvida, koji je izvrstan u upravljanju odnosima. Wall Street je odao priznanje Pichaiju tako što su dionice porasle za čak 7% u satima nakon objave njegovog imenovanja.

Menadžer svijet gleda drukčije

Menadžer svijet gleda drugčije

Teško je nekoga naučiti kako da bude lider, ali uvijek je pravi trenutak za odluku da to postanemo. Eric J. McNulty, direktor istraživanja u National Preparedness Leadership Initiative, objasnio je tri ključne promjene mentalnog sklopa koje potencijalni lider mora postići kako bi dalje razvijao svoj kapacitet i sposobnost razmišljanja. Prva je promjena u razmišljanju od linearnog ka kompleksnom. Iako su upravljački sustavi i procesi često linearni, leadership zahtijeva nijansiraniji pogled na svijet jer uključuje ljude. Čim je u sustav uključen ljudski element, on postaje složen, prilagodljiv i dinamičan jer slični inputi mogu dati vrlo različite ishode. Druga je promjena sa statičnog fokusa na dinamičan. Jednom kad prihvatite da djelujete u dinamičnom i promjenjivom okruženju, počnete shvaćati da statični ciljevi imaju svoja ograničenja. Kao lider konstantno se morate preispitivati kako biste bili sigurni da ste odredili prave ciljeve koji ne obuhvaćaju samo financijska mjerila, već i svrhu.

Kada steknete jasan uvid o svrsi, vrijednostima i uspješnosti, potičete agilnost kroz čitavo poduzeće. I konačno, treća promjena mentalnog sklopa je s njih na vas. Ne očekujte da vam vaše poduzeće kaže kako se trebate razvijati kao lider, već preuzmite odgovornost za vlastiti razvoj. Upitajte se što vi možete učiniti da poboljšate vlastite sposobnosti i kapacitet vođenja. Što sami činite da pomaknete svoje granice i testirate svoja ograničenja?

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.