Menadžment napustio godišnje ocjene

Igor Pureta Igor Pureta

Godišnje ocjene sve donedavno je menadžment doživljavao kao odličnu priliku za ocjenjivanje radnika, a sada ih sve više zamjenjuju novim postupcima.

Menadžment napušta godišnje procjene

Godišnje ocjene sve donedavno je menadžment doživljavao kao odličnu priliku za ocjenjivanje radnika. No, ponekad za to ocjenjivanje niste sigurni je li usmjereno na rezultat ili na ljude pa se cijeli postupak doživljava površnim. Čini se da su poduzeća počela shvaćati da imati proces i obrazac nije dovoljno da bi feedback, kao važan dio upravljanja kompetencijama, zaživio. Uz to mnoga poduzeća shvaćaju da je feedback potrebno davati i češće nego jednom godišnje. Stoga je potrebna promjena, a prilikom svake promjene bitno je osigurati strukturu koja će tu promjenu podržati. Poduzeće Booking.com odlučilo je 2015. kreirati samoupravljačke timove unutar IT odjela kako bi zaposlenicima olakšali kretanje kroz organizaciju te međusobnu suradnju.

Brzorastuće poduzeće tako ujedno ostaje fleksibilno i brzo se prilagođava na promjene u industriji i kod konkurenata. No otkrili su da unutar samoupravljačkih timova, bez formalnog menadžera ili ljudskih resursa, zaposlenici nisu dobivali povratne informacije od kolega. Posljedično, nisu mogli učiti ni razvijati se. Booking.com je stoga uveo novi sustav ocjenjivanja uspješnosti koji omogućava fluidnije povratne informacije. Model obuhvaća kvartalne ocjene u kojima menadžeri prikupljaju formalne povratne informacije od svih djelatnika. Nakon toga slijede individualni razgovori. Zaposlenici također ne moraju čekati kvartalne ocjene. Mogu i tražiti savjet o svom daljnjem razvoju kad god osjete potrebu. Nakon svega jedne godine ostvarili su porast angažmana zaposlenih od čak 42%. 93% zaposlenih izjavilo je kako im je novi proces pružio veće mogućnosti učenja.

Projekt spaja društvenu odgovornost i profit

Menadžment spaja projekte i profit

Projekt samozapošljavanja se gotovo svakodnevno mota po glavi svakom od nas. Ipak malo tko se na taj korak i odluči zbog različitih prepreka od kojih su najzastupljenije one koje sami stvaramo u svojoj glavi. Prema jednom istraživanju čak tri od deset Brazilaca privlači ideja da postanu poduzetnici. Trend je proizašao, kao i u mnogim drugim zemljama, iz gospodarske krize, porasta nezaposlenosti te stagnacije plaća. U istraživanju provedenom 2015. preko 42% Brazilaca kao motive za poduzetništvo naveli su bolju zaradu i profesionalni razvoj. Ima i onih kojima novac nije osnovni prioritet, već su kreiranje poduzeća vidjeli kao način da osnaže društveno marginalizirane sugrađane.

Myriam Sanchez je svoj projekt realizirala otvaranjem trgovine donjim rubljem za žene koje su prošle mastektomiju grudi. Na ideju je došla nakon operacije sestrične. Nakon što nigdje u Brazilu nije uspjela naći ženstveno donje rublje odlučila je same pokrenuti proizvodnju takvih proizvoda. Sanchez danas osim grudnjaka nudi i majce, kupaće kostime i spavaćice za razne budžete. Njezini proizvodi posebni su po tome što su moderni, ženstveni te modno osviješteni. Sa 66 godina Sanchez vjeruje da je njezina misija oduvijek bila da pomaže drugima i sada to čini svakoga dana. Kada vizija sadržava i društveno odgovorno poslovanje rad je pun zadovoljstva, a klijenti se lakše odlučuju za kupnju.

Projekt budućnosti – svemirski kampus

Nova upravna zgrada za budućnost Applea

U travnju 2017. Apple planira napokon završiti projekt izgradnje novog sjedišta. Otvorit će Campus 2, popularno nazvan spaceship campus. U njegovom je dizajniranju sudjelovao i sam Steve Jobs. Arhitekt German de la Torre, koji je radio na projektu, smatra da mnogi oblici dolaze od Appleovih proizvoda. Čitav prostor kampusa zauzima površinu od skoro 70 hektara. Glavna zgrada, četverokatnica u obliku prstena, u potpunosti je presvučena najvećim panelima zaobljenog stakla na svijetu. Time je zaposlenicima omogućeno da gledaju van s obje strane prstena. U krugu kampusa također se nalazi oko 3 kilometra staza za hodanje i trčanje, voćnjak, livada i jezerce.

Bit će posađeno 7.000 stabala, između ostaloga i voćnjaci marelica koji su izvorna kultura u tom kraju. Za opuštanje i aktivnosti koje pospješuju fokus, djelatnicima je na raspolaganju i fitness centar koji se prostire na 9.000 m2. U čast legendarnog osnivača, dvorana s 1.000 sjedećih mjesta smještena na vrhu brežuljka zvat će se Steve Jobs Theater. Apple za kampus namjerava koristiti alternativne izvore energije. To je dio obećanja da će u svojim prostorima koristiti 100% obnovljivu energiju. A glavna zgrada će zahvaljujući prirodnoj ventilaciji 75% vremena godišnje biti bez hlađenja ili grijanja.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.