Menadžment od farme do stola mobilnom aplikacijom

Igor Pureta Igor Pureta

Menadžment je važan u razvoju poduzeća. Vlasniku osigurava povrat od ulaganja i da u poduzeću stvori konkurentsku prednost za borbu s konkurencijom.

Menadžment farme unapređuje se mobilnim aplikacijama

Menadžment je jako važan u razvoju poduzeća, najprije zato što treba vlasniku osigurati povrat od ulaganja, a zatim i da u poduzeću stvori konkurentsku prednost za borbu s konkurencijom. A konkurentska prednost je jedan od temelja uspjeha poduzeća. U današnje, digitalno, doba sve češće vidimo korištenje aplikacija za pametne telefone kojima menadžment to i uspijeva. Sweetgreen je američki lanac restorana osnovan 2007. s ciljem pružanja ukusne i zdrave hrane od lokalnih farmera. A u siječnju ove godine ažurirali su svoju aplikaciju te klijentima omogućili da naručuju, plaćaju te biraju vrijeme preuzimanja putem mobitela. Potrošači mogu birati između više od 60 sastojaka kako bi sastavili svoja jela, a odmah dobivaju i podatke o prehrambenim vrijednostima. Aplikacija prati i nagradne bodove te integrira podatke o kalorijama s Apple Health aplikacijom. Kako bi mogli prihvatiti povećni broj online narudžbi, koje za sada predstavljaju 30% prodaje, redizajniraju i svoje restorane.

Povećavaju broj linija za pripremu hrane te posebne pultove za preuzimanje narudžbi kako bi mobilnim klijentima omogućili potpuno zaobilaženje kase. Dizajner Yves Béhar kreirat će im i novu biorazgradivu posudu koja će ujedno eliminirati neke korake u procesu pripreme hrane. Sweetgreen ima i program Sweetgreen in schools kroz koji djecu educiraju o zdravim prehrambenim navikama, značaju vježbanja i održivosti.

Osigurajte uspjeh svoje crowdfunding kampanje

Dobar menadžment osigurava uspjeh

Što god da radimo, radimo to kako bi bili ostvareni rezultati i kako bismo postigli uspjeh. Crowdfunding nam danas otvara širom vrata ka nebrojenim prilikama uz pomoću kojih se lakše možemo pribiližiti takvom cilju. Iako su vrlo popularne crowdfunding platforme ne jamče uspjeh usprkos mogućnostima koje pružaju svima koji žele prikupiti novac. Da bi sve funkcioniralo što bolje bitno je dobro osmisliti crowdfunding kampanju i to ne samo oko ideja koje želimo ostvariti već oko toga kako ćemo potencijalne ulagače i kupce privući upravo toj ideji. Možda će vas iznenaditi, no pri tome je posebno bitno aktivirati sva već postojeća poznanstva. Prije početka kampanje treba pažljivo promisliti i napraviti temeljite liste svih osoba koje biste mogli obavijestiti o vašoj kampanji. Uključite i one ljude koje niste mislili uključiti, nikoga nemojte izostaviti. Pošaljite im obavijest o svojoj kampanji i cilju te potaknite svoje kontakte da proslijeđuju informaciju dalje.

Budite pritom kreativni kako biste ih potaknuli i inspirirali. A kada ostvarite svoj cilj, nemojte zaboraviti na sve one koji su vas podržali tijekom kampanje. Izrazite im vašu zahvalnost, kontaktirajte svakog ponaosob, te ih potom redovno obaviještavajte o napredovanju vašeg startupa. Jer oni su vaši potencijalni budući klijenti! Jeste li vi kada pokrenuli prikupljanje novaca za neki projekt ili sudjelovali u crowdfunding kampanji?

Estonski projekt za djecu budućnosti

I u Estoniji klinci već od prvog razreda osnovne škole uče programirati! Zaklada Tiger Leap pokrenula je još 2012. pilot projekt nazvan ProgeTiiger, namijenjen učenicima osnovnih škola. Estonija, sa svega 1,3 milijuna stanovnika, zemlja je porijekla Skypea te jedna od prvih zemalja koja je imala potpuno elektroničku upravu. Njihov put u zajednicu kojoj digitalna revolucija više i nije revolucija već evolucija nastavlja se i ovim projektom. Pilot projekt ProgeTiiger temeljen je na javno-privatnom partnerstvu te je od države dobio svega 70.000 eura za pokretanje. Ostatak sredstava donirala su poduzeća iz informatičkog sektora. Sredstva su bila upotrijebljena za nastavne materijale te za obuku učitelja. Prve godine projekt je bio pokrenut u odabranim osnovnim školama. Nakon inicijalne faze, javne škole mogle su odabrati žele li nastaviti sudjelovanje u programu.

Učenjem djece kako programirati, na neki ih se način uči i logici. Očito je da u Estoniji javno-privatno partnerstvo kao pojam znači puno više nego kod nas. Uz to, izgleda da javno-privatno partnerstvo može utjecati na znanje koje djeca stiču bez ozbira na kurikulum koji je na snazi. Također, novim programom želi se Estoniju učiniti predvodnicom među zemaljama istočne Europe u području razvoja informatike, a čini se da im mi u tome nećemo smetati.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.