Ministru nedostaje vizija

Igor Pureta Igor Pureta

I dok mnoge zemlje žele privući što bolje studente nadajući se da će ostati kod njih i pridonijeti napretku, vizija ministra Javida je drugačija.

Organizacijsk kultura prihvaća različitost

I dok mnoge zemlje žele privući što bolje studente nadajući se da će ostati kod njih i pridonijeti napretku, vizija ministra Javida je drugačija. Svjedoci smo da Hrvatsku ovih dana mnogi studenti napuštaju. Njihova vizija je da je izvan Hrvatske situacija bolja, lakša i jednostavnija za uspjeh i vjeruju da će ta prilika lakše biti iskorištena negdje drugdje. Oni koji ostaju zabrinuto to promataraju bojeći se kako ćemo ostati bez najboljih ljudi koji su školovanje završili u Hrvatskoj. U Velikoj Britaniji rasprava se vodi trebaju li strani studenti po završetku studija napustiti zemlju ili bi ih Velika Britanija ipak trebala zadržati. Strani studenti predstavljaju skoro sedam milijardi prihoda za britansko gospodarstvo! Naravno da su stoga itekako dobrodošli na njihovim prestižnim sveučilištima.

No vizija britanskog ministra Sajid Javida je kako strani studenti (osim EU studenata) po završetku studija trebaju napustiti Veliku Britaniju. Postoje i oni u Velikoj Britaniji koji smatraju kako bi za njihovu zemlju to bio gubitak. Oni žele da se stranim studentima omogući ostanak upravo stoga što je Britanija već u njih uložila i educirala ih. Dok Velikoj Britaniji istovremeno nedostaje kvalificiranih stručnjaka u raznim granama, ne žele izgubiti te mlade inteligentne ljude s međunarodnim iskustvom.

Snovi u istoj zgradi

Organizacijska kultura je tolerantna

Prije osam godina arheolozi su kopajući na jednom parkiralištu u Berlinu otkrili nekoliko slojeva arheoloških ostataka. Radilo se o crkvi koja je prvi put bila izgrađena u 13. stoljeću te zatim tijekom stoljeća devastirana i ponovno građena, sve dok u II. svjetskom ratu nije potpuno uništena. Vjerodostojnici crkve, koja je vlasnik zemljišta, zapitali su se što žele dati natrag svome gradu. Što je to što trenutno najviše trebamo? I odlučili su sagraditi the House of One – crkvu, sinagogu i džamiju na jednom mjestu. Sve je počelo od jednostavne ideje da se ljude različitih religija okupi na jednom mjestu, možda samo da sjednu zajedno, jedu i pričaju. No, odlučili su napraviti korak dalje. Rabin, imam i svećenik udružili su se i objavili natječaj za zgradu koja će istovremeno obuhvaćati svete prostore za židove, muslimane i kršćane.

Svaka vjera imat će svoj prostor jednake veličine, ali će postojati i zajednički središnji prostor. I svi ulaze kroz jedna vrata. Nešto slično već se gradi u SAD-u, Nebraski. Tamo će sinagoga, crkva i džamija biti jedna do druge dok je u Švicarskoj 2014. otvorena zgrada koja je dom osam različitih religija. Snovi o zajedničkom životu možda postanu i stvarnost.

Jednorozi su među nama

Jednorozi su ponovno popularni

Znate li što su jednorozi? Ne, oni nisu samo mitološka bića, nego tehnološka poduzeća procijenjena na iznad milijardu dolara. I dok SAD još uvijek vodi u broju jednoroga, a Silicon Valley je njihovo svjetsko središte i glavno mjesto rođenja, Europa se počinje buditi. Samo 2014. na starom je kontinentu rođeno 13 novih jednoroga. Primjeri su francuski BlaBlaCar za dijeljenje vožnji automobilom ili nizozemski Adyen za platne transakcije. No, Velika Britanija prednjači na starom kontinentu. U posljednjih 15 godina iznjedrila je više start-upa koji su dosegli milijarderske proporcije nego njeni najbliži konkurenti Švedska, Njemačka i Rusija zajedno. Tehnološki sektor privlači izuzetno puno ulagača. Samo između 2005. i 2014. privukao je u Veliku Britaniju 1009 direktnih stranih ulaganja, što je skoro 17% ukupnih ulaganja u zemlje EU-a. Rast tog sektora i dalje se ubrzava stvarajući tisuće poduzeća i radnih mjesta. Britanija je očito stvorila okruženje koje je sposobno podržavati takva ulaganja.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.