Misli naše svagdašnje ili kako preuzeti kontrolu nad svojim životom

Ramiro Ramiro
Pogled-s-vrha

Naše misli usmjeravaju naša djela pa je iznimno važno da nam misli budu pozitivne i usmjerene na rješenja umjesto na probleme. Iznimno je važno spriječiti da nas negativne misli obuzmu jer si time smanjujemo učinkovitost te mogućnost djelovanja i uspjeha!

Koliko puta ste pomislili: „Ja nikako ne mogu pronaći zajednički jezik s kolegom iz drugog odjela! Zapravo, nikad nisam bio dobar u odnosima s drugima!“? Koliko puta ste sami sebi rekli kako nikada nećete biti dovoljno samopouzdani da riješite nešto što vam već duže vremena smeta? A koliko puta ste pomislili da ne možete riješiti neku situaciju, jer za to jednostavno nemate sposobnosti? Svi se ponekad suočimo s navedenim razmišljanjima te smo već iskusili kako ona mogu rezultirati lošim osjećajima – nezadovoljstvom, ljutnjom, razočaranošću (i u sebe i u druge), krivnjom i sl. Upravo ove misli nas, najčešće bez našeg znanja (nesvjesno), potiču da stvorimo dojam da nemamo utjecaja na svoju okolinu, jer se sve događa neovisno o nama i da smo zbog toga - bespomoćni.

Nekima se ove misli događaju češće, a nekima rjeđe, no ono što nam je svima zajedničko jest – one utječu na naše emocionalne reakcije i ponašanje. Zato je važno znati kako ih ukloniti ili barem smanjiti njihovu jačinu. Važno je upoznati se s procesom upravljanje emocijama. Zato je važno prihvatiti da se pozitivne misli kao što je zahvalnost mogu steći vježbanjem!

Zašto nam se ove negativne misli uopće događaju?

Iako bismo vrlo lako mogli pomisliti da jednostavno „upadamo“ u neke loše situacije s kojima se ne možemo nositi, istina je upravo suprotna. Hoćemo li se osjećati dobro ili loše ne ovisi toliko o samoj situaciji u kojoj smo se našli, već upravo o onome što mi mislimo o njoj. Ako o nekoj situaciji mislimo na negativan način, onda će i naš osjećaj u vezi situacije biti negativan, i obratno. Primjerice, netko situaciju u kojoj ga šef kudi u vezi pogreške na poslu može interpretirati skoro pa kataklizmično - „Grozno! Zeznuo sam! Nikad nisam ni bio nadaren za ovaj posao! Ja ga ne zaslužujem jer sam glup!“. No, s druge strane, netko tu istu situaciju može interpretirati na način: „U redu, ovo je samo povratna informacija na temelju koje ću nešto naučiti. Drugi put neću ponoviti istu pogrešku. Svi koji nešto rade, u jednom trenutku pogriješe. Ostale poslove obavljam odlično i šef je zadovoljan.“.

Za takve situacije je potrebno kontrolirano upravljanje emocijama. Trebamo biti spremni podnijeti bol odricanja od vlastite zone udobnosti jer ono što se kod nas događa jest da situacije u većini slučajeva interpretiramo na temelju samo nekoliko detalja. Tada na temelju njih o cijeloj situaciji stvaramo negativno mišljenje. Često razmišljamo u terminima katastrofe, odnosno da se situacija nikad neće promijeniti te da će loše stanje zauvijek trajati. Naravno, to kod nas izaziva raznorazne loše osjećaje koji nas sprečavaju da napravimo nešto konstruktivno te se obično nađemo u vrtnji u krug između situacije, našeg viđenja iste te lošeg osjećaja. Nakon nekog vremena, imamo osjećaj samoće te manjka kontrole nad svojim životom. Imamo dojam da nas uvijek u životu prati neka „nesreća“ na koju ne možemo utjecati i osjećamo se bespomoćno. Sjetite se koliko puta ste sami sebi rekli: „Samo se meni ove stvari mogu dogoditi!“. Naravno, ovim mislima sami sebi šaljemo poruku da nikad nećemo „doći na zelenu granu“ s problemima i ostvariti nešto stvarno dobro.

Je li upravljanje emocijama uistinu korisno?

Upravljanje emocijama važan je aspekt mentalnog zdravlja i dobrobiti. Emocije su prirodna i normalna ljudska iskustva, ali kada se onemogući upravljanje emocijama, mogu dovesti do negativnih posljedica kao što su tjeskoba, depresija, pa čak i fizički zdravstveni problemi. Iako ne postoji jedinstveni recept za sreću, učenje kako učinkovito raditi upravljanje emocijama presudno je za održavanje dobrog mentalnog i tjelesnog zdravlja. Emocije imaju značajan utjecaj na naše ponašanje, a naposljetku i na naše odluke. Zbog toga je bitno znati kako upravljanje emocijama funkcionira, kako one ne bi upravljale nama. Emocije mogu biti blage, intenzivne ili bilo gdje između. Intenzitet emocija može ovisiti o situaciji i osobi. Ne postoje dobre ili loše emocije, ali postoje dobri i loši načini izražavanja emocija. Učenje izražavanja emocija na prihvatljiv način je važna vještina. Jednom kada prepoznamo svoje emocije, bit će nam ih lakše razumjeti i verbalizirati te naučiti upravljanje emocijama.

Kad prolazimo kroz teške situacije, upravljanje emocijama može biti smanjeno. U stanju umora i stresa skloni smo reagirati impulzivno i s manje empatije, osjećati kao da smo prepušteni na milost i nemilost svojih emocija. Sljedeći put kada osjetite ljutnju ili strah, sjetite se da možete odabrati kako ćete reagirati. Jer prepuštanje strahu može sabotirati vaše upravljanje emocijama. Upravljanje emocijama se uči i razvija. Upravljanje emocijama je važno i kada sami sebe kritiziramo za nešto što nismo dobro napravili. Ovdje je upravljanje emocijama važno jer osoba treba biti objektivna prema svojim uspjesima i neuspjesima. Jedna situacija koja nam otežava upravljanje emocijama jest manjak energije. Prvo je važno dobro se odmoriti. Općenito je vrlo važno razmišljati i biti svjestan svoje energije kako nam upravljanje emocijama ne bi predstavljalo problem. Odmorni, smireni i opušteni bolje ćemo lakše upravljati emocijama pa se svakako treba potruditi da takvi i budemo tijekom dana.

Metode koje nam mogu pomoći

Jedan učinkovit način upravljanja emocijama je svjesnost da se potrebno trajno zaljubiti u sebe i život. Tehnike svjesnosti kao što su duboko disanje, meditacija i joga mogu pomoći u smirivanju uma, smanjenju stresa i poboljšanju općeg blagostanja. Drugi način upravljanja emocijama je pomoću samorefleksije i razvijanja samosvijesti. Razumijevanjem vlastitih misli i osjećaja možemo naučiti identificirati i razumjeti što pokreće određene emocije te razviti strategije za bolje suočavanje s njima i bolje upravljanje emocijama. To može uključivati ​​vođenje dnevnika, terapiju ili čak razgovor s prijateljem od povjerenja ili članom obitelji.

Upravljanje emocijama  uključuje strategije poput dubokog disanja, progresivnog opuštanja mišića i vizualizacije. Ove tehnike mogu pomoći u smanjenju osjećaja tjeskobe, ljutnje i drugih negativnih emocija. Kognitivno-bihevioralna terapija (KBT) je vrsta psihoterapije koja može biti učinkovita u upravljanju emocijama. KBT se temelji na ideji da su naše misli, emocije i ponašanja međusobno povezani i da promjena naših misli može promijeniti naše emocije i ponašanja. KBT može pomoći pojedincima da nauče kako izazvati i promijeniti negativne obrasce mišljenja koji pridonose emocionalnim problemima i razviti pozitivnije i učinkovitije načine suočavanja.

Drugi važan aspekt upravljanja emocijama je briga o sebi. To uključuje brigu o vlastitoj tjelesnoj, emocionalnoj i mentalnoj dobrobiti. Briga o sebi može uključivati ​​redovitu tjelovježbu, zdravu prehranu, dovoljno sna i bavljenje aktivnostima koje donose radost i opuštanje.

Kako sam sebi pomoći?

Ključ preuzimanja kontrole nad svojim (negativnim) mislima jest upravo u tome da pokušamo sagledati situaciju iz više kutova i na taj način upravljati emocijama. To je temelj racionalnog razmišljanja, odnosno načina kako preuzeti odgovornost i suočiti se s istinom, koliko god ponekad bila neugodna. Ako situaciju sagledamo kroz nekoliko prizmi, veća je vjerojatnost da ćemo dobiti relevantniju sliku te na temelju nje donijeti bolje i učinkovitije zaključke, koji će za nas same biti korisniji te dovesti do boljih osjećaja i kvalitetnijeg upravljanje emocijama. Postoji elegantan način kako to možemo učiniti, a to je kroz postavljanje sljedećih pitanja:

Što je ovu situaciju uzrokovalo? Što je u ovoj situaciji bilo dobro? Što je moglo biti bolje? Kako sam mogao postupiti? Kako sam prije postupao u sličnim situacijama? Što je pomoglo, a što odmoglo? Kako još mogu gledati na ovu situaciju? Što sam iz ovog iskustva naučio? Koji mi je, zapravo, cilj? Što mi je važno? Što ću odsada raditi drugačije? Upravljam li svojim emocijama i je li takvo upravljanje emocijama učinkovito?

Primjerice, ako mislimo da nikad nećemo biti dobri u svom poslu jer nam šef ukazuje kako bismo mogli napisati izvještaj na ponešto drugačiji način, bilo bi dobro tu misao provjeriti kroz postavljanje navedenih pitanja prije nego ovaj zaključak „uklešemo u kamen“. To je najefikasniji način da stavimo svoje negativne misli pod kontrolu i da pokušamo racionalno odlučiti jesu li one istinite ili ne. Na taj način mi postajemo gospodari svojih misli, umjesto obratnog slučaja.

Stvari, uostalom, nisu uvijek onakve kakve nam se na prvu čine…

…, o čemu svjedoči priča nepoznatog autora:

Dva su anđela na svom putu zastala prenoćiti u kući neke bogate obitelji. Gazda je bio grub prema njima pa im nije niti dopustio da spavaju u gostinjskoj sobi, već ih je smjestio u podrum. Dok su u jednom kutu pripremali na podu ležaj, stariji anđeo ugleda neku rupu u zidu i – popravi je. Kad ga je mlađi anđeo upitao zašto to čini, stariji mu odgovori: "Stvari nisu uvijek onakve kakvima se čine." Iduće noći anđeli stignu na konak u kuću siromašna, ali neobično gostoljubiva seljaka i njegove žene. Netom su postali roditelji, pa je u kući uz plač malog djeteta vladala ljubav i toplina. Nakon što podijeliše skromnu večeru, seljak ponudi došljacima da prenoće u njegovoj postelji – kako bi se dobro odmorili. Rano ujutro anđeli se spreme na put, a seljak i njegova žena s djetetom na grudima ostadoše u suzama: njihova jedina krava čije im je mlijeko bilo jedini izvor prihoda – te je noći uginula. Mlađi anđeo je bio bijesan! Upitao je starijega kako je mogao dopustiti da se takvo što dogodi. "Onaj prvi čovjek je imao sve, a još si mu i pomogao. Ovi nisu imali skoro ništa, a i to su bili spremni s nama podijeliti, a ti si dopustio da im ugine krava!"

"Stvari nisu uvijek onakve kakvima se čine – odgovori stariji anđeo. U onoj rupi u podrumu bilo je zlato. Zatvorio sam ju i onaj pohlepni čovjek neće nikad pronaći to zlato. – A dok smo spavali u seljakovoj postelji, anđeo smrti je došao po njegovo netom rođeno dijete. Umjesto djeteta, dao sam mu da odnese kravu. Stvari nisu uvijek onakve kakvima se čine."

Svijet je uostalom mnogo zanimljiviji kad sagledamo sve njegove strane umjesto samo nekih, jer nam se tako otvaraju novi vidici, stvaraju pozitivne misli i potiču dobre emocije! Potiču nas na upravljanje emocijama! Stoga vam želim mnogo hrabrosti, znatiželje i sanjarskog pogleda u sagledavanju svih njegovih čari!

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.