Misli naše svagdašnje ili kako preuzeti kontrolu nad svojim životom

Ramiro Ramiro
Pogled-s-vrha

Naše misli usmjeravaju naša djela pa je iznimno važno da nam misli budu pozitivne i usmjerene na rješenja umjesto na probleme. Iznimno je važno spriječiti da nas negativne misli obuzmu jer si time smanjujemo mogućnost djelovanja i uspjeha!

Koliko puta ste pomislili „Ja nikako ne mogu naći zajednički jezik s kolegom iz drugog odjela! Zapravo, nikad nisam bio dobar u odnosima s drugima!“? Koliko puta ste sami sebi rekli kako nikada nećete biti dovoljno samopouzdani da riješite nešto što vas već duže vremena tišti? A koliko puta ste pomislili da ne možete riješiti neku situaciju, jer za to jednostavno nemate sposobnosti? Svi se ponekad suočimo s navedenim razmišljanjima te smo već iskusili kako ona mogu rezultirati lošim osjećajima – nezadovoljstvom, ljutnjom, razočaranošću (u sebe i u druge), krivnjom i sl. Upravo ove misli nas, najčešće mimo našeg znanja, potiču da stvorimo dojam da nemamo utjecaja na svoju okolinu, jer se sve događa mimo nas i da smo zbog toga - bespomoćni.
Nekima se ove misli događaju češće, a nekima rjeđe, no ono što nam je svima zajedničko jest – one utječu na naše emocionalne reakcije i ponašanje. Zato je važno znati kako ih ukloniti ili barem smanjiti njihovu jačinu.

Zašto nam se ove negativne misli uopće događaju?

Iako bismo vrlo lako mogli pomisliti da jednostavno „upadamo“ u neke loše situacije s kojima se ne možemo nositi, istina je upravo suprotna. Hoćemo li se osjećati dobro ili loše ne ovisi toliko o samoj situaciji u kojoj smo se našli, već upravo o onome što mi mislimo o njoj. Ako o nekoj situaciji mislimo na negativan način, onda će i naš osjećaj u vezi situacije biti negativan, i obratno. Primjerice, netko situaciju u kojoj ga šef kudi u vezi pogreške na poslu može interpretirati skoro pa kataklizmično - „Grozno! Zeznuo sam! Nikad nisam ni bio nadaren za ovaj posao! Ja ga ne zaslužujem jer sam glup!“. No, s druge strane, netko tu istu situaciju može interpretirati na način „U redu, ovo je samo povratna informacija na temelju koje ću nešto naučiti. Drugi put neću ponoviti istu pogrešku. Svi koji nešto rade, u jednom trenutku pogriješe. Ostale poslove obavljam odlično i šef je zadovoljan.“.

Ono što se kod nas događa jest da situacije u većini slučajeva interpretiramo na temelju samo nekoliko detalja te na temelju njih o cijeloj situaciji zaključujemo negativno. Često razmišljamo u terminima katastrofe, odnosno da se situacija nikad neće promijeniti te da će loše stanje zauvijek trajati. Naravno, to kod nas izaziva raznorazne loše osjećaje koji nas sprečavaju da napravimo nešto konstruktivno te se obično nađemo u vrtnji u krug između situacije, našeg viđenja iste te lošeg osjećaja. Nakon nekog vremena, imamo osjećaj samoće te manjka kontrole nad svojim životom. Imamo dojam da nas uvijek u životu prati neka „nesreća“ na koju ne možemo utjecati. Sjetite se koliko puta ste sami sebi rekli: „Samo se meni ove stvari mogu dogoditi!“. Naravno, ovim mislima sami sebi šaljemo poruku da nikad nećemo „doći na zelenu granu“ s problemima i ostvariti nešto stvarno dobro.

Kako si pomoći?

Ključ preuzimanja kontrole nad svojim (negativnim) mislima jest upravo u tome da pokušamo sagledati situaciju iz više kutova. To je temelj racionalnog razmišljanja, odnosno načina kako preuzeti odgovornost i suočiti se s istinom, ma koliko nekad neugodna bila. Ukoliko situaciju sagledamo kroz nekoliko prizmi, veća je vjerojatnost da ćemo dobiti relevantniju sliku te na temelju nje donijeti bolje zaključke, koji će za nas same biti korisniji te dovesti do boljih osjećaja. Postoji elegantan način kako to možemo učiniti, a to je kroz postavljanje sljedećih pitanja:
Što je ovu situaciju uzrokovalo? Što je u ovoj situaciji bilo dobro? Što je moglo biti bolje? Kako sam mogao postupiti? Kako sam prije postupao u sličnim situacijama? Što je pomoglo, a što odmoglo? Kako još mogu gledati na ovu situaciju? Što sam iz ovog iskustva naučio? Koji mi je, zapravo, cilj? Što mi je važno? Što ću odsada raditi drugačije?

Primjerice, ako mislimo da nikad nećemo biti dobri u svom poslu jer nam šef ukazuje kako bismo mogli napisati izvještaj na ponešto drugačiji način, bilo bi dobro tu misao provjeriti kroz postavljanje navedenih pitanja prije nego ovaj zaključak „uklešemo u kamen“. To je najefikasniji način da stavimo svoje negativne misli pod kontrolu i da pokušamo racionalno odlučiti jesu li one istinite ili ne. Na taj način mi postajemo gospodari svojih misli, umjesto obratnog slučaja.

Stvari, uostalom, nisu uvijek onakve kakve nam se na prvu čine…

…, o čemu svjedoči priča nepoznatog autora:

Dva su anđela na svom putu zastala da prenoće u kući neke bogate obitelji. Gazda je bio grub prema njima pa im nije niti dopustio da spavaju u gostinjskoj sobi, već ih je smjestio u podrum. Dok su u jednom kutu pripremali na podu ležaj, stariji anđeo ugleda neku rupu u zidu i – popravi je. Kad ga je mlađi anđeo upitao zašto to čini, stariji mu odgovori: "Stvari nisu uvijek onakve kakvima se čine."
Iduće noći anđeli stignu na konak u kuću siromašna, ali neobično gostoljubiva seljaka i njegove žene. Netom su postali roditelji, pa je u kući uz plač malog djeteta vladala ljubav i toplina. Nakon što podijeliše skromnu večeru, seljak ponudi došljacima da prenoće u njegovoj postelji – kako bi se dobro odmorili. Rano ujutro anđeli se spreme na put, a seljak i njegova žena s djetetom na grudima ostadoše u suzama: njihova jedina krava čije im je mlijeko bilo jedini izvor prihoda – te je noći uginula. Mlađi anđeo je bio bijesan! Upitao je starijega kako je mogao dopustiti da se takvo što dogodi. "Onaj prvi čovjek je imao sve, a još si mu i pomogao. Ovi nisu imali skoro ništa, a i to su bili spremni s nama podijeliti, a ti si dopustio da im ugine krava!"
"Stvari nisu uvijek onakve kakvima se čine – odgovori stariji anđeo. U onoj rupi u podrumu bilo je zlato. Zatvorio sam ju i onaj pohlepni čovjek neće nikad pronaći to zlato. – A dok smo spavali u seljakovoj postelji, anđeo smrti je došao po njegovo netom rođeno dijete. Umjesto djeteta, dao sam mu da odnese kravu. Stvari nisu uvijek onakve kakvima se čine."

Svijet je ionako mnogo zanimljiviji kad sagledamo sve njegove strane umjesto samo nekih, jer nam se tako otvaraju novi vidici, stvaraju pozitivne misli i potiču dobre emocije! Stoga vam želim mnogo hrabrosti, znatiželje i sanjarskog pogleda u sagledavanju svih njegovih čari!

Vaš Ramiro tim

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.