Može li osobna promjena poboljšati vaše sposobnosti?

Igor Pureta Igor Pureta

Koliko osobna promjena utječe na vaše sposobnosti i može li upravljanje promjenom biti put do uspjeha? Ustrajte i budite hrabri za osobnu promjenu!

Sposobnosti se poboljšavaju vježbom

Koliko osobna promjena utječe na vaše sposobnosti i može li vam to biti novi put do uspjeha.Većina srednjih i velikih organizacija imaju neki sustav razvojnog programa za radnike koje imaju za cilj poticanje njihove osobne promjene.

Postoji široka lepeza tema koja obuhvaća većinu radnika. Najzanimljivijima se čine programi namijenjeni prepoznavanju i razvijanju budućih voditelja za veće i zahtjevnije uloge. Zanimljivim ih čini sam program. Osobna promjena dešava se pod nadzorom obučenih i stručnih ljudi, ali i mogućnost napredovanja koju takvo obrazovanje implicira. No što ako nas ljudski resursi ili naš, inače, dobar voditelj ili direktor preskoče ili zaobiđu prilikom izbora za uključenje u takav leadership program? Ako ste spremni na promjenu, krenite od pitanja: "Zašto su me zaobišli?"

Prije svega prihvatite to dostojanstveno! Kontrola emocija je već jedan od pokazatelja da se znate nositi sa stresom i neuspjehom.  Konkurencija za takve programe je izuzetna, a prilikom odlučivanja kome će se povjeriti  napredovanje, često puta se sukobljuju interesi raznih grupa.

Za promjenu treba imati hrabrosti

Ako  iskreno vjerujete da su vaše sposobnosti spremne za najveće izazove koje poduzeće može pred vas staviti  važno je da zadržite povjerenje prema nadređenom, bez obzira što radite. Ne odustajete i ne postajete cinični, ironični, čangrizavi. Prilagodiljivost je jedna od ključnih karakteristika za upravljanje promjenom s velikim potencijalom. Vjerujte mi, puno puta sam vidio slične reakcije koje mogu samo još više potkopati vaše napore za poslovnim napredovanjem.

Tražite razgovor na kojem će vam biti upućene povratne informacije o tome koje sposobnosti biste trebali razviti kako biste bili primijećeni. Razgovorom ćete potaknuti vašu osobnu promjenu i rješavanje sukoba prije nego što nastane! Možda ćete ustanoviti da se radi isključivo o percepciji kakvu vaši direktori imaju o vama. Možda nije bilo prilike u kojoj biste mogli pokazati tražene sposobnosti.  Ako to ustanovite, zatražite priliku odmah. Vaša intervencija će potaknuti promjenu koja treba nadvladati otpor od promjena u organizaciji.

Razvijajte vještine i sposobnosti

Možda ste mislili da su važne neke sasvim druge sposbnosti koje vaš voditelj ne primjećuje. To znači da je ovo odlična prilika da saznate koji su interesi vašeg poduzeća.  Važno je znati što poduzeće točno očekuje od onih u kojima je  ključ svog uspjeha u budućnosti. Važno je, kako biste u budućnosti poradili upravo na tim karakteristikama i razvili vještine koje će vas uistinu istaknuti u mnoštvu drugih.

Moguće je da u takvom razgovoru ustanovite da vas je privukla mogućnost osobne promjene i da ne želite biti dio najvišeg rukovodećeg kadra. Možda se od njih traži dosljedno ponašanje koje vas baš i ne bi veselilo poput rada izvan radnog vremena. Striktno upravljanje vremenom, promjena mjesta stanovanja ili nečeg sasvim desetog. Tada ćete puno jasnije znati što želite, a zbog toga ćete se osjećati i bolje i zadovoljnije, neovisno o okolnostima u kojima se nalazite.

A kad nakon takvog razgovora prespavate, možda će rezultat biti potreba da nadopunite i ispravite stvarno postojeće nedostatke vašim sposobnostima. Proširite vaše znanje potrebno za posao koji želite efikasno obavljati. Njih možete početi mijenjati i sami ako kod vas postoji motivacija da postanete bolji, a i vaš osobni coach vam može pomoći da počnete provoditi odluku. 

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.