Može li osobna promjena poboljšati vaše sposobnosti?

Igor Pureta Igor Pureta

Koliko osobna promjena utječe na vaše sposobnosti i može li upravljanje promjenom biti put do uspjeha? Ustrajte i budite hrabri za osobnu promjenu!

Sposobnosti se poboljšavaju vježbom

Koliko osobna promjena utječe na vaše sposobnosti i može li vam to biti novi put do uspjeha? Većina srednjih i velikih organizacija imaju neki sustav razvojnog programa za radnike koje imaju za cilj poticanje njihove osobne promjene.

Postoji široka lepeza tema koja obuhvaća većinu radnika. Najzanimljivijima se čine programi namijenjeni prepoznavanju i razvijanju budućih voditelja za veće i zahtjevnije uloge. Zanimljivim ih čini sam program. Osobna promjena dešava se pod nadzorom obučenih i stručnih ljudi, ali i mogućnost napredovanja koju takvo obrazovanje implicira. No, što ako nas ljudski resursi ili naš, inače, dobar voditelj ili direktor preskoče ili zaobiđu prilikom izbora za uključenje u takav leadership program? Ako ste spremni na promjenu, krenite od pitanja: "Zašto su me zaobišli?"

Prije svega prihvatite to dostojanstveno! Kontrola emocija je već jedan od pokazatelja da znate primijeniti upravljanje stresom i nositi se s neuspjehom. Konkurencija za takve programe je izuzetna, a prilikom odlučivanja kome će se povjeriti napredovanje, često puta se sukobljuju interesi raznih grupa.

Za promjenu treba imati hrabrosti

Ako iskreno vjerujete da su vaše sposobnosti spremne za najveće izazove koje poduzeće može pred vas staviti važno je da zadržite povjerenje prema nadređenom, bez obzira što radite. Ne odustajete i ne postajete cinični, ironični, čangrizavi. Prilagodljivost je jedna od ključnih karakteristika za učinkovito upravljanje promjenama s velikim potencijalom. Prilagodljivost je potrebna da bi se smanjio utjecaj rizika, a menadžer ili poduzetnik svjesno moraju ponekad preuzeti rizik da bi uspjeli. Vjerujte mi, puno puta sam vidio slične reakcije koje mogu samo još više potkopati vaše napore za poslovnim napredovanjem.

Tražite razgovor na kojem će vam biti upućene povratne informacije o tome koje sposobnosti biste trebali razviti kako biste bili primijećeni. Razgovorom ćete potaknuti vašu osobnu promjenu i rješavanje sukoba prije nego što nastane! Možda ćete ustanoviti da se radi isključivo o percepciji kakvu vaši direktori imaju o vama. Možda nije bilo prilike u kojoj biste mogli pokazati tražene sposobnosti. Ako to ustanovite, zatražite priliku odmah. Vaša intervencija će potaknuti promjenu koja treba nadvladati otpor od promjena u organizaciji.

Razvijajte vještine i sposobnosti

Možda ste mislili da su važne neke sasvim druge sposobnosti koje vaš voditelj ne primjećuje. To znači da je ovo odlična prilika da saznate koji su interesi vašeg poduzeća. Važno je znati što poduzeće točno očekuje od onih u koje polaže vjeru svog uspjeha u budućnosti. Važno je, kako biste u budućnosti poradili upravo na tim karakteristikama i razvili vještine koje će vas uistinu istaknuti u mnoštvu drugih.

Moguće je da u takvom razgovoru ustanovite da vas je privukla mogućnost osobne promjene i da ne želite biti dio najvišeg rukovodećeg kadra. Možda se od njih traži dosljedno ponašanje koje vas baš i ne bi veselilo poput rada izvan radnog vremena. Striktno upravljanje vremenom, promjena mjesta stanovanja ili nečeg sasvim desetog. Tada ćete puno jasnije znati što želite, a zbog toga ćete se osjećati i bolje i zadovoljnije, neovisno o okolnostima u kojima se nalazite.

A kad nakon takvog razgovora prespavate, možda će rezultat biti potreba da nadopunite i ispravite stvarno postojeće nedostatke vašim sposobnostima. Proširite vaše znanje potrebno za posao koji želite efikasno obavljati. Njih možete početi mijenjati i sami ako kod vas postoji motivacija da postanete bolji, a i vaš osobni coach vam može pomoći da počnete provoditi odluku. 

Upravljanje promjenama

Upravljanje promjenama sigurno nije niti jednostavan niti brz proces. Ali, upravljanje promjenama baš kao i preuzimanje rizika je u temeljima poduzetništva i menadžmenta. Upravo činjenica da je to proces, govori da se promjena ne odvija preko noći. Potrebno je mnogo vremena, truda i odricanja kako bi došlo do promjene kakvu želimo. Upravljanje promjenama nije linearan pravac. Upravljanje promjenama je put na kojem ćete nailaziti na brojne uspone i brojne padove.

Upravljanje promjenama je pojam o kojem često možete slušati u organizacijama. Vaši nadređeni žele organizaciju dovesti na višu razinu, učiniti je konkurentnom na tržištu, poboljšati zadovoljstvo i angažiranost svojih zaposlenika. Upravljanje promjenama je nemoguće bez rada sa zaposlenicima, rada na njihovom razvoju. Stoga se danas nude brojni treninzi pomoću kojih će zaposlenici izaći iz svoje zone komfora i ostvariti svoje potencijale. Ponekad će treninzi biti omogućeni svima, no ponekad će pojedini zaposlenici sami trebati raditi na promjeni. To je trenutak u kojem se od vas traži da pokažete tko ste i što možete.

Pogled u sebe

Jedna od najvažnijih i neizostavnih stvari na putu promjene je zastati i pogledati duboko u sebe. Vidjeti što se to nalazi u vama samima, kakve su vaše želje, nadanja, ambicije. Pogledati gdje se sada nalazite, a gdje želite biti. Dakako, dobro je i osvrnuti se na to gdje ste bili jučer, prije mjesec dana, godinu dana. Jeste li se kretali u smjeru u kojem želite ići ili ste pak „skrenuli s puta“, pogubili se u vrtlogu života? Jeste li ostali tamo gdje ste bili na početku svoje poslovne karijere, nezadovoljni jer niste napravili potrebne korake? Sve to su pitanja koja je potrebno postaviti samome sebi kako bi bili svjesni sebe, svoje sadašnjice, ali i potencijala kojeg imate za budućnost.

Kada utvrdite gdje se trenutno nalazite, jeste li zadovoljni ili nezadovoljni sa svojim trenutnim stanjem, bilo poslovnim, bilo osobnim, vrijeme je za pogled unaprijed. Gdje želite biti sutra, za godinu dana, za pet godina? Za početak, potrebno je osvijestiti svoje želje i ambicije, a potom osvijestiti i trenutne mogućnosti za to. Imate li potrebna znanja, vještine i sposobnosti koji će vam pomoći na putu promjene? Vrlo je važno biti svjestan sebe, svojih jakih, ali i slabijih strana. Jedino ako smo svjesni svojih nedostataka možemo raditi na njima.

Educirajte se

Nakon što ste otkrili svoje jake i slabe strane, istražite koja znanja i vještine su najvažniji na vašem poslu i na tome dodatno poradite. Dakako da su organizirani treninzi od strane organizacije vrlo važni, ali ako trenutno niste u mogućnosti sudjelovati na njima, prvi korak može biti samoedukacija. Budite znatiželjni, kreativni, otvoreni za nova iskustva i znanja i vaš trud će se sigurno isplatiti. Svako novo znanje, svaki pokušaj da radite na sebi ne može biti uzaludan.

Nemojte čekati da vas poslodavac „natjera“ na promjenu, inicirajte je sami. Zahtjevi tržišta i konkurencija su veliki. U današnjem svijetu nemoguće je neprestano hodati istim stazama, a pritom biti uspješan. Nemoguće je težiti napretku, a stalno se osvrtati unazad. Nemoguće je biti konkurentan, a ne ići naprijed. Upravo zbog toga promjena je neizbježna u poslovnom, ali isto tako i osobnom pogledu. Naime, nijedna promjena se ne može dogoditi ako ne krenemo od nas samih. Stoga radite na sebi, neprestano se usavršavajte i educirate, ali nemojte da vam posao bude glavna motivacija za to. Glavna motivacija budite vi sami i vaša osobna dobrobit. Budite spremni za promjenu i promjena će se i dogoditi.

Pokažite inicijativu

Kako bi napredovali na poslu, važno je pokazati inicijativu. Dajte do znanja vašim nadređenima da ste spremni za promjenu i upravljanje promjenama. Pokažite im da želite napredovati te da aktivno radite na sebi, u osobnom, ali i poslovnom pogledu. Na taj način, vaši nadređeni će uvidjeti da ste motivirani, angažirani i voljni napredovati i doprinositi organizaciju. Budite proaktivni i pokažite inicijativu.

Upravljanje promjenama često može biti stresno za zaposlenike, ali i za nadređene koji pokreću upravljanje promjenama. Iako je upravljanje promjenama neizbježno, često zna biti vrlo izazovno, stoga je potrebno znati kako djelovati. Tijekom tog procesa važno je da zaposlenici ostanu zadovoljni. Važno je uzeti u obzir njihove potrebe i želje i u skladu s tim postepeno uvoditi promjene. Neizbježno je da svaki zaposlenik zna svoju ulogu i koji je točno njegov posao.

Vjerujem da ste se gotovo svi barem jednom u poslovnoj karijeri našli u situaciji kada niste znali što trebate raditi. Možda ste se pitali ispunjavate li svoje radne zadatke u potpunosti, ili možda pak preuzimate zadatke drugih i radite ono što nije vaš posao. Svi znamo koliko te situacije mogu biti frustrirajuće. U takvim situacijama najbolje je razgovarati s nadređenim i razjasniti pitanje uloge te očekivanja i jedne i druge strane. Nerijetko se događa da jedna strana smatra da se nešto podrazumijeva zbog čega to jasno ne komunicira s drugom stranom. Upravo zbog toga je važno da preuzmete inicijativu, pokažete da vam je stalo, da ste spremni za promjenu i da ste napravili prvi korak.

Izlazak iz zone komfora

Zona komfora je stanje u kojem se ljudi često nalaze. Osoba djeluje po ustaljenim, dobro poznatim obrascima, osjeća se opušteno i nije pod stresom. Može se postaviti pitanje „Zašto to mijenjati?“ Iako se na prvu može činiti kao da nema ničega lošega kod boravka u zoni komfora, dugoročno je to loše i štetno. Čovjek nije stvoren da bi cijeli život stajao u jednom mjestu, iz dana u dan se kretao u svom sigurnom okruženju i nikada ne iskusio neugodu. Čovjek je stvoren da ostvaruje svoje potencijale.

Upravo zbog toga treba izaći iz zone komfora i ući u zonu učenja i razvoja. U zoni učenja i razvoja nije sve idealno, pojavljuje se određena količina stresa, anksioznosti i neizvjesnosti. Međutim, upravo to je potrebno kako bi se čovjek razvijao. Zona učenja i razvoja naziva se još i zona optimalne izvedbe jer upravo u toj zoni čovjek u najvećoj mjeri može biti uspješan i ostvarivati svoje potencijale. Suprotno tome, u zoni komfora nema mjesta za učenje, razvoj i napredak. U zoni komfora smo osuđeni na svakodnevno koračanje istim, već dobro poznatim i utabanim stazama.

Osobnom promjenom do cilja

Kako bi bili uspješni na poslu, neizbježno je izlaziti iz zone komfora. U kojem god okruženju radili, sigurno primjećujete promjene koje se događaju. One su ponekad polagane, a ponekad su toliko brze i velike da gotovo svakodnevno morate izlaziti iz zone komfora. Sasvim je normalno da tada osjećate nelagodu.

Međutim, znajte da se iza nelagode krije nešto vrijedno te nelagode. Otvara vam se put u svijet o kojem ste prije samo sanjali. Stoga osobna promjena i napori koje ulažete da bi došli do promjene poboljšavaju vaše sposobnosti. Možda u tom trenutku toga niste svjesni, ali kada se jednom osvrnete na ono gdje ste bili, a gdje ste sada, vidjet ćete da je vaš uspjeh neupitan.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.