Najvažnije kompetencije izvrsnih menadžerica

Igor Pureta Igor Pureta
Uspješne voditeljice imaju kompetencije

Kompetencije voditeljica se općenito smatraju važnima za uspjeh. Naučite 9 kompetencija koje mudre i učinkovite voditeljice imaju kako vodile timove!

Kako to rade dobre voditeljice? Kako uspijevaju upravljati i motivirati svoje timove? Naučite 9 kompetencija koje mudre i učinkovite voditeljice imaju kako vodile svoje timove!

 1. Preuzima inicijativu

  Voditeljica preuzima inicijativu. Bez obzira gdje su i u kojoj industriji radi jako se trudi proučavati područje kojim se bavi i prati trendove.Pažljivo proučava svoju industriju, u mogućnosti je preuzeti inicijativu i usmjeravati svoj tim ka najboljim rezultatima. Ona je pravi vođa i usudi se preuzeti vođenje pojedinih zadataka i projekata te pokazati drugima kako treba raditi. Ako želite postati uspješna voditeljica, preuzmite inicijativu u svakoj situaciji i nemojte se bojati postavljati pitanja kada je to potrebno.

 2. Razvija sebe

  Uspješna voditeljica poznaje svoje jake strane baš kao i svoje slabosti . Razumije da mora dobro iskoristiti svoje snage kako bi unaprijedila svoj rad i karijeru, a istovremeno prihvaća i svoje slabosti. Prihvaćanje slabosti je velika snaga svih izvrsnih voditeljica.To im omogućuje rad na svom razvoju te prihvaćanje ili poboljšanje potrebnih vještina i znanja.

 3. Ima integritet i iskrena je

  Uspješna voditeljica ima snažan integritet. Ona je primjer poštenja i transparentnosti. Možete računati na nju kada trebate rješenje i ostvariti rezultat na vrijeme. Istodobno, ona se ne ustručava reći bilo kome da joj trebaju pomoć i smjernice. Uspješna voditeljica je iskrena prema sebi, poznaje svoje slabosti i ne skriva ih dok radi u najboljem interesu svoje organizacije.

 4. Usmjerena na rezultat

  Ona je voditeljica usmjerena na rezultat. Želi rezultat i zna kako ga ostvariti. Koristi prokušane metode i postupke kako bi na vrijeme obavila potrebne pripreme, napravila detaljnu razradu i sve obavila na vrijeme. Zna da ostvareni rezultat baca pozitivno svjetlo na nju i njen tim.

 5. Razvija druge

  Uspješna voditeljica zna da članovi njenog tima moraju prihvatiti njenu pozitivnost, a jedini način da to uradite jest vođenje tima korištenjem iskušanih voditeljskih tehnika. Izbjegava mikro-menadžment pojedinih projekata kojima se bave članovi njenog tima. Ona razmatra snage i slabosti svakog člana tima i nastoji ih upotrijebiti za ostvarenje rezultata. Članovi koji pokazuju dobre vještine vođenja mogu dobiti priliku voditi, unaprjeđivati svoje vještine i talente. Uspješna voditeljica uzima u obzir i dopušta članovima tima da preuzmu vođenje i razvijaju se kako bi jednoga dana postali dobri voditelji.

 6. Inspirira i motivira druge

  Uspješna voditeljica je dobar primjer članovima svog tima i kolegama. Ona je inspiracija drugima i nastoji motivirati i tim i kolege. Motivira ih usmenim pohvalama, čestitkama i malim znakovima pažnje bilo nasamo bilo pred drugima. Slanje inspirativnih citata ili članaka koji će im pomoći u radu su samo neki od načina pokazivanja pažnje i koristi ih kako bi još više potaknula članove svog tima. 

  Sve smo svjesniji kompetencija žena za dobro vođenje
 7. Gradi odnose

  Ona gradi dobre odnose sa svojim timom i nastoji stvoriti sklad na radnom mjestu i svojoj okolini. Uspješna voditeljica razumije da stvaranjem i izgradnjom iskrenih odnosa s kolegama, ona i njezin tim mogu pružiti najbolje rješenje za sve probleme te mogu završiti zadatke i projekte na najbolji mogući način. Surađuje sa svojim timom cijelo vrijeme i iznad svega cijeni timski rad. Ona zna da je timski rad bitan u rješavanju problema i zadataka, a posao će biti obavljen brže nego kad je prepušten pojedincima.

 8. Postavlja visoke ciljeve

  Ona zna da je vitalni dio rada na projektu postavljanje visokih ciljeva i prilagodljiv vremenski slijed obavljanja zadataka. Zadaci se ne bi trebali završavati žurno, već pravovremeno i učinkovito. Uspješna voditeljica vodi svoj tim kroz različite faze i svaki korak do dostizanja cilja promatra kao bitan. Razumije da su visoko postavljeni ciljevi motivacija i za nju i za njen tim kao i da bi se oni ostvarili treba postaviti parametre praćenja svih koraka na putu do njih.

 9. Inovira

  Zna da je inovacija važan dio njenog svakodnevnog rada i ključ uspjeha. Uspješna voditeljica primjenjuje inovacije u postojećim postupcima kao i dajući potpuno nove ideje koje bi organizacija trebala razvijati. Kako prati trendove zna u kojem smjeru se kreće njena industrija i što bi trebalo organizaciji da prati trendove ili postavlja nove standarde.

Popis ovih kompetencija nije konačan niti savršen, već daje presjek onih s kojima uspješna voditeljica može napraviti razliku u odnosu na svoje kolege ili druge timove. Razvijajući svaku od ovih kompetencija lakše ćete se približiti ostvarenju osobnih ciljeva i ciljeva svog tima, a time i ciljeva vaše organizacije (pod pretpostavkom da su oni međusobno usklađeni :-) ). Takav rezultat donijet će vam sigurnost i samopouzdanje kao i potvrdu da ove kompetencije vrijedi razvijati i kod vas i kod članova vašeg tima – nikad ne znate kad će vam zatrebati dobar voditelj ili voditeljica!

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

 • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.