Naša vizija treba nadahnuti ljude oko nas

Igor Pureta Igor Pureta
Vizija poduzeća nije naša tajna, treba nadahnuti ljude oko nas

Već mjesecima u nas traje trakavica o spašavanju Agrokora. Očiti je problem što svima koji su u tu sapunicu uključeni nedostaje – vizija!

Već mjesecima u nas traje trakavica o spašavanju Agrokora. Po promjenama prioriteta, izmjenama radnje i novim likovima više liči na neku televizijsku sapunicu nego na spašavanje poduzeća. Očiti je problem što svima koji su u tu sapunicu uključeni nedostaje – vizija! Vizija o tome što se želi postići, vizija s kojom bi jedno dobro vodstvo upoznalo sve zainteresirane.

Jedan nedavni primjer je izdavač knjiga Thomas Nelson Books, koji je na rubu propasti zaposlio Michaela Hyatta. Kada je došao na čelo poduzeća bilo mu je jasno da ponajprije mora imati jasnu viziju onoga što želi postići. Povukao se u osamu kako bi potpuno iskristalizirao svoju viziju budućnosti za poduzeće. Kako sam kaže, ljudi često mogu zapeti u načinima kako nešto ostvariti, ograničavajući sami sebe smatrajući kako moraju biti realni. Hyatt se nije ograničavao, njegova vizija bila je uistinu velika. Kada ju je posložio i stavio na papir, vratio se i izložio je svim radnicima. Bez uljepšavanja stvarnosti, opisao je viziju s puno detalja, s iskrenim entuzijazmom i predanošću. Budući da je sam bio oduševljen vizijom i vjerovao u nju i ostale je zarazio njome. Takav menadžment oblikuje budućnost prema svojoj viziji.

Vjerujem da bismo svi s puno više zanimanja gledali neku pravu sapunicu, a Agrokor prepustili ostvarenju vizije njegovog vodstva. No, takav razvoj događaja ćemo još pričekati. Do tada ćemo se upoznati s time što vizija i misija jesu. Svi smo ih vidjeli. Znamo da ih sva velika poduzeća imaju. No jesmo li uistinu svjesni značaja koju dobra vizija može imati za poduzeće?

Vizija treba biti smislena radnicima

Prema nekim istraživanjima, radnici koji viziju svog poduzeća smatraju smislenom ostvaruju prosječne ocjene angažiranosti od 68%. Kod onih koji je ne smatraju smislenom ta ocjena je tek oko 18%. Također, oko 70% radnika uopće ne razumije viziju poduzeća u kojem rade! U većini slučajeva vodstvo ima neku viziju onoga što želi postići. Kod velikog broja rukovoditelja vizija vrlo često nalikuje na neodređeno i maglovito sanjarenje. Tada nastaje problem i to priličan. Kako je ne znaju jasno uobličiti i izraziti teško je mogu prenijeti svojim ljudima.

Vizija je kompas, pokazuje nam smjer kuda trebamo ići. To je mentalna slika rezultata koje želimo ostvariti. Vizija je sposobnost da se vidi dalje od sadašnjosti, stvarajući ono što još ne postoji. Sportaši koriste vizualizaciju kao izuzetno moćan alat u ostvarivanju svojih rezultata. Baš poput njih uspješni poduzetnik, menadžment ili vodstvo često imaju vrlo jasne vizije cilja i rezultata koje žele ostvariti. Uspjeh rukovoditelja najčešće se može pripisati upravo njihovoj snažnoj i jasnoj viziji.

Za poticanje na akciju važno je da vizija bude jasna, specifična i jednoznačna. Tako ćemo prije svih mi imati jasnu sliku onoga što želimo postići. Baš stoga vizija treba doći prije svega ostaloga, prije misije, strategije i ciljeva. Jednom kada nam je potpuno jasno što želimo ostvariti, način kako ćemo to ostvariti često dolazi sam od sebe. Jasna vizija otvorit će nam beskonačne mogućnosti i omogućiti razvoj najvećih potencijala.

Jasna i snažna vizija će nam omogućiti da oko nje ispredemo priču koju će svatko tko ju čuje doživjeti kao nadahnuće. Ona će nadahnuti naše radnike na određeno djelovanje u svrhu ostvarenja vašeg cilja.

Vizija će dovesti pomoć

Dobro komunicirana vizija će dovesti ljude koji dijele iste vrijednosti

Ali ne samo njih, već i mnoge druge oko nas, poput naših dobavljača, ulagača i ostalih dionika našeg poduzeća. Motivirat će ih da budu predani i uporni, da daju najbolje od sebe. Bit će im misao vodilja u svim njihovim djelovanjima, planovima i odlukama. Dobro vodstvo uspješne organizacije uvijek je svjesno situacije u kojoj se organizacija nalazi u stvarnosti. Svjesno je i jasno govori o svim poteškoćama i preprekama. Unatoč tome sposobno je vidjeti unaprijed i svojom snažnom pozitivnom vizijom nadahnuti druge da ih slijede. Snažna vizija će ujediniti tim oko zajedničkih napora. Pomoći će mu da održi fokus na bitnim stvarima, naročito u razdobljima većih napora i izazova. Tada su potrebni naše nadahnuće i motivacija kojom ćemo viziju prenositi i širiti oko nas.

Prema riječima Johna Waltersa "bez vizije, poduzeće je poput broda bez kormila te je u opasnosti da besciljno luta". Kako vidimo i čujemo u vijestima Agrokor i njegovo vodstvo nema viziju. Ako je i ima nama je nisu prenijeli. Zato svatko od nas ima svoju verziju što se u Agrokoru zbiva te što bi se trebalo zbivati.

Uspješan rukovoditelj je u stanju provesti svoju viziju zato što je njegova predanost izuzetno velika. Nadam se da vaše poduzeće nema baš puno veze sa zbivanjima oko Agrokora. To je u ovom trenutku brod koji, čini se, besciljno luta. Ako i ima važno je, kao i za bilo koje drugo poduzeće, da svom poduzeću osmislite viziju. Jasnu, jednostavnu viziju i inspirativno je prenosite ljudima oko sebe. Samo na taj način ćete uspjeti njihovo znanje, energiju, inovativnost, poduzetništvo i motivaciju usmjeriti prema cilju koji ste osmislili. Razlika je što na tom putovanju nećete biti sami već ćete imati potporu svih onih koje je vaša vizija inspirirala.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.