Ako optimizam nije u vama red je da ga naučite. Optimizam je zarazan i odlično će se pokazati u svakom trenutku vašeg rada.

Kada susrećemo ljude koji čašu gledaju polupunom obično kažemo da imaju optimističan pristup svijetu oko sebe. Ponekad nam s takvim pogledom idu na živce, pa smo skloni zanemariti činjenicu da su možda u pravu. U pravu su i oni koji kažu da je optimizam snažan unutarnji pokretač i da ga se može – naučiti! Dvadeset godina iskustva koje sam prikupio kao voditelj i direktor uvjerili su me da je upravo optimizam snaga koja razlikuje tim koji ispunjava ciljeve od tima koji zaostaje, a volja za učenjem optimizma i njegovo korištenje u svakodnevnoj praksi značajno poboljšava šanse za uspjeh.

Mnogima od nas jako je teško i zamisliti pravo rješenje neke situacije koja nas muči. U realnim okvirima u kojoj se nalazimo to je posebno teško jer je problema mnogo i sporo se rješavaju. Štoviše, čak i kad netko krene rješavati probleme, jave se oni kojima ta rješenja ne odgovaraju. Tada, umjesto da pomognu svojim optimizmom, ako ne i radom, oni odmažu crnim pogledom na situaciju i smišljanjem novih problema. Kako izaći iz tog kruga pesimističnog razmišljanja i tako pridonijeti poboljšanju situacije? Tu nam najviše mogu pomoći poučci od onih koji su optimizam već davno prepoznali kao najkorisniji i najugodniji životni stav te ga uspješno svakodnevno primjenjuju!

Optimizam se gradi – usredotoči se na rješenje

Unutar prve minute od uočavanja problema pomislite na moguće rješenje i – nastavite misliti o njemu! To je prvi korak u učenju optimizma. Nakon dugog vremena u kojem ste uglavnom razmišljali o problemu bit će vam potrebna vježba, no isplati se! Usvajanje ove navike je siguran put do uspjeha! Pomislite samo: kad god ste razmišljali o problemu on je postajao sve veći. Isto pravilo vrijedi i za njihovo rješavanje – usredotočite se na rješenja, pa ćete vremenom dolaziti do njih sve brže i lakše!

Učinite bilo što što će poboljšati situaciju

Reći je lakše nego učiniti! Nakon što smo pomislili na rješenje potrebno učiniti nešto što će nas usmjeriti na daljnju aktivnost. Razmišljajte o prvom koraku koji će vas dovesti do rješenja. Taj prvi korak započinje pitanjem: "Što je to što mogu odmah sad učiniti i tako poboljšati situaciju?" Zahvaljujući tom pitanju i, naravno, odgovoru na njega :-), jačate samokontrolu te misli o problemu zamjenjujete pozitivnim i optimističnim mislima o dolasku do rješenja.

Pohvalite se i za malen napredak

U našoj je prirodi da stremimo potpunom rješenju i zadovoljni smo samo ako ga postignemo ovdje i odmah. No, pokušajte zamisliti da se na brdo popnete u jednom koraku. To je otprilike isto očekivanje! Kako prihvatiti optimizam, pozitivno razmišljanje i usmjerenost na rješenje? Jako je važno prihvatiti činjenicu da je svaki napredak u danoj situaciji – malo rješenje koje vodi prema velikom. Priviknite se pratiti svoj napredak prema rješenju, pa ćete se tako naučiti još uspješnije odmaknuti od problema i primicati sve bliže rješenju.

Prisjećanje prošlih uspjeha učvršćuje optimizam

Jako je teško biti optimističan ako zanemarujete svoje prethodne uspjehe i sposobnosti za osmišljavanje dobrih rješenja, a koncentrirate se na postojeće i moguće probleme. Na kraju radnog dana predahnite i upitajte sami sebe što ste sve dobro napravili. Ovaj jednostavan postupak potaknut će vaš optimizam na dnevnoj razini i razviti vam samopouzdanje da ste sposobni učiniti napredak u svakoj situaciji, kao i povećati samomotivaciju za još veća i hrabrija ostvarenja!

Vježbanje i usavršavanje ovih malih i jednostavnih tehnika povećat će vaše sposobnosti. Poboljšat ćete odnos prema poslu, kao i veselje kojim ga obavljate. I sljedeći put, kad netko iznese problem, zapitajte i sebe i njega što je to što možete odmah napraviti kako bi se situacija trenutačno poboljšala, a vi se već ovim prvim malim korakom približili velikom rješenju. Razmislite o mogućim poboljšanjima svake nezadovoljavajuće postojeće situacije, bez obzira koliko ona malena i, na prvi pogled, nevažna bila. Zatim pohvalite sami sebe, jer ste pokrenuli rješavanje mnogih problema i u tome uspijevate– svaki dan!

U današnjem poslovnom svijetu, menadžeri se suočavaju s mnogim izazovima. Uz brze promjene, visoke očekivanja i konkurenciju, ključno je razviti mentalitet optimizma kako biste postigli uspjeh za sebe i svoj tim. Jedan od alata koji može pružiti dragocjenu podršku u tom procesu je assessment centar.

Razumijevanje optimizma u poslovnom kontekstu

Optimizam ima mnoge prednosti u poslovnom okruženju. Pozitivan stav pomaže u povećanju produktivnosti, kreativnosti i motivacije zaposlenika. Također vam omogućuje da bolje upravljate stresom, rješavate probleme i donosite bolje odluke. Iako optimizam može biti izazovan u situacijama s visokim pritiskom ili neuspjehom, menadžeri trebaju biti svjesni da je optimizam ključan čimbenik u održavanju motivacije i fokusa tijekom takvih situacija. Naučiti vidjeti izazove kao prilike za rast i razvoj može vam pomoći da se nosite s njima na pozitivan način.

Assessment centar je proces procjene zaposlenika koji se koristi za identifikaciju njihovih snaga, slabosti, potencijala i razvojnih područja. To je sveobuhvatna metoda koja kombinira različite aktivnosti, testove i simulacije kako bi se ocijenile vještine, osobine ličnosti i potencijal zaposlenika. Assessment centar pruža menadžerima vrijedan uvid u kvalitete i potencijal zaposlenika koje možda nisu prepoznali. Kroz raznolike aktivnosti kao što su simulacije poslovnih situacija, interaktivne vježbe timskog rada, psihološki testovi i intervjuiranje, assessment centar omogućuje menadžerima da dublje razumiju svoje zaposlenike.

Uloga assessment centra u razvoju optimizma menadžera

Assessment centar može biti izuzetno koristan alat za podizanje optimizma menadžera i njihovih timova. Evo nekoliko načina na koje assessment centar može pridonijeti razvoju optimizma:

 • Identifikacija snaga: Assessment centar pruža priliku da se zaposlenicima prepoznaju i cijene njihove snage. Kada menadžeri prepoznaju i koriste te snage u svakodnevnom radu, to stvara osjećaj optimizma i samopouzdanja kod zaposlenika.
 • Rješavanje slabosti: Assessment centar također otkriva i područja koja zaposlenik treba razvijati. Umjesto da te slabosti budu razlog za pesimizam, assessment centar može poslužiti kao polazište za razvoj i poboljšanje. Kroz ciljane treninge, mentorstvo i podršku menadžera, zaposlenici mogu raditi na svojim slabostima i postizati napredak, što povećava optimizam.
 • Potencijal i rast: Assessment centar također otkriva potencijal zaposlenika za napredovanje. Kada menadžeri prepoznaju taj potencijal i pruže prilike za razvoj, zaposlenici se osjećaju inspirirano i optimistično u pogledu svoje budućnosti u organizaciji.
 • Timski rad i sinergija: Assessment centar često uključuje aktivnosti koje potiču timski rad i suradnju. Kroz te aktivnosti, menadžeri mogu promicati pozitivnu atmosferu, povjerenje i podršku unutar tima. To stvara kulturu optimizma gdje zaposlenici vjeruju u svoje kolege i zajednički uspjeh.
 • Feedback i priznanje: Assessment centar pruža priliku za detaljan feedback zaposlenicima. Kada menadžeri pruže konstruktivan i pozitivan feedback, to pomaže zaposlenicima da se osjećaju cijenjeno i motivirano. Priznavanje napretka i postignuća također jača optimizam i potiče daljnji razvoj.

Strategije za održavanje optimizma u menadžerskoj ulozi

 • Postavljanje realističnih ciljeva: Postavljanje ciljeva koji su izazovni, ali dostižni, važno je za održavanje optimizma. Razmislite o tome kako možete postaviti ciljeve koji će potaknuti rast i razvoj vašeg tima, ali i biti realni i ostvarivi. Osigurajte da ciljevi budu jasno definirani i da svaki član tima razumije svoj doprinos i odgovornosti prema njima.
 • Podrška i razvoj zaposlenika: Pružanje podrške i razvojnih prilika svojim zaposlenicima ključno je za održavanje optimizma. Osigurajte da imate jasne komunikacijske kanale otvorene za dijalog i povratne informacije. Potičite zaposlenike na stjecanje novih vještina i znanja kroz treninge, radionice ili mentorski program. Kada vidite napredak i rast svojih zaposlenika, to će ojačati vaš optimizam u njihov potencijal.
 • Praćenje napretka i slavljenje uspjeha: Redovito praćenje napretka i postizanje ciljeva važno je za održavanje optimizma. Povežite se sa svojim timom kako biste pratili njihov napredak, pružali konstruktivan feedback i slavili postignuća. Osvijestite koliko su napori i rad svakog pojedinca doprinijeli uspjehu tima. To će pobuditi osjećaj ponosa i optimizma u vašem timu.
 • Fokus na rješenja, ne na probleme: Kada se suočite s izazovima ili problemima, ključno je usmjeriti se na pronalaženje rješenja umjesto da se fokusirate samo na problem. Potaknite tim na kreativno razmišljanje i traženje alternativnih pristupa. Vjerujte u sposobnost svog tima da prevlada prepreke i pronađe put do uspjeha.
 • Samopomoć i balansiranje: Kao menadžer, briga o vlastitom mentalnom i emocionalnom blagostanju ključna je za održavanje optimizma. Pronađite načine da se brinete o sebi kroz vježbanje, meditaciju, hobije ili vrijeme za opuštanje. Održavanje ravnoteže između poslovnog i privatnog života važno je za sprječavanje izgaranja i održavanje pozitivnog stava.

Moć optimizma

Optimizam je snažan alat za menadžere u postizanju uspjeha. Assessment centar pruža mogućnosti za prepoznavanje snaga, razvoj potencijala i podizanje optimizma kod zaposlenika. Kroz postavljanje realističnih ciljeva, podršku zaposlenicima, praćenje napretka i fokus na rješenja, menadžeri mogu održavati optimističan mentalitet u sebi i svojim timovima. Assessment centar može biti sredstvo za razumijevanje i razvoj vašeg tima, omogućavajući vam da prepoznate potencijal i postignuća te pružite podršku u njihovom daljnjem napretku.

Uzimajući u obzir prednosti optimizma u poslovnom okruženju, važno je da menadžeri shvate da optimizam nije samo način razmišljanja, već i aktivan izbor i stav. Svjesno odlučite biti optimistični i svakodnevno njegujte tu pozitivnu perspektivu. Vaša vlastita energija i uvjerenje u uspjeh bit će zarazni za vaš tim, potičući ih da se suoče s izazovima s optimizmom i kreativnošću.

Optimizam, stvarnost i uspjeh

Uz optimizam, također je važno biti realan i svjestan izazova s kojima se suočavate. Optimizam ne znači zatvaranje očiju pred problemima ili neuspjesima, već pronalaženje prilika za rast i uspjeh čak i u teškim situacijama. Budite svjesni trenutaka kada je potrebno prilagoditi strategije ili tražiti podršku kako biste prebrodili prepreke. Vaša otvorenost i fleksibilnost bit će ključne učinkovite menadžerske vještine. Kao menadžer, vi ste vođa i inspiracija svom timu. Vaša sposobnost da održite optimizam i vjerujete u uspjeh svojih zaposlenika ključna je za razvoj produktivnog i motiviranog radnog okruženja. Neka assessment centar bude alat koji vas podržava u otkrivanju potencijala, rješavanju slabosti i stvaranju tima koji je sposoban postići izvrsnost.

U konačnici, optimizam nije samo riječ koju često spominjemo u kontekstu assessment centra, već je snažan mentalni stav koji može oblikovati vašu menadžersku karijeru. Izaberite biti optimističan vođa koji vjeruje u uspjeh svojeg tima, pružajući podršku, rast i inspiraciju. Kroz održavanje optimizma i upotrebu assessment centra kao alata, možete stvoriti radno okruženje koje potiče uspjeh i postiže izvanredne rezultate.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

 • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.