Ako optimizam nije u vama red je da ga naučite. Optimizam je zarazan i odlično će se pokazati u svakom trenutku vašeg rada.

Kada susrećemo ljude koji čašu gledaju polupunom obično kažemo da imaju optimističan pristup svijetu oko sebe. Ponekad nam s takvim pogledom idu na živce, pa smo skloni zanemariti činjenicu da su možda u pravu. U pravu su i oni koji kažu da je optimizam snažan unutarnji pokretač i da ga se može – naučiti! Dvadeset godina iskustva koje sam prikupio kao voditelj i direktor uvjerili su me da je upravo optimizam snaga koja razlikuje tim koji ispunjava ciljeve od tima koji zaostaje, a volja za učenjem optimizma i njegovo korištenje u svakodnevnoj praksi značajno poboljšava šanse za uspjeh.

Mnogima od nas jako je teško i zamisliti pravo rješenje neke situacije koja nas muči. U realnim okvirima u kojoj se nalazimo to je posebno teško jer je problema mnogo i sporo se rješavaju. Štoviše, čak i kad netko krene rješavati probleme jave se oni kojima ta rješenja ne odgovaraju. Tada, umjesto da pomognu svojim optimizmom, ako ne i radom, oni odmažu crnim pogledom na situaciju i smišljanjem novih problema. Kako izaći iz tog kruga pesimističnog razmišljanja i tako pridonijeti poboljšanju situacije? Tu nam najviše mogu pomoći poučci od onih koji su optimizam već davno prepoznali kao najkorisniji i najugodniji životni stav te ga uspješno svakodnevno primjenjuju!

Optimizam se gradi

  • Usredotočite se na rješenje

    Unutar prve minute od uočavanja problema pomislite na moguće rješenje i – nastavite misliti o njemu! To je prvi korak u učenju optimizma. Nakon dugog vremena u kojem ste uglavnom razmišljali o problemu bit će vam potrebna vježba, no isplati se! Usvajanje ove navike je siguran put do uspjeha! Pomislite samo: kad god ste razmišljali o problemu on je postajao sve veći. Isto pravilo vrijedi i za njihovo rješavanje – usredotočite se na rješenja, pa ćete vremenom dolaziti do njih sve brže i lakše!

  • Učinite bilo što što će poboljšati situaciju

    Reći je lakše nego učiniti! Nakon što smo pomislili na rješenje potrebno učiniti nešto što će nas usmjeriti na daljnju aktivnost. Razmišljajte o prvom koraku koji će vas dovesti do rješenja. Taj prvi korak započinje pitanjem: "Što je to što mogu odmah sad učiniti i tako poboljšati situaciju?" Zahvaljujući tom pitanju i, naravno, odgovoru na njega :-), jačate samokontrolu te misli o problemu zamjenjujete pozitivnim i optimističnim mislima o dolasku do rješenja.

  • Pohvalite se i za malen napredak

    U našoj je prirodi da stremimo potpunom rješenju i zadovoljni smo samo ako ga postignemo ovdje i odmah. No, pokušajte zamisliti da se na brdo popnete u jednom koraku. To je otprilike isto očekivanje! Kako prihvatiti optimizam, pozitivno razmišljanje i usmjerenost na rješenje? Jako je važno prihvatiti činjenicu da je svaki napredak u danoj situaciji – malo rješenje koje vodi prema velikom. Priviknite se pratiti svoj napredak prema rješenju, pa ćete se tako naučiti još uspješnije odmaknuti od problema i primicati sve bliže rješenju.

Prisjećanje prošlih uspjeha učvršćuje optimizam

Jako je teško biti optimističan ako zanemarujete svoje prethodne uspjehe i sposobnosti za osmišljavanje dobrih rješenja, a koncentrirate se na postojeće i moguće probleme. Na kraju radnog dana predahnite i upitajte sami sebe što ste sve dobro napravili. Ovaj jednostavan postupak potaknut će vaš optimizam na dnevnoj razini i razviti vam samopouzdanje da ste sposobni učiniti napredak u svakoj situaciji, kao i povećati samomotivaciju za još veća i hrabrija ostvarenja!

Vježbanje i usavršavanje ovih malih i jednostavnih tehnika povećat će vaše sposobnosti. Poboljšat ćete odnos prema poslu, kao i veselje kojim ga obavljate. I sljedeći put, kad netko iznese problem, zapitajte i sebe i njega što je to što možete odmah napraviti kako bi se situacija trenutačno poboljšala, a vi se već ovim prvim malim korakom približili velikom rješenju. Razmislite o mogućim poboljšanjima svake nezadovoljavajuće postojeće situacije, bez obzira koliko ona malena i, na prvi pogled, nevažna bila. Zatim pohvalite sami sebe, jer ste pokrenuli rješavanje mnogih problema i u tome uspijevate– svaki dan!

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.