Neumorne aktivnosti uvijek dovedu do pobjede

Igor Pureta Igor Pureta

Svjetski poznata Aung San Suu Kyi je nakon dugogodišnje borbe i aktivnosti za demokraciju izvojevala ogromnu pobjedu u Myanmaru.

Upornost dovodi do promjene

Tiha voda brege dere kaže naša stara narodna, misleći pritom da naše aktivnosti ne smiju prestati čak i kad naiđemo na prepreke. Koliko je to važno i koliko ponekad dugo traje mogli smo nedavno vidjeti na primjeru izbora u Myanmaru. Tamošnja vladajuća vojska je našla načina kako da kroz dugi niz godina spriječi smjenu vlasti. Svjetski poznata aktivistica za demokraciju Aung San Suu Kyi nakon dugogodišnje borbe izvojevala je ogromnu pobjedu u Myanmaru. Njezina stranka osvojila je 77% mjesta u oba doma parlamenta. Međutim, temeljem Ustava vojska i dalje vlada zemljom te zadržava pravo kontrole. Također, The Lady, kako je zovu, ne može preuzeti ured predsjednika.

Ipak, ulagači prije donošenja odluka o ulaganjima željno iščekuju daljnje aktivnosti njezine Nacionalne lige za demokraciju (NLD). Osnovni prioritet za ulagače su pojašnjenja programa gospodarskih reformi stranke, uključujući poziciju stranke o stranim ulaganjima nakon što NLD preuzme vlast sljedećeg travnja. Narod od nje očekuje da okonča gospodarske probleme, zaštiti ljudska prava i obrani političke slobode. Stoga Suu Kyi očekuje još jedan težak test. Velika očekivanja su stavljena pred nju dok vojska i dalje nadzire zemlju i adminstraciju, a šest desetljeća vojne vladavine ostavilo je duboke rane. No, rezultati izbora pokazuju da su čak i mnogi birokrati i vojno osoblje glasali za NLD pa je vođenje primjerom doprlo i do njih.

Zajednička aktivnost divova

Menadžer i s konkurencijom treba imati dobre odnose

Predsjednici uprava 10 vodećih prehrambenih poduzeća u svijetu pokrenuli su zajedničku aktivnost. Udružili su se i uputili otvoreno pismo američkim i svjetskim liderima tražeći od političkih lidera da donesu odluke kojima će se ubrzati mjere vezane uz klimatske promjene, a Vlade da ovog prosinca donesu sveobuhvatni međunarodni sporazum. Neka od poduzeća uključena u ovu akciju su Mars, Unilever, Nestlé USA, Ben & Jerry's te Dannon USA. Objedinio ih je Ceres, neprofitna organizacija kojoj je svrha mobiliziranje gospodarskih lidera oko pitanja klimatskih promjena, nestašice vode i drugih svjetskih izazova održivosti.

Sami potpisnici pisma obvezali su se preuzeti odgovornost te poticati napore u vlastitim poduzećima i zagovaranje ciljeva o smanjenju emisije ugljičnog dioksida. Također su se obvezali na međusobnu razmjenu primjera dobre prakse s ciljem ohrabrivanja drugih poduzeća da im se pridruže u ovim nastojanjima. Kao što je rekao jedan od sudionika, da bismo smanjili razine emisije ugljičnog dioksida moramo raditi zajedno kroz naše zajedničke vrijednosne lance s uzgajivačima, dobavljačima, klijentima, drugim poduzećima iz industrije te Vladama. Zajedno moramo identificirati nova rješenja i promovirati primjere održive praksu u poljoprivredi. Najnoviji izvještaji pokazuju da klimatske promjene već utječu na opskrbu hrane te na porast cijena i društvene nemire u raznim dijelovima svijeta.

Ekološke aktivnosti za štednju

Menadžer treba naći načina da uštedi sredstva

Ekološki porez je način kojim se promovira korištenje ili odbacivanje određenih oblika energije, a te aktivnosti usmjerene su na štednju. Ekološki porez na motorna vozila samo je jedan od ekoloških poreza koje vodeće zemlje svijeta primjenjuju sukladno definiranoj strategiji. U Singapuru su tako uveli porez na potrošnju vode čime su njezinu potrošnju smanjili za 9%. Tako prikupljena sredstva koriste kako bi se nadoknadio utjecaj istog poreza na kućanstva s nižim prihodima. U Londonu se posebno naplaćuje korištenje osobnih vozila u centru grada, a to je promet u zoni najveće zakrčenosti smanjilo za čak 36%.

Taj pad je istovremeno omogućio stvaranje novih prihoda koje su vlasti iskoristile za poboljšanje mreže javnog prijevoza. Grad Estrie u Quebecu smanjio je otpatke kućanstava za 42% isključivo zahvaljujući strategiji cjenovne politike. Vidimo da postoje različiti vidovi motivacija kojima se ekološka svijest može unaprijediti. Kanadska Association médicale canadienne procjenjuje da će štetni učinci zagađenja na zdravlje između 2008. i 2031. stvoriti 228 milijardi dolara troškova. OECD pak procjenjuje da će se za svaki dolar koji se danas uloži u sektor električne energije s niskom emisijom ugljičnog dioksida u budućnosti ostvariti ušteda od 4 dolara. Svrha ekoloških poreza je ojačati željene gospodarske aktivnosti, a smanjiti one neželjene i tako osigurati inteligentnije odabire.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.