Nezaustavljiv rast Indije je dobrodošao

Igor Pureta Igor Pureta

Rast indije je nešto o čemu već vrapci na grani pjevaju. Zanimljivo je da Indija namjerava stvoriti svoj srednji sloj i na njemu temeljiti budućnost.

Rast indijskog BDP-a doprinijet će svima

Rast Indije je nešto o čemu već vrapci na grani pjevaju. Zanimljivo je da Indija namjerava stvoriti svoj srednji sloj i na njemu temeljiti budućnost. Indija prerasta poziciju zemlje interesantne samo zbog jeftine radne snage. Predviđa joj se godišnji gospodarski rast od oko 8%. Te utrostručenje indijske srednje klase u razdoblju od 2010. do 2025. Time ujedno raste raspoloživi dohodak, kao i domaća potražnja. Prredviđa se rast od 9,2% godišnje u razdoblju od 2010. do 2030. Indija također ima vrlo mlado stanovništvo čija potrošnja nadalje potiče rast sve snažnije srednje klase. Sve to Indiju čini izuzetno privlačnom za direktna strana ulaganja. Jedno istraživanje pokazalo je kako vodeći svjetski menadžeri smatraju da će Indija već do 2020. postati svjetski lider u obrazovanju, istraživanju i razvoju, inovaciji te u proizvodima i uslugama visoke dodane vrijednosti.

Indija je već sada poznata po tome da nudi radnu snagu odličnog omjera cijene i kvalitete. Izuzetno je dobro obrazovana, no još uvijek relativno jeftina. Upravo to predstavlja njezinu ključnu prednost. Stručnjaci smatraju da će Indiji u narednom razdoblju biti neophodna snažnija suradnja između indijske Vlade te stranih i domaćih korporacija. I to posebno u područjima poput infrastrukture, obrazovanja i zdravstva. U njima su potrebe zemlje ogromne te država sama ne može isporučiti optimalna rješenja.

Rast pozajmicama

Ako su povoljne poduzeće će rasti pozajmicama

Linked Finance irska je platforma koja objedinjuje poduzeća i pojedince i pokušava povjerenjem premostiti jaz između njih u pogledu financiranja. Pojedince koji žele ulagati u druga poduzeća s onim poduzećima koja ulaganja trebaju. Na taj način omogućuju takozvane pozajmice "između ravnopravnih″ (peer-to-peer). Poduzeće je pokrenuto u ožujku 2013., a do sada je posredovalo u preko 5,4 milijuna eura pozajmica. Uključeno je bilo više od 300 malih i srednjih poduzeća. Time je Linked Finance, s trenutno 14 zaposlenih, pomogao rast različitih poduzeća i zapošljavanje preko 2.000 ljudi. Prema njihovim tvrdnjama, preko 9.000 članova registrirano je među onima koji žele ulagati. Svakoga dana učlani ih se još 50 novih. Plan im je doseći 250 milijuna eura u pozajmicama do kraja 2017. godine.

Za ostvarenje svog plana uspjeli su si osigurati 2,5 milijuna eura. Pojačana kontrola kolanja financija bit će dodatan korak u stvaranju povjerenja. Koristit će ih za proširenje svoje informatičke platforme i udvostručenje broja zaposlenih. Neka od poduzeća kojima je Linked Finance platforma pomogla proširiti svoje poslovanje su Viking Splash Tours, Leo Burdocks i Manor Brands.

Škotska strategija za privlačenje ulagača

Škotska strategija za privlačenje ulagača u poduzeće

I dok London još uvijek drži primat po ulaganjima u UK-u, ulagačima je sve zanimljivija - Škotska! Njihova strategija za privlačenje očito daje rezultat. Velika Britanija je tijekom 2014. zabilježila porast od 11% izravnih stranih ulaganja, naspram 10% europskog prosjeka. I premda London i dalje privlači glavninu tih ulaganja, ostale engleske regije brzo napreduju. Rast izravnih stranih ulaganja u Londonu trenutno daleko zaostaje za rastom stranih ulaganja u ostale engleske regije. Tako je u 2014. Yorkshire privukao 140% više, jugoistok 49% više, a Midlands 38% više ulaganja. Nakon Londona, u privlačenju izravnih stranih ulaganja prednjači Škotska. Velika Britanija priprema za referendum o izlasku iz EU-a. Istraživanje pokazuje da je pristup jedinstvenom tržištu važan za 72% ulagača od njih 400 koliko ih je sudjelovalo u istraživanju.

Njih čak 31% reklo je da su zamrznuli ili smanjili svoja ulaganja do nakon obećanog referenduma o ostanku u EU. I dok 36% ulaganja u Britaniju stiže iz SAD-a, 42% ih stiže iz Francuske, Njemačke, Japana i Kine. Mi smo u Europskoj uniji, nemamo namjeru izići, ali naša strategija za privlačenje ulaganja očito ima neke druge nedostatke. Još je puno posla pred nama, a jedno od rješenja je da počnemo preferirati ženski menadžment u državnoj administraciji!

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.