Odgovornost za ego je samo naša

Igor Pureta Igor Pureta

Svi mi imamo ego, ali zaboravljamo da je odgovornost pri njegovom korištenju samo naša pa se onda čudimo što naše tako važno mišljenje drugi odbijaju.

Vlastiti ego treba kontrolirati

Svi mi imamo ego, ali zaboravljamo da je odgovornost pri njegovom korištenju samo naša. Naravno, teško je primiti feedback da nam je ego problematičan. Ako on to jest no dobro je znati kakvi zapravo jesmo ako želimo biti dobar voditelj. Dapače, ego nam je potreban kako bismo bili samopouzdani te ostvarili svoj puni potencijal. No previše ega štetno je za leadership. Vrlo egoistični lideri mogu dati odlične rezultate, ali na duge staze stvaraju više štete nego koristi. Ego je neprijatelj samorazvoja. Ne možemo učiti ako mislimo da već sve znamo. Nećemo prepoznati prave odgovore ako smo čvrsto uvjereni da je naš vlastiti odgovor jedini ispravan. Arogantni lider odbija slušati, a kada dođe do problema, krivicu uvijek traži u drugima. Često se okružuju s ulizicama, ali to ne koristi niti njima niti poduzeću. Kako stoga držati vlastiti ego pod kontrolom?

Pokušajte tražiti objektivno mišljenje. Kada primite kritiku, nemojte je doživjeti kao napad, već iskreno o njoj razmislite i popričajte s trećom osobom. Kritike mogu biti prilike za poboljšanje. Vježbajte skromnost: zahvalite redovno, pohvalite kolege kada nešto dobro naprave i ispričajte se kada pogriješite. I na kraju, boravite u prirodi. Priroda nas na nevjerojatan način podsjeća koliko smo mali i daje nam bolju perspektivu. Možete li izdržati šutjeti u timu koji raspravlja o nečem o čemu vi imate svoje mišljenje? Krenite odatle, a zatim korak po korak preuzmite odgovornost nad svojim egom.

Odgovornost za spas Arktika

Odgovornost za okoliš je samo naša

Polako nestaje Arktik kakvog smo poznavali iz dokumentarnih emisija i školskih knjiga. Malo je onih koji žele preuzeti odgovornost za takav razvoj događaja. Kada razmišljamo o Arktiku obično pomislimo na ledena prostranstva, Sjeverni pol, osvajače i hrabre istraživače ledene pustinje. Arktik obuhvaća sjeverne teritorije Aljaske (SAD-a), Kanade, Norveške, Danske, Švedske, Finske, Islanda i Rusije te narode koji tamo žive. Ti autohtoni narodi stoljećima su se razvijali i prilagodili ekstremnim hladnoćama, zajedno s biljkama i životinjama tog područja. Sada je ova regija pogođena najbržim zatopljenjem na svijetu što je donijelo mnogostruke promjene. Zatopljenje na Arktiku dvostruko je brže od prosječne svjetske stope.

Mnoge ptice i morski sisavci ugibaju,. Dolazi do invazija krpelja koji donose razne bolesti. Kuće i vodovodi propadaju uslijed otapanja vječnog leda, haraju čak i požari. Ove pojave postaju sve učestalije te ugrožavaju zdravlje životinja, okoliša, ali i ljudi. Trenutno donosi odluke usmjerene ka nastojanjima uspostave One Health mreže i pristupa kojim bi se objedinili svi dionici bitni za opstanak Arktika. Tu se podrazumijevaju liječnici, službenici javnog zdravstva, veterinari te radnici agencija za okoliš. Posljedice koje pogađaju Arktik ne poznaju granice. Neophodni su i sustavi promatranja, analize i odgovora na ta događanja koji također nadilaze međunarodne granice.

Odgovornost kroz igru

Odgovornost se uči kroz igru

Odgovornost se može poticati na mnoge načine, a jedan od njih je i igra. Rijetki su očekivali da će odgovornost biti poticana na temelju trenutne političke kampanje za izbor novog predsjednika Sjedinjenih Američkih Država. Favoriti se mijenjaju iz dana u dan, a gotovo svima je poznato da mnogi menadžeri u Silikonskoj dolini podupiru demokratsku kandidatkinju Hillary Clinton. No, suosnivač LinkedIna otišao je korak dalje. U dva je navrata zatražio od Donalda Trumpa da objavi iznose svojih povrata poreza. Trump ili njegovi suradnici su se oglušili na te zahtjeve. Nedavno je objavio satiričnu kartašku igru nazvanu Trumped Up Cards (izmišljene karte) koje se prodaju za 20 dolara.

No, iako je vođen novcem ovako zarađen novac šalje dalje. Sav profit ide neprofitnim udrugama koje rade na poboljšanju američkog društva. Svrha karata, još nazvanih Cards Against Humanity (karte protiv čovječnosti), je istaknuti apsurdnost ovogodišnjih izbora. Želja mu je i potaknuti što više ljudi da o izborima pričaju. Želja mu je ohrabriti ljude da međusobno pričaju i raspravljaju o vrijednostima, razmišljanjima i stavovima te o kvalifikacijama potrebnima za jednog predsjednika. Hoffman smatra da poslovni lideri imaju odgovornost uključiti se u političke procese. Jer zbog novca, istaknutosti i medija nalaze se u pozicijama moći, a iz pozicije moći proizlazi i odgovornost.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.