Odgovornost za razumijevanje potreba

Igor Pureta Igor Pureta

U svijetu u kojem je individualnost sve jače naglašena menadžer ima veliku odgovornost za razumijevanje potreba svojih zaposlenih.

Menadžer razumije potrebe svojih ljudi

Ako nemate djecu, vjerojatno ste se nemali broj puta osjetili nepravedno upregnuti kada vaši kolege s djecom odlaze u 16:00 ili 17:00,. Vi ostajete po dva do tri sata duže, rješavajući zadatke za koje ste smatrali da su ih oni trebali riješiti. Ako imate djecu, vjerojatno mislite kako vaši kolege bez djece ne mogu nikako shvatiti žrvanj u kojem se vi nalazite. I sigurno im je teško pojmiti količinu obaveza kojima žonglirate. I vjerojatno ste u pravu. Zapravo bi i jedni i drugi trebali osjetiti kako je onoj drugoj strani i imati više razumijevanja. Odgovornost nadređenih je razvijati osjećaj za sve svoje djelatnike i njihove različitosti. Vodstvo treba razumjeti obje strane i pomoći im da se razumiju i uvažavaju međusobno, ali i ispraviti osjećaj nepravde.

Društvena odgovornost kroz suradnju svih

Organizacijska kultura za društveno odgovorno poslovanje

Mnogi od nas često spominju društveno odgovorno ponašanje. Pri tome se zaboravlja da odgovornost ne može biti zadatak samo jedne osobe. No, od nekud treba početi! Pojedinci izazivaju nelagodu dok se i kod nas ne proradi odgovornost i uključimo se u društveno odgovorne aktivnosti. U travnju ove godine društveno odgovorno poslovanje u Irskoj je dobilo svoj nacionalni plan. Time se želi naglasiti značaj i utjecaj DOP-a na gospodarstvo i zajednicu u cjelini. Važna je i uloga koju može imati u poticanju rasta cjelokupnog gospodarstva. Plan je razvijen kao odgovor na poziv Komisije EU-a svim zemljama članicama da razviju ili ažuriraju svoje nacionalne planove, a usklađen je s globalnim smjernicama (EU strategijom za društveno odgovorno poslovanje 2011.-2014. te Europa 2020. - Europskom strategijom za pametan, održiv i uključiv rast).

Odgovorno ministarstvo pokrenulo je forum koji obuhvaća razne dionike. Uključeni su predstavnici poduzeća, odgovarajućih Vladinih tijela i agencija te šire zajednice. Osnovni cilj foruma je osigurati razvoj i primjenu najboljih praksi te kontinuirano pratiti napredovanje plana kako. Tako bi se u suradnji s poduzećima i zajednicama Irska pozicionirala kao poželjno mjesto za poslovanje život. U Hrvatskoj također postoji Nacionalna mreža za društveno odgovorno poslovanje. No, među članovima vijeća nema niti jednog direktnog predstavnika nekog poduzeća.

Odgovornost za okoliš

Organizacijska kultura za očuvanje mora

Izvršni predsjednik Google-a, Eric Schmidt, promiče odgovornost prema okolišu. Schmidt je obično u vijestima zbog menadžerske pozicije na kojoj se nalazi. Svima je poznato da je upravo on omogućio transformaciju odlične ideje osnivača Google-a u dobro organizirano poduzeće. Poduzeće i danas posluje dobro i to ne samo u informatičkoj djelatnosti. Schmidt uz Google ima različite projekte, a ovog puta ga upoznajemo zbog projekta kojim je odlučio se istraživati podmorje i njegove tajni uz pomoć i u društvu svoje žene Wendy.

Kako bi posao bio zamišljen i obavljen s što većom dozom ozbiljnosti Schmidt je ustanovio Institut za oceanske znanosti (SOSI), financirao je 83-metarski istraživački brod, s kojim su se Schmidt i njegova žena uputili na putovanje, javlja San Francisco Chronicle.

Potpuno opremljeno plovilo sadrži podmornicu na daljinsko upravljanje, ali ima i potpuni komfor koji uključuje i saunu. Falcor, kako je brod nazvan, ima pred sobom svoju prvu misiju, pronaći razlog zašto se u blizini otoka Vancouver u istočnom Pacifiku pojavljuje manjak kisika i samim time manjak podmorske flore i faune.

Projekt u koji je SOSI do sada uložio 60 milijuna američkih dolara će i nakon toga nastaviti sa svojim misijama, a glavni cilj je neinvazivno istraživanje tkiva riba i drugih bića te utjecaj klimatskih promjena na dijelove oceana iznimnih dubina.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.