Organizacijska kultura vodi do zajedničkog uspjeha

Igor Pureta Igor Pureta

Organizacijska kultura je sve češće korištena sintagma kojom mnogi barataju reda radi. Ipak, organizacijska kultura zaista može pomoći.

Organizacijska kultura treba biti zajednička i pozitivna

Organizacijska kultura je sve češće korištena sintagma kojom mnogi barataju reda radi. Ipak, organizacijska kultura zaista može pomoći u postizanju zajedničkog uspjeha, ako dozvoljava radnicima kreativnost koja mora imati svoju svrhu. Da bismo to postigli potrebno joj se posvetiti i prionuti njenom održavanju i unapređenju. Charalambos Vlachoutsicos je profesor na Atenskom sveučilištu ekonomije i poslovanja vlasnik je i obiteljskog poduzeća. Prilikom uvođenja nove franšize u poslovanje poduzeća suočio se, neočekivano, s otporom svojih djelatnika.

Prodajni timovi nisu prionuli prodavati nove proizvode zbog straha da je to više nego što klijenti mogu apsorbirati. Kad su shvatili da je nešto proizvodnom i prodajnom lancu pogrešno počeli su promatrati procese koji se u poduzeću odvijaju. Obuka osoblja obuhvaća dobrobiti koje suradnja donosi i nedostatke prouzročene njenim izostankom. Svi uče kako tjedno provjeravati napredak, analizu problema i pronalaženje rješenja. S vremenom je takav kreativan pristup rezultirao porastom prodaje. Već postojeće međusobno uvažavanje između menadžera i osoblja prodaje dodatno je olakšalo proces.

Vlachoutsicos smatra da je rezultat postignut jer se promjene nisu nametale putem bonusa ili prisile. Umjesto toga se poduzeo napor da se sve strane uključe u diskusiju. Tako se stvorila pozitivna atmosfera u kojoj se provodila otvorena razmjena stajališta i iskustava te iznalazila izvediva rješenja.

Organizacijska kultura ugrožena nepovjerenjem radnika

Organizacijska kultura ugrožena nepovjerenjem

Chartered Institute of Personnel and Development, CIPD (Ovlašteni institut za kadrove i razvoj), iz Velike Britanije, proveo je istraživanje. Njime je utvrđeno da svega 37% zaposlenih ima povjerenja u svoje šefove što rezultira slabom produktivnošću. Očito je da je organizacijska kultura općenito ugrožena nepovjerenjem radnika. Mark Beatson, glavni ekonomist u CIPD-u kaže: "Povjerenje je ekonomsko pitanje. Ako zaposlenici ne vjeruju svojim menadžerima, to ugrožava poslovne rezultate. Zaposlenici će više vremena provoditi štiteći svoja leđa i pokušavajući pogoditi što menadžer smjera."

Organizacijska kultura se promatra kao nešto sporedno u odnosu na profit, promet ili neku treću ekonomsku kategoriju. Ipak, menadžeri i stručnjaci postaju sve više svjesni njezine važnosti. Tijekom proteklih godina dogodio se niz skandala u javnom i privatnom sektoru. Stručnjaci upozoravaju da to pomanjkanje povjerenja, onemogućava oporavak gospodarstva u Velikoj Britaniji. Stoga smatraju da je odgovornost sada na višem menadžmentu da poduzme potrebne korake. CIPD tvrdi kako će zaposlenici prije vjerovati menadžerima kada imaju osjećaj da ih se sluša. Uz to je važno da se njihovo mišljenje uzima u obzir pri donošenju odluka. Naravno da ovaj problem nije samo u Ujedinjenom Kraljevstvu već i u drugim zemljama. Dobro je da se barem negdje javno iznijelo da takvi izazovi postoje. Meni zvuči poznato, a vama?

Volonterski rad pruža drugačiju perspektivu

Organizacijska kultura pruža perspektivu

Volonterski rad namijenjen je prije svega zajednici kojoj se pomaže i temeljen je na kreativnosti pojedinaca koji pokušavaju zajednički riješiti određenu situaciju. On daje i drugačiju perspektivu na stvarnost oko nas! Mnoga poduzeća i pojedinci u Hrvatskoj i svijetu odvajaju dio svog vremena i sredstava kako bi pomogli organizacijama i osobama. Volontiranjem se omogućuje upoznavanje potreba, ali i jednostavnije rješavanja uočenih problema. Kanađanin Larry Macdonald se još 1988. na nagovor prijatelja uključio u prikupljanje sredstava za međunarodnu udrugu United Way.

Iako je istovremeno gradio karijeru u energetskom sektoru, kaže da mu je upravo volonterski rad otvorio oči. S vremenom su on i supruga postali sve više uključeni u rad udruge te su se angažirali na međunarodnoj razini. Dobar dio njihovog rada uključuje putovanja i poticanje gospodarskih i društvenih lidera da se uključe u rad udruge. Prošli mjesec gospodin i gospođa Macdonald primili su najviše priznanje United Waya, nagradu Alexis de Tocqueville. Njihov je doprinos volontiranju i animiranju drugih da se pridruže volontiranju zaista velik. Gospodin Macdonald, danas šezdesetosmogodišnjak, kaže kako su iz rada u udruzi dobili daleko više nego što su u nju uložili. Volontiranje mu je pružilo drugačiju perspektivu na zajednicu, kaže Macdonald, danas direktor poduzeća Vermilion Energy Inc.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.