Osigurajte rast i razvoj svojih radnika

Igor Pureta Igor Pureta

Poduzeća koja žele uložiti u rast i razvoj svojih radnika moraju poznavati njihove jake i slabe strane, a to mogu ako menadžer razgovara s ljudima.

Menadžer treba osigurati rast i razvoj radnika

Poduzeća koja žele uložiti u rast i razvoj svojih radnika moraju prvo poznavati njihove jake i slabe strane. Svi znamo da to nije jednostavno jer da bismo to mogli trebamo s njima razgovarati. No, prije ili kasnije ćete morati početi pričati s njima jer inače ćete se vrlo brzo naći u problemima. Kada je razvoj fokusiran na jedinstvene talente pojedinih zaposlenika to podržava kreiranje snažnog i zaokruženog tima. A jedno istraživanje mobilnosti talenata iz 2015. pokazalo je da svega 42% poduzeća razumije jedinstvene vještine svojih zaposlenika. Kako osigurati da vaši zaposlenici dobivaju podršku koja će najbolje podržati njihov razvoj?

Prije svega, nužne su kontinuirane povratne informacije. Ne čekajte godišnje procjene, već planirajte redovne sastanke sa zaposlenicima kako biste konstruktivno popričali o njihovom radu i razvojnim potrebama. Potaknite zaposlenika i na samoprocjenu. Trebaju se osjećati ugodno otvoreno razgovarati o područjima koja im predstavljaju poteškoće. Bitno je osigurati i trening iz aktivnog slušanja za mendžere jer ta vještina, iako neophodna, vrlo je rijetka. A zaposlenicima omogućite zadatke kojima će moći razvijati svoje talente i prilagodite njihov plan akcija kako biste ojačali one vještine u kojima su jaki. Jer kada zaposlenici odlaze kući osjećajući se dobro stoga što su dobro koristili svoje talente, bit će sretniji, zdraviji i angažiraniji.

Rast volonterskih aktivnosti je na mladima

Mladi potiču rast volonterskih aktivnosti

Rast volonterskih aktivnosti je svakako dobrodošao za sve ugrožene skupine, a i one koji volontiranjem pomažu drugima i tako osnažuju njihov osobni razvoj. Volontirajući u dječjem hospiciju u Vancouveru Zeke Blumenkrans upoznao je tinejdžera Davida. David je bolovao od raka i želio je prikupiti novac za hospicij. Zeke je tada imao svega 19 godina. Ipak, okupio je svoje prijatelje te su organizirali koncert i prikupili oko 2.500 dolara za hospicij. Iako je David umro prije koncerta, događanje je dotaklo srca mnogih ljudi. Budući da u filantropskom radu postoji praznina što se tiče mladih ljudi, ohrabrili su Zeka da se više uključi u dobrotvorni rad. Stoga je 2013. na Sveučilištu British Columbia pokrenuo Generocksity.

Ova neprofitna organizacija prikuplja sredstva organizirajući koncerte, održava radionice o filantropiji te organizira volontere za potrebe lokalnih dobrotvornih udruga. Grupa je do sada prikupila 93.000 dolara za nekoliko udruga te se proširila na još šest sveučilišnih kampusa u Kanadi i New Yorku. Zeke Blumenkrans sada ima 22 godine te planira dalje nastaviti školovanje na medicinskoj školi. Smatra kako ne morate nužno biti stari i sijedi da biste se bavili dobrotvornim radom, već možete biti jednostavno klinac koji želi vratiti nešto društvu tijekom vikenda. I ima pravo, a to sve više vidimo i tijekom volonterskih aktivnosti oko nas! Organizirati volontiranje nije jednostavno, ali korake je lako naučiti pa svako poduzeće može primijeniti tu tehnologiju i pomoći drugima. 

Napredak u borbi protiv korupcije

Napredak koči korupcija

Da bi se korupcija učinkovito iskorijenila, potreban je osobni razvoj pojedinaca u društvu u shvaćanju koje probleme ona nosi, a ponekad su pritom nužne i drastične mjere. Nika Gilauri bivši je premijer Gruzije, koji je na tu poziciju došao sa svega 33 godine. U jednom intervjuu ispričao je kako je njegova zemlja učetverostručila prihode po glavi stanovnika u svega pet godina. A kao jedan od ključnih čimbenika navodi iskorijenje korupcije. 2003. godine Gruzija je bila jedna od najkorumpiranijih država na svijetu. Naredne godine odlučili su poduzeti drastične mjere. Kako je prometna policija bila među najkorumpiranijim sektorima u zemlji, u jednom su danu otpustili sve prometnike! Tri mjeseca Gruzija je bila bez ijednog prometnika, no nikakvi se veći problemi nisu desili. No, glavna formula u borbi za korupciju, prema riječima Nike Gilaurija, bilo je pojednostavljenje zakona i pravilnika. Što god nisu mogli kontrolirati, to su izbacili. Tako su smanjili broj raznih besmislenih dozvola i odobrenja za 85%.

Besmislenih zato što ih nisu mogli kontrolirati ili provoditi. Drugi korak bio je mrkva za državne službenike. Smanjili su broj državnih službenika, ali značajno povećali njihove plaće te uveli sustav bonusa za uspješnost. I treći korak bio je da su svi, bez obzira na položaj, bili kažnjeni ukoliko su učinili počinili prekršaj. Gruzija se u svega nekoliko godina popela sa 112. mjesta na svjetskoj listi Doing business među prvih deset.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.