Osobna promjena je ključ za naš uspjeh

Igor Pureta Igor Pureta

Osobna promjena je osnova svih ostalih promjena! Kako bismo mogli očekivati početak promjena kod drugih, naša promjena mora biti prva i prava!

Menadžer treba osobnu promjenu kako bi mijenjao poduzeće.

Osobna promjena je osnova svih ostalih promjena! Kako bismo mogli očekivati početak promjena kod drugih, naša promjena mora biti prva i prava! Poznati znanstvenik Einstein ustvrdio je da je ludost ponavljati istu stvar nebrojeno puta i očekivati različit rezultat. To je točno i za znanstvene pokuse, ali i za naš osobni razvoj.

Često slušam ljude koji pričaju o tome kako žele pospješiti svoj rast, razvoj, napredak, povećati samopouzdanje, ispunjavati svoje želje. No taj proces rasta se razlikuje od ostalih procesa jer, da bi napredovao, svatko od nas se treba mijenjati.

Rast i napredak mogu biti samo rezultat nečega što nam je svima teško primijeniti, a svi znamo što to jest: promjena! Ako želi uspjeti promjenama treba biti izložena i organizacija, i tim pa i pojedinac.

Svi imamo ciljeve

Svatko od nas ima cilj ili ciljeve, svoje želje i nadanja svatko od nas  želi biti sretan, imati bolji posao, bolje obrazovanje ili bolji odnos s ljudima oko sebe. Želimo različite stvari i svatko od nas ima popis onoga što želi. Ako nemate popis svakako ga napravite, pomaže :-) - stvari koje želi u životu.

Taj popis je za vas pojedinca ono što je za organizaciju vizija, dokument na temelju kojeg usmjeravate sva svoja djelovanja. Dokument uz pomoću kojeg provjeravate idete li dosljedno u pravom smjeru, dokument na temelju kojeg stvarate svoju strategiju rada. Konkurencija u svijetu oko vas je jako velika. Ljudi koji svoj poslovni i osobni uspjeh temelje na zbiru slučajnih djelovanja imaju malo šanse za ostvarenje svojih želja.

No ciljevi koje imamo sada pripadaju nama, osobama kakve smo u ovom trenutku našeg razvoja. Ako zadržavamo iste sposobnosti, vještine ili naš stav, ostajemo ista ličnost. To znači da je izostala promjena, razvoj, rast i - najvjerojatnije - ostvarenja naših želja i ciljeva.

Ako želimo postići i ostvariti ciljeve teško ih možemo ostvariti takvi kakvi jesmo. Da bismo ih ostvarili potrebno je da prije svega potičemo promjenu samih sebe. U osnovi promjena znači napuštanje starih obrazaca ponašanja i razmišljanja.  Osobna promjena znači usvajanje novih znanja, vještina i ohrabrivanje razvoja drugačijih ponašanja i razmišljanja.

Jednom kad zavrtite kotač promjene, imajte na umu da je promjena nas samih istovremeno i promjena naših ciljeva. A promjena ciljeva i njihovo dostizanje će vas potaknuti da još više rastete i razvijate se. No to ste ionako htjeli, zar ne? 

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.