Osobni razvoj se osnažuje u susjedstvu

Igor Pureta Igor Pureta

Mjerenjem određenih parametara došlo se i do popisa zemalja u kojima osobni razvoj žena ima veću mogućnost osnaživanja i uspjeha.

Ljudski potencijali se osnažuju

Mjerenjem određenih parametara došlo se i do popisa zemalja u kojima osobni razvoj žena ima veću mogućnost osnaživanja i uspjeha. Nisam baš siguran koliko je to važno nama u Hrvatskoj, ali susjedima očito jest. Jeste li znali da Slovenija i Srbija spadaju među pet najboljih zemalja na svijetu za žene? Upravo to pokazao je nedavno objavljen izvještaj OECD-a, sačinjen prema podacima iz 160 zemalja. Podaci pokrivaju društvene norme, praksu i zakone, a izvještaj promatra temeljne strukturalne prednosti kojima žena ima pristup. Promatraju se podaci poput pravne zaštite, resursa ili prilika za osnaživanje. Osim Slovenije i Srbije, prema tom izvještaju, najbolje države za osnaživanje žena još su Belgija, Francuska i Španjolska. Najgore su pak zemlje Čad, Mali, Gambija, Sudan i Jemen.

Diskriminacijom ženske djece ograničavaju se njihove mogućnosti obrazovanja te njihove ovlasti pri odlučivanju. Ograničavaju se i njihove sposobnosti donošenja informiranih odabira, bilo o prihodima ili o dobrobiti njihovih obitelji. Upravo stoga, diskriminacija žena je i važno gospodarsko pitanje. Međutim, pomaka ipak ima. Stopa ranih brakova u Malawiju pala je s 36% 2010. na 26% 2014. godine. Čak 63% zastupnika u parlamentu Ruande sada su žene, u usporedbi s 10% u zemljama poput Brazila ili Egipta.

Osobni razvoj doveo je do pekare

Ljudski potencijali nađu put do pekare

Osobni razvoj nas često puta odvede u nenadane i različite smjerove. Očito se to dogodilo i s Helene Godin koja je odrasla u obitelji odvjetnika. Činilo se da je postati odvjetnicom i njen san pa se za njega i pripremila, završivši pravni fakultet. No, nakon 22 godine rada u prestižnom odvjetničkom uredu, posao je uzeo svoj danak. Postala svjesna da nužno mora nešto promijeniti. Prijatelji su bili šokirani jer Helene je samu sebe definirala kroz posao odvjetnice. Ali odlučno se bacila u nepoznato. Čekajući u redu u trgovini primijetila je da se sekcija bezglutenskih proizvoda rapidno širi.

I upalila se lampica – otvorit će svoju pekaru! Iako nije baš ništa znala o tom poslu. Počela je promatrati oko sebe i zapisivati gdje god je išla. Na ulici, u trgovini, u restoranu – htjela je naučiti što više o pekarstvu i općenito o prehrambenoj industriji. Konačno je otvorila By The Way Bakery, pekarnicu koja prodaje proizvode bez glutena i mliječnih sastojaka. Pekarnica danas ima četiri lokacije i dobila je prestižne nagrade. Ljudi dolaze iz drugih dijelova grada da bi kupili njihove proizvode. Helene je ponovno izgradila sebe. Još jedan dokaz da nikada nije kasno i da su nam sve mogućnosti otvorene!

Teriyaki namaz kao plan za osobni razvoj

Teriyaki ljudski potencijali traže one koji žele uspjeti

Osobni razvoj je mogućnost koju svatko od nas ima. Odluka o tome da ga započnemo ili nastavimo je nekako daleka. Lubetzky drži teglicu teriyaki namaza od paprike u svom uredu kako bi ga podsjetila da ostane vjeran izvrsnosti u proizvodima. Prije sadašnjeg poduzeća KIND Healthy Snacks, Daniel Lubetzky je pokrenuo poduzeće PeaceWorks. PeaceWorks je okupljao imigrante s Bliskog istoka, iz ratom zahvaćenih zemalja, i proizvodio prirodne mediteranske namaze. U početku je rast bio polagan, no kako se PeaceWorks zahuktavao, Lubetzky je postao pohlepan. Želio je uvoditi sve više namaza što je brže moguće. Na kraju, da bi se nastavili širiti, počeli su stvarati tako ekstravagantne okuse da su u pitanje doveli njihov okus. Želatinasti, bezukusni teriyaki namaz bio je presudan da Lubetzky shvati kakav je kaos stvorio.

Smatrao je da, ukoliko se kupcima ne svidi neki novi okus, jednostavno će se vratiti namazu kojega već vole. No, ono što je tada naučio je da jednom kada se potrošači razočaraju, više se nikada ne vraćaju. "Svaku pojedinačnu interakciju, sa svakim pojedinim potrošačem trebate doživjeti kao da je to cijeli svijet", naučio je Lubetzky bitnu lekciju za osobni razvoj i bitan plan za budućnost.

Osobni razvoj sprečava pretilost?

Ljudski potencijali dolaze do izražaja kroz tjelesnu težinu

Sud je odlučio da pretilost može biti invaliditet. Nisam baš siguran što se time želi postići, ali osobni razvoj bi trebao raditi na sprečavanju pretilosti. Europski sud pravde nedavno je presudio da pretilost ponekad može biti promatrana kao invaliditet. Ne znam razlog da je sud presudio na takav način, ali mi se čini da presuda implicira puno toga. Time su otvorena vrata ostalim pretilim osobama za njihove tužbe protiv poslodavaca. Naravno, ako ih otpuste zbog pretilosti ili zato što radna mjesta nisu prilagodili potrebama pretilih osoba. Sud je dosudio da pretilost spada u koncept tjelesnog invaliditeta. Ona ometa potpuno i učinkovito sudjelovanje osobe u profesionalnom životu na način koji bi bio ravnopravan ostalim djelatnicima.

S jedne strane trebamo brinuti o svim članovima našeg društva i njihovoj punoj uključenosti u sve sfere života. No, s druge strane, ovime kao da se daje zeleno svjetlo pretilosti. Umjesto da se poduzeća potiču na unapređenje osobnog razvoja i na brigu o sveobuhvatnoj dobrobiti svojih radnika, od poticanja na vježbanje i stvaranja zdravog okruženja koje ujedno promiče i zdrav stil života, od čega bi sigurno i poduzeća imale dugoročne koristi. Ostaje nam samo nadati se da će pojedinci paziti na sebe!

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.